Grădinițele bune, ”vânate” de părinți la kilometrii distanță de casă. Consecințele nefaste pentru viața întregii comunități

Sambata, 18 Iunie 2022, ora 04:02
13121 citiri
Grădinițele bune, ”vânate” de părinți la kilometrii distanță de casă. Consecințele nefaste pentru viața întregii comunități
Copilul se joacă la grădiniță FOTO: Unsplash.com

Alegerea celei mai bune grădinițe sau școli pentru copil nu este cel mai ușor lucru pentru un părinte. Deși, proate există o astfel de unitate de învățământ în proximitatea casei, unii aleg să meargă cu mașina sau cu transportul în comun kilometri buni până ajung să îi lase pe cei mici în grija unor educatori, învățători sau profesori.

Unii apelează la tot felul se ”șmecherii” pentru a fi siguri că prind un loc unde consideră ei că le sunt.

Ce fac părinții pentru a-și duce copiii la o grădiniță mai bună sau cu program prelungit

Grădinițele nu au arondări, ca în cazul școlilor Domiciliul este, însă, un criteriu, dat fiind numărul mare de solicitari, mai precizează Inspectoratul Școlar al Capitalei.

Conform regulamentului de înscriere, părinții trebuie să aducă copii de pe buletine, iar cei care locuiesc în proximitate vor avea întâietate pe locurile din grădiniță. De asemenea, cei care mai au frați deja înscriși în grădiniță au un avantaj în plus în fața noilor veniți.

Astfel, mulți părinți sunt dispuși să își facă viză de flotant pentru a fi siguri că cei mici prind locuri la grădinițele cele mai bune.

Alți părinți ”se angajează” la firme din proximitatea grădiniței pentru o perioadă de timp. Își plătesc contribuțiile la stat și astfel au adeverință care atestă că acea unitate de învățământ se află în proximitatea locului de muncă.

Zilele acestea, încă se fac înscrieri pentru grădinița de vară. În multe unități de învățământ locurile s-au epuizat deja, în altele mai sunt câteva.

Înscrierile au început din 14 iunie și se vor încheia pe 24 iunie. Încă nu se știe dacă se vor mai face suplimentări de locuri deși la unele grădinițe acestea au fost ocpate încă din primele zile de înscriere.

Sunt însă și cazuri în care părinții își retrag copiii de la grădinița de vară, mai ales din cauza faptului că plata pentru hrană trebuie făcută în avans.

Senator în comisa de Educație: ”Nu avem suficiente locuri”

Senatorul Ștefan Pălărie, membru în Comisa pentru Educație a explicat pentru Ziare.com de ce este de fapt o mare problemă cu grădinițele.

”Avem două mari NU-uri. Primul este că ”Nu” avem suficient de multe locuri așa încât să acoperim tot necesarul pentru părinții care au nevoie să-și trimită copiii la grădiniță. Să nu uităm că pe zona aceasta avem o lege promulgată de către președinte care spune că numărul de ani în învățământul obligatoriu continuă să crească. Momentan avem doar grupa mare însă, într-un număr de ani vom avea și grupa mijlocie și cea mică.

Iar acest lucru este extrem de grav pentru că statul se va obliga în fața cetățenilor să aibă număr de locuri de grădiniță suficient pentru toată lumea, iar azi nu îl are.

Al doilea este că ”Nu” avem locuri la gradiniță într-o proximitate decentă pentru locuințele părinților. Dacă ai loc la grădiniță la 10-15 kilometri în orașele mari, nu poți decât să amplifici ambuteiajele, să sufoci mobilitatea orașului și să-i pui pe părinți să găsească soluții ca în drum spre serviciu să găsească soluții să își lase copilul la grădiniță.

Deci avem o situație haotică și subdezvoltată în această privință”, a spus senatorul Ștefa Pălărie.

Pe de altă parte, zonele de la periferia Capitalei, dar și de la marginea altor orașe mari, încep să se dezvolte imobiliar. Se construiesc cartiere întregi de blocuri ce devin practic ”dormitoare” pentru angajații din orașe. Însă nu au fost gândite și locuri de utilități publice.

”Dezvoltarea imobiliară a urbelor mari nu este una sistemică. Asta înseamnă cî atunci când construieși un cartier de locuințe tu trebuie să lași loc și de utilitate publică. Autoritatea locală să poată construi o grădiniță, o școală, un dispensar în așa fel încât să poată pune la dispoziția cetățenilor un minim de educație și de sănătăate.

Ori acest lucru nu se întâmplă. Autorizațiile de construcțe se dau pe bandă rulantă fără un minim de norme de urbanism.

În secolul 21 lucrurile trebuie să fie gândite integrat. Nu poți să ai infrastructură de grădiniță la distanță de 5 kilometri fie că vorbim despre rural sau urban, față de locul unde ar trebui să se petreacă educația”, a mai explicat senatorul.

Cea mai bună grădiniță este cea care lasă copilul să se joace

Și Corina Atanasiu, președinte Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL), este de părere că grădinițele nu sunt suficiente, insă părinții ar trebui în primul rând să le ia în considereare pe cele care se află în proximitatea locuinței.

”Nu trebuie să-i blamăm pe părinți care își iau viză de flotant pe alt sector sau în alt oraș pentru a putea să-și dea copilul la o grădiniță sau la o școală mai bună. Eu cred că cea mai bună grădiniță sau școală este cea mai aproape de casă pentru că acest lucru înseamnă timp câștigat pentru copil.

Uitați ce se întâmplă în București unde copiii petrec câteva ore în mașină numai în drum spre și dinspre școală. Este păcat de timpul acesta. Pe de altă parte, nu ai cum să oprești un părinte să caute cea mai bună soluție pentru copilul lui.

Iar acest lucru se întâmplă atât la grădinițe cât și la școli. Din acest motiv avem școli supra-populate și școli care se învață într-un singur schimb chiar și în București”, a explicat Corina Atanasiu.

Reprezentanta părinților spune că toate aceste probleme trebuie aduse la cunoștința celor care au putere de decizie.

”Legat de grădinițe și de creșe, acestea nu sunt suficiente, mai ales cele cu program prelungit.

Pe de altă parte, dacă părinții nu se sesizează și nu fac cereri către inspectorat, acest lucru nici nu se întâmplă. Pentru că la nivel de grădiniță, cel puțin, nu este foarte complicat să treci de la program normal la program prelungit. Se pot face astfel de investiții astfel încât să ai măcar o grupă cu program prelungit care să le permită părinților să meargă la muncă.

Și grădinița poate să solicită organizarea de clase cu program prelungit, părinții pot solicita prelungirea programului la inspectoratul școlar sau la grădiniță, direct.

Legea și regulamentele le permit părinților să înscrie copiii fie în proximitatea locului de muncă fie în proximitatea locuinței”, a mai explicat președinta FEPAL.

De ce nu se pot face mai multe grădinițe?

”În București, nu resursa umană este problema ci cea a spațiului. Pentru că oricât de mult ți-ai dori să organizezi mai multe grupe la pomul lăudat nu poți să faci acest lucru pentru că nu ai spațiu.

Ori în mijlocul orașului, nu ai cum să te extinzi cu anumite clădiri. Nu poți umple cu beton toată curtea grădiniței. Copiii au nevoie de spațiu de joacă, trebuie să existe undeva și un petec de iarbă”, a mai arătata Corina Atanasiu.

Cum putem face ca grădinițele și școlile slabe să devină bune

Mulți părinți fac ”sacrificii” ca cei mici să prindă loc la cea mai bună grădiniță sau școală însă, tot ei ar putea schimba percepția despre unitățile de învățământ de cartier.

”Soluția ar fi ca părinții, încet, încet, să creeze comunități în jurul grădinițelor și școlilor din proximitatea locuințelor. Pentru că astfel poate crește și calitatea unității de învățământ.

Este ușor să spunem că o școală sau o grădiniță este slabă. Statistic vorbind, copiii care au rezultate bune, performanțe școlare, provin din familii cu un statut economic mai ridicat. Este o realitate pe care noi nu o putem combate.

Dar dacă noi segregăm și ne luăm copiii buni și îi ducel la grădinițele sau școlile bune din centrul orașului, acolo în caretier rămân doar copiii părinților care au mai puține posibilități financiare și au mai puține șanse să performeze ca ceilalți. Dacă ei ar fi împreună, atunci și școlile sau grădinițele de cartier ar crește.

Dar acest lucru presupune să avem o generație de părinți curajoși care îndrăznesc să își lase copiii la școlile din proximitatea locuințelor deși îi pot duce la unele de top, pentru că preferă să bată mingea trei ore decât să le piardă în mașină cu ochii în tabletă.

Grădinița bună este cea care lasă copilul să se joace. Copilul la vârsta aceea învață foarte mult prin joc. Nu trebuie să-i facem Einstein de la vârsta de 3 ani. Nu trebuie să știe să scrie și să citească atunci când ajunge la clasa zero. Ei au nevoie să se joace, au nevoie să socializeze și să-și sedimenteze niște reguli. Că mai învață și literele, este minunat dar sfatul meu pentru părinți este să nu mănânce timpul copiilor, să nu le mănânce copilăria”, a mai spus Corina Atanasiu.

Cum se face înscrierea la grădiniță

Acum, grupa mare la grădiniță este obligatorie, astfel că preșcolarii trebuie să absolve această formă de învățământ pentru a putea merge în clasa pregătitoare.

Procesul de înscriere este în curs, fiind finalizată, până în prezent, doar prima etapă.

Surse oficiale din cadrul Ministerului Educației spun că, practic, potrivit legislației în vigoare, înscrierile la învățământul preșcolar poate avea loc în orice perioadă a anului.

Înscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023 au început în luna mai. Prima etapă s-a desfășurat în perioada 30 mai-10 iunie. Părinții au avut dreptul să opteze pentru trei unități de învățământ preșcolar. Urmând ca, ulterior, să se decidă unde își va lăsa copilul.

Până pe 16 iunie s-au evaluat cererile de înscriere de la unitățile de învățământ exprimate cei admiși au fost afișați la sediul unității, cei respinși, se pot înscrie din nou, pe locurile rămase libere. De asemenea, sunt trei opțiuni.

De pe 17 iunie a început a doua etapă de înscrieri la grădiniță, iar preluarea cererilor se poate face până pe 24 iunie. După care acestea vor fi evaluate, iar rezultatele vor fi afișate pe 30 iunie, conform portalinvatamant.ro.

Cei respinși și la această fază, pot intra, în limita locurilor disponibile, în faza a treia care se va desfășura în perioada 25-31 august.

În multe cazuri, părinții au depus dosare separate la trei grădinițe, în speranța că vor prinde un loc pentru copilul lor, deși opțiunile puteau fi trecute pe cererea de înscriere.

Câți copii pot merge la grădiniță din toamnă

La nivel național, există 665.000 de locuri alocat pentru învățământul preșcolar conform Hotărârii nr. 632/2022, care aprobă cifra de școlarizare pentru fiecare nivel de învățământ.

Conform Ministerului Educației, ”de regulă, rămân locuri neocupate dar numărul de locuri aprobat este în general mai mare pentru a putea cuprinde eventualele sfluxuri de cereri”.

În Capitală, pentru anul școlar 2022-2023 au fost alocate 35.000 de locuri în grădinițe. Cifra include și locurile pentru reînscriere, ne-a transmis Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

În multe dintre acestea pentru că au fost foarte multe solicitări, s-a cerut suplimentare de locuri.

”S-a cerut suplimentare, în limita prevederilor legale (maxim 3 locuri/grupă) sau transformare de grupă, în funcție de solicitările primite”, potrivit ISMB.

Câți preșcolari pot fi într-o grupă

Potrivit Legii Educației, articolul 63 precizează că, ”în învăţământul preuniversitar, formaţiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:

a) educaţia antepreşcolară: grupa cuprinde în medie 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;

b) învăţământul preşcolar: grupa cuprinde în medie 15 preşcolari, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20”

În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ care solicită exceptarea de la prevederile alin.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#inscriere gradinita, #gradinita de vara, #locuri gradinita, #suplimentare locuri gradinita , #gradinita
Comentarii