Infuzie de legi cu tentă naționalistă în Parlament. Închisoare pentru „disprețul” față de imnul național și amendă pentru lipsa diacriticelor

Joi, 07 Aprilie 2022, ora 22:57
6255 citiri
Infuzie de legi cu tentă naționalistă în Parlament. Închisoare pentru „disprețul” față de imnul național și amendă pentru lipsa diacriticelor
Multe dintre inițiative au prevederi ușor interpretabile FOTO Ziare.com / Iulian Bîrzoi

În ultimele luni parlamentarii români au depus în Parlament mai multe proiecte legislative cu tentă naționalistă, multe dintre ele, precum cea a suveranității, având numeroase prevederi controversate.

Depusă de către 15 aleși AUR alături de Diana Șoșoacă și doi membri PSD, proiectul Legii suveranității, cunoscută și drept „Legea pentru protejarea interesului superior și suveran al poporului și al cetățeanului român” urmărește în primul rând abrogarea Legii 55 privind unele măsuri de prevenire și combatere a pandemiei, precum și interzicerea publicității la televizor a produselor și dispozitivelor medicale.

Totodată, conform proiectului de lege, copii trebuie apărați de orice material ce promovează „abateri de la identitatea sexuală biologică, reasignarea de gen și homosexualitate”, și doresc ca ștergerea sau cenzurarea postărilor de pe rețelele sociale, precum și blocarea conturilor personale să fie interzisă. Printre prevederile bizare se mai regăsește și pedepsirea cetățenilor care dețin un „dispozitiv al cărui scop este accesarea sau manipularea activității neuronale”, la care se adaugă și „orice intervenție asupra conexiunilor neuronale sau intruziune la nivelul creierului, într-un mod invaziv sau neinvaziv, în lipsa consimțământului scris”.

Cei doi membri PSD care au semnat inițiativa sunt Daniel Ghiță și Dumitru Coarnă (dat afară între timp din partid), care au mai cerut și lege și interzicerea defrișărilor pentru următorii 100 de ani. Inițial, alți 13 membri PSD au semnat inițiativa, însă și le-au retras pe parcurs.

Închisoare pentru o grimasă

O altă lege cu multe semne de întrebare este o inițiativă a mai multor parlamentari PSD care urmărește incriminarea manifestării disprețului față de însemnele naționale ori față de emblemele și însemne precum drapel, zi națională, imn național, stemă ș.a. Cu toate că inițiativa datează din 2016, aceasta a fost reînviată în 2022, după ce a trecut tacit de Senat și urmează să ajungă la vot final în Camera Deputaților, primind deja raport favorabil de la Comisia juridică de la Cameră.

Proiectul de lege vine în completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal și a fost inițiată de 36 de parlamentari PSD, printre care și Marcel Ciolacu. Aceștia argumentează că în marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană există legi care pedepsesc cu închisoarea astfel de fapte. Conform inițiativei, disprețul pentru însemnele naționale ar putea fi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni până la 3 ani sau cu amendă.

Tabel preluat din expunerea de motive a social-democraților FOTO Captură / Camera Deputaților

Parlamentarii au mai motivat în expunerea de motive că vidul legislativ din această speță permite „manifestări de dispreț” care merg la forme verbale precum „cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa însemnelor, dar și forme scrise precum articole. Totodată, aceștia vorbesc și de fapte precum gesturi obscene, mimică disprețuitoare, distrugere sau chiar „omiterea arborării drapelului României în cazurile prevăzute imperativ de lege”. De cealaltă parte, opoziția avertizează că organele de ordine ar putea ajunge să abuzeze de acest instrument și să interpreteze o grimasă nevinovată ca drept o expresie de dispreț.

La fel de interpretabilă este și definiția pe care parlamentarii au dat-o disprețului.

„Prin dispreț pentru însemnele României, pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile se înțelege:

a. lipsă de considerație sau de stimă.

b. sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenție.

c. defăimare”.

Pedepsirea actelor „antiromânești”

O altă inițiativă care urmărește completarea Codului Penal a fost depusă de către senatoarea Diana Șoșoacă în a doua jumătate a lunii ianuarie din acest an. Aceasta dorește reincriminarea subminării economiei naționale ca infracțiune contra securității naționale și „act evident de antiromânism”.

„De ce s-a dezincriminat subminarea economiei naționale? Pentru că, acesta fiind acum la liber, tot mai mulți agenți dușmănoși își pot exercita activitatea antiromânească fără a risca nimic. (...) De fapt, se urmărește distrugerea din temelii a României, apoi dezmembrarea ei”, notează Șoșoacă în expunerea de motive. Inițiativa a fost respinsă de către Senat, însă a fost înaintată la Camera Deputaților și așteaptă avize de la mai multe Comisii parlamentare.

O altă inițiativă controversată i-a aparținut deputatului neafiliat Anamaria Gavrilă care anunța în urmă cu două săptămâni că urmează să depună la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor un proiect de lege referitor la demnitatea limbii române, prin care instituțiile publice sau private de pe teritoriul țării ar putea fi amendate cu o sumă cuprinsă între 3.000 și 10.000 de lei dacă refuză să folosească diacriticele în comunicarea scrisă.

Conform expunerii de motive, astfel s-ar proteja „demnitatea limbii române”, și că nefolosirea diacriticelor reprezintă „o lipsă de respect față de un element fundamental al identității noastre, unul care a intrat deja în patrimoniul multiculturalismului european”. Anamaria Gavrilă a intrat în parlament pe listele AUR, dar și-a dat demisia din partidul anul trecut iar în prezent activează ca deputat neafiliat. Până la acest moment, inițiativa anunțată de deputat nu a fost încă depusă în Parlament.

Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#initiative legislative, #legi nationaliste, #derapaje legislative, #aur, #Diana Sosoaca, #PSD, #lege psd , #lege