Cum să îngrijești planta-vedetă de Crăciun pentru a te bucura de ea tot anul: de unde este indicat să o cumperi

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 02:38
3841 citiri
Cum să îngrijești planta-vedetă de Crăciun pentru a te bucura de ea tot anul: de unde este indicat să o cumperi
Planta-vedetă de Crăciun FOTO Pixabay

Cu petalele sale roșii și cu frunze verzi, nicio plantă de apartament nu este poate mai festivă decât Poinsettia. Această floare colorată este renumită pentru că presară bucurie de Crăciun în casele noastre și decorează masa de Crăciun. Este esențial să știm cum să îngrijim o poinsettia pentru a o menține înfloritoare toată iarna.

Cunoscută sub numele de Steaua de Crăciun, poinsettia este sinonimă cu sezonul festiv, cu frunzele sale viu colorate, în formă de stea, care înfloresc în decembrie și ianuarie.

Din păcate, aceste flori frumoase nu au cea mai lungă durată de viață, iar petalele lor delicate pot da rapid semne de ofilire.

Experții au împărtășit cele mai bune sfaturi de îngrijire a plantei pentru a menține aceste flori sănătoase pe tot parcursul perioadei de Crăciun și nu numai.

„Poinsettia este planta de apartament perfectă pentru a adăuga un pic de bucurie festivă casei tale,” spune Samantha Richards, expertă în plante.

Alegeți cu grijă de unde cumpărați

Pentru ca planta să reziste cât mai mult posibil, este important să cumpărați una care să fie în stare bună. Rămâneți la magazine de renume sau centre de grădinărit, unde este mai probabil să fi fost îngrijite corect. Fiți atenți la magazinele sau tarabele de afară, deoarece temperaturile mai scăzute vor reduce viața plantei.

„Asigurați-vă că nu există frunze ofilite, deoarece acesta este un semn că a fost păstrată în condiții prea reci”, spune expertul în grădinărit Samantha. „De asemenea, evitați-le pe cele care au fost așezate lângă o ușă, deoarece nu vor dura din cauza faptului că au fost expuse la curenți.”

Verificați compostul înainte de a cumpăra, asigurându-vă că nu este nici umed, nici complet uscat și uitați-vă la frunze și flori - frunzișul dens și florile înmugurite galben-verzui sunt un semn sigur de calitate.

Transportați planta cu grijă

Manevrați întotdeauna poinsettia cu tandrețe, evitând mișcările bruște. După cumpărare, transportați-o rapid acasă și evitați să o lăsați în mașină pentru o perioadă lungă de timp. Alegeți un loc luminos și cald în care planta să prospere, ferită de lumina directă a soarelui și de curenți de aer. O temperatură de aproximativ 20 ° C este ideală.

Apă suficientă, dar nu prea multă

Aveți grijă să nu udați prea mult poinsettia lăsând apă pe fundul vasului în care se află. Udați numai când compostul începe să își schimbe culoarea și să devină mai deschis.

„Nu există un număr stabilit de zile în care să vă udați poinsettia”, spune Jack Sutcliffe.

„Folosește-ți degetul pentru a simți solul și dacă este ușor și uscat, poinsettia are nevoie de apă”. Dacă aveți îndoieli, este perfect să săriți peste udare până când sunteți sigur că planta are nevoie de apă.

Îndepărtați frunzele moarte

Pentru a ajuta planta să înflorească din nou îndepărtați toate frunzele moarte și pe cele care cad. Dacă tulpinile plantei au început să putrezească, tăiați-le suficient încât să puteți îndepărta părțile moarte.

Fertilizează solul

Fertilizează poinsettia o dată pe lună după ce ai tăiat-o. Ca regulă generală, o poinsettia va necesita 1 sau 2 linguri de îngrășământ.

Pulverizați frunzele

„Poinsettia trebuie să fie pulverizată în mod regulat pentru a crește umiditatea și pentru a arăta bine pentru mai mult timp”, spune Jack Sutcliffe. Umpleți o sticlă de pulverizare cu apă și pulverizați în mod regulat frunzele și bracteele.

Țineți departe de animalele de companie

Poinsettia trebuie ținută departe de animalele de companie, în beneficiul ambelor părți. Un prieten blănos care dă peste plantă nu este ideal, dar, mai important, frunzele viu colorate conțin o sevă care este iritantă pentru țesuturile gurii și esofagul animalelor.

Dacă frunzele sunt ingerate de animalul dvs. de companie, acestea pot provoca greață și vărsături, dar nu vă panicați; ar fi nevoie de o cantitate mare din plantă pentru a provoca otrăvire semnificativă.

Găsiți un loc peste noapte

Acoperiți planta în fiecare noapte sau mutați-o într-un dulap întunecat peste noapte. Pentru ca aceasta să înflorească din nou, o poinsettia necesită 14 ore de întuneric complet în fiecare noapte. Continuați să vă acoperiți planta până când mugurii încep să apară din nou. Dacă acoperiți, poziționați cârpa cu grijă și evitați să o târâți peste plantă.

Cum ții poinsettia în viață

„Pentru a vă ajuta poinsettia să rămână în viață, păstrați-o într-o cameră caldă și luminoasă”, spune Fiona Jenkins, expert în grădinărit. „Odată ce a terminat de înflorit, puteți tăia tulpinile mari ale plantelor înapoi, astfel încât acestea să aibă aproximativ 10 cm lungime și să reduceți udarea.”

Poziționarea plantei este esențială. Poinsettia iubește lumina, dar este sensibilă la schimbările de temperatură, motiv pentru care este important să evitați să le plasați acolo unde vor simți soarele. Aceasta este mai puțin o problemă în timpul iernii, dar dacă pervazurile dvs. se încălzesc adesea în timpul zilei, este, în general, cel mai bine să le evitați.

Udarea este cealaltă componentă care va determina viața plantei. „Udați-vă planta cu apă la temperatura camerei, când stratul superior de compost este uscat – dar asigurați-vă că nu este niciodată așezat în apă”, spune Kate Turner, expert în grădinărit.

Cum ai grijă de o poinsettia în interior

„Poinsettia este o plantă foarte ușor de îngrijit, dar va avea nevoie de lumină puternică, așa că un loc într-o cameră bine luminată ar funcționa”, spune Keira Kay, expert în plante.

„Va avea nevoie de udare la fiecare 7-10 zile, dar asigurați-vă că verificați că solul s-a uscat parțial înainte de a uda din nou. Puteți face acest lucru fie folosind degetul pentru a simți solul, fie ridicând planta – dacă se simte ușoară, este uscată.

„Umiditatea excesivă și drenajul slab pot cauza putrezirea rădăcinilor și a tulpinii, ceea ce poate ucide planta”, continuă Keira. „Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că adăugați mai multă apă doar când suprafața solului s-a uscat aproape (dar nu complet). Și cel mai bine este să udați de jos această plantă, punând-o într-un vas sau o tavă cu apă călduță timp de 10-15 minute, astfel încât să vă asigurați că planta ia doar ceea ce are nevoie."

De ce frunzele de poinsettia se usucă și cad?

„Dacă observați că frunzele se îndoaie sau se usucă, aceasta înseamnă de obicei că au fost expuse la schimbări bruște de temperatură.”

„Vor pierde frunzele ca răspuns la lipsa de apă, așa că este esențial să se acorde o grijă corespunzătoare acestor plante sensibile.”

„Frunzele de poinsettia se usucă adesea și cad din cauza condițiilor de mediu”, explică expertul în grădinărit Fiona. „Menținerea plantei acolo unde este cald și uscat, cum ar fi un radiator sau un foc, este de obicei cauza.”

Cum ții o poinsettia în viață pe tot parcursul anului

Dacă intenționați să păstrați planta dincolo de perioada festivă, va avea nevoie lunar de îngrășământ bogat în potasiu pentru florile noi.

„Tăiați planta la începutul primăverii și păstrați-o la o temperatură puțin mai scăzută (în jur de 13-15 grade),” spune Keira. „Reduceți lumina la 10-12 ore pe zi pentru a imita zilele mai scurte de iarnă”, scrie idealhome.co.uk.

”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#ingrijire plante interior, #craciun, #Craciunita floare, #apa, #ingrasamant , #stiri magazin