Îngrijirea câinelui în funcție de rasă: 5 sfaturi

Advertorial
Joi, 29 Septembrie 2022, ora 18:49
4226 citiri
Îngrijirea câinelui în funcție de rasă: 5 sfaturi
FOTO: purina.ro

Îngrijirea unui animal presupune foarte multă responsabilitate și atenție la fiecare detaliu, astfel încât acesta să poată primi tot ce are nevoie pentru o viață lungă și fericită. Dacă ai un câine de rasă, atunci va trebui să ții cont de particularitățile acesteia. Pentru a face lucrurile puțin mai ușoare, îți prezentăm câteva sfaturi foarte bune de știut pentru a-i oferi o îngrijire exemplară câinelui tău de rasă.

1. Alege-i cu atenție hrana

Indiferent de rasa câinelui, ar trebui să îi oferi acestuia doar hrană specializată, uscată și umedă. Hrana uscată pentru câini este disponibilă sub formă de bulete crocante, în diferite gramaje, iar hrana umedă pentru câini are un conținut mai ridicat de apă, gust și miros mai apetisante și poate fi comercializată în diferite ambalaje (conserve și plicuri).

În funcție de rasă și de nevoile nutriționale ale animalului, poți opta pentru anumite sortimente de hrană uscată și umedă. Dacă nu știi ce ar trebui să alegi, cere sfatul medicului veterinar, iar acesta îți poate recomanda anumite tipuri de hrană potrivite vârstei animalului, dar și anumitor nevoi speciale (de exemplu, sortimente pentru controlul greutății sau pentru sănătatea articulațiilor). Medicul te va sfătui și cu privire la dimensiunea potrivită a porțiilor, însă poți consulta și indicațiile de pe ambalaj.

2. Ai grijă de blana câinelui

Un aspect ce poate fi trecut ușor cu vederea de mulți stăpâni de câini este îngrijirea blănii. Animalul va trebui periat periodic, pentru a păstra frumusețea și strălucirea blănii. Dacă animalul face parte dintr-o rasă cu păr scurt, acesta poate fi periat doar săptămânal. Însă, rasele cu păr lung au nevoie de mult mai multă întreținere și va trebui să te ocupi de periajul lor zilnic.

Îngrijirea blănii nu constă numai în periaj, ci și în băi periodice cu șampon special, dar și monitorizarea paraziților. Ține cont de sfaturile veterinarului pentru realizarea deparazitării externe.

3. Îngrijirea unui câine este una complexă

Pe lângă alegerea tipului de hrană și periaj, va trebui să ții cont și de alte câteva sfaturi în funcție de rasa câinelui. De exemplu, dacă acesta aparține unei rase cu urechi lungi, va trebui să le cureți corespunzător și să te asiguri că nu se strânge apă în interiorul acestora. În cazul contrar, acesta ar putea dezvolta otite sau alte afecțiuni.

Va fi necesară și curățarea dinților. Există recompense de ros, cu formule speciale care ajută la curățarea danturii, însă veterinarul îți poate recomanda și o pastă de dinți specială pentru câini. O altă etapă de îngrijire ar putea presupune îngrijirea ghearelor, care ar putea avea nevoie de tăiere periodică. Procedura este una destul de delicată, așa că este recomandat să mergi la un specialist.

4. Alege-i jucării și accesorii care să îl țină activ

Un câine are nevoie de foarte multă atenție și dragoste, așa că vei observa cum acesta își va dori să se joace mult și să se afle în prezența ta constant. Alege jucării speciale pentru câini care să îl stimuleze și să îl ajute să își consume energia. Poți opta atât pentru mingi sau jucării cu care să se joace în parc, cât și accesorii pe care să le poată roade atunci când se află în interior.

5. Acordă o deosebită atenție dresajului și educației

Deși fiecare rasă este asociată de obicei cu un anumit temperament, felul în care îți educi câinele primează. Așadar, este foarte important să dedici timp educației acestuia. Prin dresaj, îl poți învăța pe acesta cum să meargă în lesă, dar și cum să se comporte în preajma altor animale și oameni. Ia legătura cu un dresor, care te va putea ajuta cu sfaturi prețioase despre educația câinelui.

Câinii de rasă pot fi mai sensibili și pot avea nevoie de o îngrijire specială. Așadar, este recomandat să iei legătura cu un medic veterinar și să discutați despre tot ce are nevoie animalul, astfel încât să îl poți crește așa cum ar trebui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ingrijire animale, #animale de companie, #caini, #hrana caini , #animale