Jurista Ministerului Justiției, Ingrid Mocanu, martor al Elenei Udrea în Bulgaria. Cum justifică deplasarea fosta inculpată din Dosarul ANRP 2

Joi, 09 Iunie 2022, ora 17:09
7718 citiri
Jurista Ministerului Justiției, Ingrid Mocanu, martor al Elenei Udrea în Bulgaria. Cum justifică deplasarea fosta inculpată din Dosarul ANRP 2
Ingrid Mocanu

Avocata Ingrid Mocanu – care a încasat aproape 250.000 de lei de la Ministerul Justiției în 2020 – i-a sărit în apărarea Elenei Udrea în fața judecătorilor de la Sofia și a vorbit despre condițiile din închisorile românești și despre sistemul judiciar din România.

La revenirea în țară, Ingrid Mocanu a „taxat” pe Facebook felul în care presa a relatat subiectul plecării ei în Bulgaria, precum și audierea ei în dosarul de extrădare al Elenei Udrea.

„Înțeleg că presa ‘deontoloagă’ este preocupată că m-am prezentat la o instanță a unei țări a UE și că nu am mințit. Nu sunt deloc preocupate nici presa, dar nici autoritățile publice, care sunt motivele pentru care un șef al unei autorități publice (directorul ANP) minte cu nerușinare (sau cel puțin așa susține instanța din Bulgaria) cum că un deținut ar fi fost ‚cazat individual’ (adică singur). Asta nu este o problemă pentru niciun ‚deontolog’ de presă, ci preocuparea lor este de ce un cetățean al Uniunii Europene se prezintă la o instanță judecătorească a Uniunii Europene să declare adevărul”, a scris pe Facebook Ingrid Mocanu.

Câți bani a câștigat Ingrid Mocanu de la Ministerul Justiției

Avocata Ingrid Mocanu a obținut venituri anuale de 243.756 lei de la Ministerul Justiției, fiind încadrată ca personal asimilat judecătorilor și procurorilor, potrivit ultimei declarații de avere de pe site-ul MJ.

Ingrid Mocanu s-a remarcat ca una dintre cele mai vocale susținătoare a drepturilor omului, după ce ea însăși a fost inculpată într-unul dintre dosarele ANRP.

Pe data de 18 octombrie 2019, ICCJ a scos-o „basma curată” pe Ingrid Mocanu, alături de fostul șef al ANI, Horia Georgescu, în Dosarul ANRP 2.

De ce a fost achitată Ingrid Mocanu, după ce a luat 4 ani la fond

Modificările aduse Codului Penal în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu şi faptul că unii funcţionari publici sunt numiţi politic în funcţie, nefiind nevoie ca aceştia să aibă studii de specialitate sunt două dintre argumentele pentru care jucecătorii de la Înalta Curte au decis să îi achite pe mulţi inculpaţi din Dosarul ANRP 2, printre care și Ingrid Mocanu, vicepreședinte ANRP la data faptelor.

Înalta Curte a analizat dacă inculpaţii din Comisia de Stabilire a Despăgubirilor aveau sau nu atribuţii de serviciu în a verifica valoarea acestor despăgubiri şi erau obligaţi de lege să facă o analiză detaliată.

„Se constată că pentru numirea unor persoane în funcţiile de conducere din cadrul ANRP, care făceau parte de drept din comisie, nu era necesară vreo condiţie de studii sau specializare, numirile fiind făcute pe criterii politice”, notează magistraţii.

Astfel, cei care făceau parte din Comisia de Stabilire a Despăgubirilor nu aveau competenţă în evaluarea proprietăților imobiliare şi nu înţelegeau toate mecanismele prin care se fac evaluările din acest domeniu.

Pe fond, la Curtea de Apel București, Ingrid Mocanu a primit 4 ani cu executare.

Românii condamnați pentru trafic de droguri vor fi înscriși într-un registru național. Ce prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Românii condamnați pentru trafic de droguri vor fi înscriși într-un registru național. Ce prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis promulgat luni, 25 martie, legea care prevede înființarea registrului național al traficanților de droguri. Este vorba despre o bază de date administrată de...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ingrid mocanu horia georgescu anrp, #ministerul justitiei, #consilier juridic, #Elena Udrea , #justitie