Fugi de produsele care au aceste ingrediente în compoziție! Mulți oameni nici măcar nu citesc etichetele

Vineri, 11 Noiembrie 2022, ora 00:21
8763 citiri
Fugi de produsele care au aceste ingrediente în compoziție! Mulți oameni nici măcar nu citesc etichetele
Consumatorii ar trebui să acorde atenție etichetelor cu ingrediente FOTO Unsplash

Atunci când mergem la cumpărături, fie că este vorba de alimente sau de produse de igienă și frumusețe, de multe ori nici măcar nu ne aruncăm ochii pe etichetele care menționează ingredientele folosite.

Atâta timp cât raportul preț-calitate ni se pare satisfăcător, aruncăm produsele în coș, dar practica este una greșită. Există o serie de ingrediente de care ar trebui să ne ferim cu orice preț deoarece sunt nocive pentru organism, potrivit medical-news.org.

Îndulcitori artificiali

Poate că ingredientul ”aspartam” nu vă spune nimic, dar este un îndulcitor artificial ce nu conține calorii, folosit adesea de companii pentru produsele ”dietetice” sau cu ”zero zahăr”.

Aspartamul conține doi aminoacizi, acid aspartic și fenilalanină. Aminoacizii sunt blocurile de bază ale proteinelor și, atunci când sunt combinați, creează un compus cu gust dulce. Aspartamul este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, așa că este necesară doar o cantitate extrem de mică pentru a îndulci alimentele și băuturile. De asemenea, îl veți găsi în sucuri dietetice, gumă fără zahăr și multe alte produse fără zahăr. În esență, aspartamul este un ingredient sintetic. Apare ca E951 pe etichetele din Uniunea Europeană.

Studiile au asociat consumul de aspartam cu o varietate de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, pierderi de memorie și convulsii. În plus, aspartamul interferează cu capacitatea organismului de a absorbi nutrienții esențiali. Drept urmare, persoanele care consumă cantități mari de aspartam pot fi expuse riscului de malnutriție.

Sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS)

Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS) a primit o mulțime de critici în ultimii ani. Cele mai comune aspecte negative invocate sunt că ar fi responsabil pentru obezitate și diabet.

Este un tip de zahăr din siropul de porumb, iar companiile îl folosesc adesea ca îndulcitor în alimentele procesate. Unul dintre principalele motive pentru care HFCS a fost criticat este din cauza conținutului său ridicat de fructoză. Fructoza este un tip de zahăr care se metabolizează diferit față de alte zaharuri, iar unii experți cred că poate duce la probleme de sănătate precum obezitatea și diabetul.

Un studiu publicat în anul 2021 în revista Nature a constatat că cantitățile mari de îndulcitor pot crește atât durata de viață a țesuturilor celulare normale din intestine, cât și a celor canceroase.

Coloranți alimentari

Înainte de mijlocul secolului al XIX-lea, coloranții alimentari erau naturali și se extrăgeau din plante. Dar atunci producătorii și-au dat seama că le pot produce mai ieftin cu substanțe chimice, așa că acum avem culori strălucitoare din substanțe chimice. Cercetările au asociat consumul acestor coloranți artificiali sintetici cu tumorile și cu hiperactivitatea în cazul copiilor.

Ar fi greu să găsești un aliment în zilele noastre care să nu conțină măcar un fel de colorant în el, iar cele mai comune sunt băuturile precum sucurile.

De asemenea, se găsesc frecvent în dulciuri și bomboane, dar nu numai. Un somon roz perfect sau o carne foarte roșie ar putea conține coloranți. Pe listă sunt incluse și cerealele sau sosurile pentru salate.

Parabeni

Multe produse cosmetice și de îngrijire personală folosesc parabeni chimici: machiaj, creme hidratante pentru piele, produse pentru îngrijirea părului, cum ar fi șampoane sau balsamuri și creme de ras. Expunerea pe termen lung la parabeni a fost asociată cu diverse boli, inclusiv cancerul de sân.

Într-un studiu realizat în 2018 s-a descoperit că femeile care s-au machiat zilnic au avut o cantitate de 20 de ori mai mare de parabeni în urină comparativ cu femeile care nu au purtat machiaj.

Parabenii au un impact negativ asupra sistemului hormonal al femeilor și bărbaților. Cercetările asociază parabenii și cu un risc crescut de tulburări de reproducere, cum ar fi cancerul testicular la bărbați și probleme privind fertilitatea la femei.

Parfum

Da, parfumul este foarte plăcut și vă poate schimba starea de spirit instant, însă nu este vorba doar de parfumul subtil pe care îl pulverizăm pe gât și încheieturi, ci de un grup complet de amestecuri chimice care pot irita pielea și sistemul respirator. În plus, unele parfumuri conțin ftalați, care sunt perturbatori endocrini, iar cercetările îi asociază cu problemele de dezvoltare la copii.

Din momentul în care ne trezim, aromele ne bombardează simțul mirosului. Ne începem ziua cu un duș fierbinte și cu săpun parfumat. Apoi aplicăm deodorant și parfum.

La începutul secolului XX, parfumierii au început să-și comercializeze produsele ca accesorii de modă. Ei i-au convins pe consumatori că parfumul este o modalitate de a-și exprima individualitatea și de a atrage atenția. Acest mesaj a avut atât de mult succes încât a schimbat complet modul în care oamenii se raportau la parfumuri. Astăzi, industria parfumurilor valorează miliarde de dolari, mai exact 3,2 miliarde de dolari, și nu dă semne de încetinire.

Cu toate acestea, popularitatea produselor parfumate a dus la o creștere a utilizării parfumurilor sintetice, care pot avea o serie de efecte adverse asupra sănătății. De exemplu, parfumurile sintetice pot declanșa alergii și crize de astm. Cercetările leagă, de asemenea, parfumurile sintetice de cancer. În plus, multe produse parfumate conțin ftalați, care sunt substanțe chimice ce pot perturba funcția hormonală.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#ingrediente daunatoare, #eticheta ingrediente, #cumparaturi , #stiri sanatate