Povestea incredibilă a românului care a creat peste 50 de soiuri de trandafiri, printre care și unul fără spini FOTO VIDEO

Autor: N.G.
Luni, 06 Martie 2023, ora 04:00
7351 citiri
Povestea incredibilă a românului care a creat peste 50 de soiuri de trandafiri, printre care și unul fără spini FOTO VIDEO
Inginerul român Ștefan Wagner a creat peste 50 de soiuri de trandafiri

Un inginer horticol român a creat peste 50 de soiuri de trandafiri. Ștefan Wagner s-a remarcat de-a lungul întregii sale vieți ca un iubitor al florilor, dar s-a îndrăgostit iremediabil de trandafiri.

Timp de peste patru decenii, activitatea sa de cercetare s-a desfășurat la Stațiunea Pomicolă Cluj – actuala Stațiunea de Cercetare Horticolă – USAMV Cluj-Napoca.

S-a născut în comuna Unirea din judeţul Alba, într-o familie de horticultori. Familia deţinea o mică pepinieră de pomi fructiferi şi trandafiri, unde a învățat să îndrăgească această meserie. Tatăl său a murit imediat după război, în 1946, forţându-l pe tânărul Wagner să abandoneze liceul și să se angajeze la pepiniera din Aiud.

Timp de doi ani, a fost ucenic sub conducerea bunicului său, care a fost grădinar-şef aici între 1908 şi 1948. După cei doi ani de practică la pepiniera din Aiud, s-a înscris la Şcoala Tehnică Horticolă din Odorheiul Secuiesc, pe care o absolvă ca premiant. În 1951 a fost admis la Facultatea de Horticultură din Bucureşti, singura facultate de horticultură din ţară.

Soiuri create de Ștefan Wagner

După absolvire, în 1956, a ajuns la Staţiunea Pomicolă Cluj, unde a lucrat 41 de ani până în 1997, când s-a pensionat. Prin studiile sale din domeniul pomiculturii a redus durata de creare a portaltoilor vegetativi, lucrare pentru care a primit în 1971 titlul de doctor în agronomie. A creat de-a lungul timpului, singur sau în colaborare, peste 40 de soiuri. Printre acestea se numără Foc de tabără, Rosagold, Nobilia, Rosadora, Rosabunda, Perla Transilvaniei, Luchian, Romana, Nobiliar, Golden Elegance, Judit, Simfonia, Doamna în mov, care se găsesc prin parcurile și rozariile grădinilor botanice din țară și din străinătate.

Ștefan Wagner, printre trandafiri

Trandafiri fără ghimpi

Printre ultimele creații horticole ale acestuia se numără trandafirii fără ghimpi din soiul Petrina, primul de acest fel din România, sau Rosagold, un trandafir galben cu un parfum puternic. Soiul Luchian este un trandafir creat în 1972, dedicat memoriei renumitului pictor Ștefan Luchian, când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea sa.

În 1968 a participat în Anglia la Conferinţa Internaţională a Rozelor, la Londra. Aici s-au pus bazele Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Roze, România devenind membru fondator prin prezenţa sa. Cu această ocazie a întâlnit-o personal pe Regina Elisabeta, patroana de onoare a Societăţii Engleze Regale a Rozelor.

„Eram atât de emoţionat de această întâlnire, în 1 iulie 1968, deşi nu era cazul, Regina Mamă fiind deosebit de sociabilă şi şarmantă, încât nu ştiu clar nici azi ce am discutat cu Ea”, mărturisea inginerul horticol. A participat la congresele din RF Germania (1983), Canada (1985), Noua Zeelandă (1994), Benelux (1997), SUA (2000), Scoţia (2003). În decembrie 1990 a înfiinţat Asociaţia Amicii Rozelor, care are azi peste 2.000 de membri din ţară şi străinătate.

România a primit, în 2000, Premiul Mondial al Rozelor, iar în 2009, Medalia de Argint de recunoaștere a muncii lui Ștefan Wagner. La congresul Federației Mondiale a Societăților de Roze din anul 2006 de la Osaka, Ștefan Wagner a fost ales ca vicepreședinte, funcție pe care a deținut-o timp de șase ani. Realizările lui Ștefan Wagner se regăsesc în cartea lui, cea mai importantă, “Trandafirul, de la mit la mileniul III” din anul 2002, o monografie unică la noi în țară, tipărita cu 360 de planșe color.

În 2012, a creat un ultim soi de trandafir denumit după numele său, ”Wagner's Favorit”. Este un soi spectaculos având o înălțime, la maturitate, de aproximativ 80-85 cm, cu ramuri de grosime mijlocie, frunze de mărime mijlocie, scăldate în nuanțe de verde-închis, lucioase.

S-a stins din viață în 2017, la vârsta de 85 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine e românul care marchează gol după gol în străinătate
Cine e românul care marchează gol după gol în străinătate
Atacantul român Andrei Ciolacu a marcat un gol pentru Birkirkara, care a învins-o pe Gudja cu scorul de 2-0 (1-0), duminică, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a 23-a a campionatului...
Furia unui român după ce a primit nota de plată la restaurant: "Să ameninț cu poliția și să iasă panaramă?"
Furia unui român după ce a primit nota de plată la restaurant: "Să ameninț cu poliția și să iasă panaramă?"
Scumpirile din ultima perioadă i-au determinat pe români să fie mai atenți la cheltuieli și să renunțe la micile plăceri. Mulți ocolesc restaurantele, iar cei care merg în continuare sunt...
#inginer, #roman, #creator, #trandafiri, #stefan wagner , #incredibil