Câte luni dintr-un an se muncește efectiv la infrastructură în România

Miercuri, 31 August 2022, ora 04:00
3823 citiri
Câte luni dintr-un an se muncește efectiv la infrastructură în România
Autostrada în construcție FOTO: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură

Când vorbim de durata proiectelor de infrastructură avem tendința să le contorizăm în ani. Însă, lucrurile nu stau chiar așa.

Dacă un proiect are ca termen de finalizare 24 de luni, acest lucru nu înseamnă neapărat 2 ani, iar acest lucru se întâmplă pentru că, logic, nu avem 12 luni pe an în care se poate lucra continuu la o autostradă, de exemplu, chiar dacă se face pe teren drept.

Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructură, a explicat pentru Ziare.com de ce se întâmplă acest lucru.

”În primul rând depinde de proiect”, a spus expertul în infrastructură. ”Apoi trebuie să avem în vedere că, în mod normal, cam prin toată țara, de pe 15 decembrie și până pe 15 ianuarie, nu ai nicio șansă să lucrezi la infrastructură. Nu este nici propice, nici eficient. Ba solul e noroios, ba e bocnă. Acum depinde cum e iarna, însă, indiferent cum ar fi acest anotimp, ”iarna nu-i ca vara”. Ar rămâne 11 luni. Însă din acestea 11 luni, în funcție de zonă, mai tai o lună: 15 ianuarie-15 februarie”, a spus Ciurea.

Sunt unele lucrări care pot fi făcute chiar și iarna însă mai trebuie să se țină cont și de alte aspecte. Ar cele 9-11 luni pot rămâne, de fapt, 7 luni.

”Pe tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe A3, de exemplu, unde are contract UMB, până în luna martie nu prea au lucrat. Au mai lucrat ceva prin februarie, dar puțin.

Însă nu au stat. Pentru că lucrau la terasamentele de la Brăila, chiar dacă era iarnă. Iar la Nădășelu se înoroiau la propriu utilajele astfel o mare parte din forța de muncă a fost dusă la Brăila.

Deci, până la urmă, maxim, poți să speri, în funcție de șantier și de antreprenor, la 11 luni pe an. La modul realist ar fi vreo 10 luni în care se poate munci efectiv. Dar dacă ai o iarnă și o primăvară ploioase te duci la 9 luni. Însă nu înseamnă fiecare zi din lună. Duminicile nu prea se lucrează, mai vin și sărbătorile legale și religioase, plus că își iau și oamenii concedii. Noi, până în decembrie 2023, nu avem 16 luni, avem doar 14.

Sezonul de construcții începe de fapt când se usucă terenul, undeva în mai și se termină în octombrie. Ar fi 7 luni.

Bine, poți să lucrezi la structuri și iarna. Dar îngheață mâinile pe armătură, nu ai aceeași productivitate. Dar degeaba poți tu să faci armătură dacă trebuie de fapt să așterni asfaltul. Sau degeaba vrei tu să lucrezi la structuri dar trebuie să faci terasamentele. Depinde foarte mult de stadiul lucrării”, a mai spus Ionuț Ciurea.

Câți kilometri de drumuri de mare viteză s-au inaugurat în România în 2021 și 2022

Anul 2021 a adus în jur de 30 de kilometri reţelei de autostrăzi din România, dar şi câteva inaugurări de centuri ocolitoare care au fost începute cu ceva timp în urmă. 2021 este un an în care s-au inaugurat printre cei mai puţini kilometri de autostradă, în România.

În anul 2022, România va bifa încă 13 kilometri de autostradă, 40 de kilometri de drum expres și un nod rutier important de câțiva kilometri. Par puțini însă avantajul este mare.

Am mai fi putut avea încă 10 kilometri de autostradă, însă autoritățile nu s-au implicat îndeajuns încât să motiveze constructorul în acest sens.

Ce se întâmplă în 2023

Infrastructura rutieră din România s-ar putea ”îmbogăți” în 2023 cu peste 120 de kilometri de autostradă și drum expres. Ar fi un record de inaugurări dacă s-ar ține cont de câteva lucruri importante. Totul stă în interesul autorităților și mobilizarea constructorilor.

Însă mai sunt loturi și tronsoane pe care sunt multe probleme și va mai dura ani buni până vom putea circula pe acestea. Însă deciziile luate de autorități în următoarele luni din acest an vor conta pentru îndeplinirea termenelor constructorilor. Și nu este vorba doar de mai mulți bani, ci și de schimbări tehnice pentru că sunt cazuri în care situația din teren nu corespunde cu cea din studiul de fezabilitate.

Pe de altă parte, sunt proiecte pentru care finalizare nu pare atât de aproape precum ne-am dori, deși sunt extrem de importante.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#infrastructura, #constructie autostrazi Romania, #proiecte autostrazi, #timp constructie , #infrastructura