Drumurile care se deschid până la sfârșitul anului. ”Lista e scurtă, dar economisim cel puțin două ore”

Joi, 21 Iulie 2022, ora 03:40
32927 citiri
Drumurile care se deschid până la sfârșitul anului. ”Lista e scurtă, dar economisim cel puțin două ore”
Drumul express care ocolește municipiul Slatina din județul Olt FOTO: Facebook/ Asociația Pro Infrastructura

România va mai avea anul acesta încă 13 kilometri de autostradă, 40 de kilometri de drum express și un nod rutier important de câțiva kilometri. Par puțini însă avantajul este mare.

Am mai fi putut avea încă 10 kilometri de autostradă, însă autoritățile nu s-au implicat îndeajuns încât să motiveze constructorul în acest sens.

40 de kilometri de drum express, economie de o oră

”Lista este simplă și scurtă ca de obicei. Vorbim despre două categorii: drumurile express veritabile și autostrăzi”, a spus directorul-executiv al Asociației Pro Infrastructura (API), Ionut Ciurea, pentru Ziare.com.

”Drumurile express veritabile, în România sunt...momentan doar unul: Craiova – Pitești.

Drumul express veritabil înseamnă drum cu acces controlat. Ce înseamnă acces controlat? Adică toate nodurile denivelate, are două benzi pe sens sau mai mult (două benzi pe sens, în cazul nostru), înseamnă parapet central și lateral - deci grad de siguranță care rivalizează cu autostrada.

Prin comparație cu autostrada, drumul express nu are bandă de urgență, ci un acostament care nu este suficient de lat ca să stea un autovehicul pe el fiind considerat doar un spațiu de siguranță în caz de accident sau de evitarea unui eveniment grav. Tot ceea ce înseamnă geometria drumului, este mult mai puțin permisivă decât la autostrăzi: curbele sunt mai strânse, pantele sunt mai abrupte.

Acest lucru înseamnă că gradul de siguranță este ridicat, nu este chiar ca cel de pe autostradă, dar rivalizează cu aceasta, iar gradul de confort al șoferului este ceva mai redus, pentru că benzile sunt mai înguste – 3,75 m are autostrada și 3,50 m are drumul express. Depășirile sunt mai strânse. Din acest motiv, pe autostradă avem limita de 130 km/h limita maximă de viteză, iar pe drumul express avem 120 km/h”, a explicat Ionuț Ciurea.

Până acum, în România s-au inaugurat 16 km de drum express, Tronsonul 2, Lotul 1 sau așa-zisa Centură Balș și inaugurăm, sperăm lotul vecin, Centura Slatina, aproximativ 24 de kilometri la sfârșitul acestei luni.

”Obiectivul intern al constructorului care a cerut recepția este 28 iulie. Astfel, anul acesta avem primii 40 de kilometri de drum express veritabil din țară. Aceste tronsoane au un efect foarte mare pe ruta Craiova – Pitești. Până urmă vorbim de o parte importantă construită de 30% din acest drum. Balș și Slatina erau două mari ”dopuri” pe această rută. Prin construirea celor două centuri economia de timp este de cel puțin o oră. Deja este o economie ocolirea orașului Balș”, a mai explicat Ciurea.

13 kilometri de autostradă, deși am fi putut avea 28 km

Și pe autostrăzi s-a lucrat anul acesta. 13 kilometri din A1 Sibiu- Pitești vor fi inaugurați în această toamnă.

”Când vorbim de autostrăzi, anul acesta se va inaugura un singur lot. Este lotul Sibiu – Boița pe o lungime de 13 kilometri, de la Centura actuală, nodul DN1/DN7 până în Gura Boiței, intrarea pe Valea Oltului dinspre Sibiu. Este prima secțiune din autostrada A1 Sibiu-Pitești”, a mai spus șeful Asociației ProInfrastructura.

Ionuț Ciurea a amintit că am fi putut avea încă 10 kilometri de autostradă din A0.

”Alte inaugurări pe autostrăzi și drumuri express nu o să avem anul acesta.

Ar mai fi fost posibil, așa cum am cerut dar nu se vrea să se facă, o deschidere parțială pe pe Lotul 2 al A0 sud, între DN5 și DN6, dar din păcate Compania de Drumuri nu a reușit să motiveze în vreun fel constructorul și acum nu mai are timp.

Tot lotul are peste 16 kilometri însă 10 kilometri despre care vorbeam ar fi putut fi inaugurați anul acesta, dacă se făcea la timp ceea ce trebuia să se facă. Constructorul să se focalizeze și să fie îndemnat, motivat de Compania de Drumuri. Pentru că din punct de vedere contractual nu are nicio obligație să termine anul acesta”, a spus expertul în infrastructură.

Ar putea fi deschis pasajul de la Domnești. Face cât un lot de autostradă

Nu este nici drum express nici autostradă dar deschiderea acestui proiect are o importanță majoră pentru trafic. Este vorba despre nodul rutier de la Domnești pe centura de sud al Capitalei.

”Ar mai fi un proiect care nu este nici pe autostradă nici pe drum express dar care face aproape cât un lot de autostradă ca efect în trafic. Vorbim despre pasajul de la Domnești. Este de fapt un nod rutier. Are toate șansele să fie inaugurat în toamnă. Și aici ar mai fi de recuperat cel puțin jumătate de oră”, a mai explicat Ionuț Ciurea.

La un calcul simplu, ”pentru tot ce inaugurăm anul acesta recuperăm două ore de stat în trafic, plus mai multă siguranță, confort la volan, economie de combustibil și un aer mai puțin poluat în localități”, a mai spus Ciurea.

Încep lucrările pe Autostrada Moldovei

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat marţi seară, 19 iulie, că a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pe primii 28 de kilometri din A 7 - Secţiunea din Muntenia.

”A fost emis Ordinul de Începere pentru construirea primilor 28,35 de kilometri ai A7 (secţiunea din Muntenia)! Lotul 2 (Mizil -Pietroasele) al secţiunii de Autostradă Ploieşti-Buzău va intra în execuţie în mai puţin de o lună (11 august 2022)”, a transmis Sorin Grindeanu, într-o postare pe Facebook.

Ministrul a precizat că Asocierea româno-bulgară SC CONI SRL-TRACE GROUP HOLD are la dispoziţie 20 de luni şi peste 1,24 de miliarde de lei (fără TVA) pentru a construi acest lot, care include 20 de poduri.

Potrivit lui Grindeanu, Lotul Mizil-Pietroasele este primul din cele 13 loturi ale A7 (Autostrada Moldova) care vor fi construite între Ploieşti şi Paşcani (320 km) prin finanţare asigurată din PNRR.

Studii de fezabilitate pentru drumul express Filiaşi - Lugoj

Sorin Grindeanu a mai anunțat pe 19 iulie că un număr de 28 de oferte au fost depuse pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate necesare construirii drumului express Filiaşi - Lugoj, care va avea o lungime de aproximativ 230 de kilometri.

Este împărţit în 4 loturi, astfel încât pe măsură ce sunt finalizate Studiile de Fezabilitate să poată fi lansate cât mai eficient în licitaţie contractele pentru proiectare şi execuţie:

Lotul 1 (Filiaşi-Drobeta Turnu Severin) are o lungime de aproximativ 70 de km şi o valoare estimată a contractului pentru elaborarea SF de 28,19 milioane de lei fără TVA; Lotul 2 (Drobeta Turnu Severin - Domaşnea) are o lungime de aproximativ 65 de km şi o valoare estimată a contractului pentru elaborarea SF de 47,79 milioane de lei fără TVA;

Lotul 3 (Domaşnea-Caransebeş) are o lungime de aproximativ 45 de km şi o valoare estimată a contractului pentru elaborarea SF de 25,38 milioane de lei fără TVA; Lotul 4 (Caransebeş-Lugoj) are o lungime de aproximativ 50 de km şi o valoare estimată a contractului pentru elaborarea SF de 18,79 milioane de lei fără TVA”, a scris pe Facebook ministrul Transporturilor

Durata contractelor pentru realizarea studiilor de fezabilitate este cuprinsă între 18 şi 26 de luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Visul românilor de a ajunge în Grecia pe o infrastructură de mare viteză. Expert: „Nu vă faceți speranțe că va fi mâine gata”
Visul românilor de a ajunge în Grecia pe o infrastructură de mare viteză. Expert: „Nu vă faceți speranțe că va fi mâine gata”
Ministrul grec al Transporturilor, Christos Staikouras, a punctat joi, 11 aprilie, importanța conexiunii dintre statul elen și România, prin extinderea unui proiect de infrastructură...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#infrastructura, #drum express Craiova Pitesti, #autostrada Sibiu Pitesti, #pasajul domnesti, #a0 , #infrastructura