Toți elevii vor face ore de informatică. Specialiștii spun cum ar trebui să se desfășoare, de fapt, digitalizarea

Sambata, 17 Septembrie 2022, ora 04:15
1945 citiri
Toți elevii vor face ore de informatică. Specialiștii spun cum ar trebui să se desfășoare, de fapt, digitalizarea
Orele de informatică se vor face pentru toţi copiii indiferent de nivelul de învăţământ FOTO: Unsplash.com

Orele de informatică vor avea o pondere mai mare decât până acum şi vor fi pentru toţi copiii indiferent de nivelul de învăţământ. A fost schimbarea anunțată recent de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

"Mai apoi, la Bacalaureat vom testa într-o manieră foarte serioasă competenţele digitale. Fără competenţe digitale niciunul dintre tineri nu va putea avea acea înzestrare pentru a reuşi într-o societate a viitorului", a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Digitalizarea trebuie integrată în fiecare materie

Pentru Ziare.com, Robert Avram, președintele Consiliului Elevilor, a explicat faptul că nu e suficient ca în școală să se facă mai multe ore de informatică, ci ar trebui să vorbim despre o digitalizare integrată în fiecare materie predată.

"Am susținut dintotdeauna necesitatea de a crește ponderea disciplinelor care asigură dezvoltarea competențelor digitale și, totodată, ca măsură complementara, dezvoltarea infrastructurii, în așa fel încât să putem integra elemente și metode digitale de predare la toate disciplinele, indiferent de cât de greu ar suna, la început. Exista exemple de bune practici pe care trebuie sa le urmăm", a explicat președintele Consiliului Elevilor.

Cum ar trebui să se procedeze

"În primul rand, trebuie să începem să punem mai mult accent pe formarea inițială și continuă a cadrelor didactice - fiecare profoesor ar trebui să știe să se folosească de infrastructura digitala, pentru a face ora mai atractivă pentru elevii care au o cu totul altă concepție față de ce înseamnă lumea digitală.

Vorbim aici de jocuri interactive, de aplicații practice folosindu-ne de table smart (ca atare, nevoia de finanțare crește). Însă nicio reformă sau schimbare menită să aducă un plus în direcția digitalizarii nu e posibilă fără foarte multe resurse financiare", adaugă Robert Avram.

Toți profesorii trebuie formați

"Avem, din păcate, foarte mulți profesori în România care, din motive total independente de ei, nu au reușit să își dezvolte competențe digitale, iar autoritățile ar trebui sa conștientizeze nevoia de promovare a unor astfel de programe de formare", a subliniat președintele Consiliului Elevilor.

Trebuie schimbată modalitatea de predare

"O oră care cuprinde elemente digitale nu doar că este mai atractivă, dar facilitează și învățarea: pe de-o parte, te face sa înveți mult mai ușor informațiile din domeniul respectiv, ele fiind prezentate într-un mod cunoscut ție, ca elev, și, pe de altă parte, te ajută să îți dezvolți competențele digitale", a explicat Robert Avram.

Competențele digitale sunt baza

"Cât despre Bacalaureat, este evident că avem nevoie de o certificare a competențelor digitale de bază la finalul liceului. Așa ne vom putea da seama dacă școala și-a atins cu adevărat obiectivele.

Într-o societate digitală, competențele digitale sunt de baza. Dacă nu le ai, nu te vei putea ridica la așteptările societății", a concluzionat Robert Avram.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schimbare istorică în regulamentul fotbalului englez
Schimbare istorică în regulamentul fotbalului englez
Federaţia Engleză de Fotbal a anunţat că din sezonul viitor se renunţă la reluarea meciurilor în caz de egalitate la finalul timpului regulamentar, începând din primul tur al Cupei...
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
#informatica, #ore, #elevi, #pondere, #schimbare, #digitalizare , #elevi