Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Ce politiceni “mângâie” China în România. Cum își exercită Beijingul influența în țara noastră

Duminica, 21 August 2022, ora 21:30
12504 citiri
Ce politiceni “mângâie” China în România. Cum își exercită Beijingul influența în țara noastră
Apogeul influenței chineze în România ar fi avut loc în timpul guvernărilor Ponta și Dăncilă FOTO Guvernul României

România nu reprezintă o piață îndeajuns de mare pentru interesele Chinei, care se arată mai de grabă interesată de proiecte mari de infrastructură, obținute prin influență și lobby politic, în special cu lideri din PSD, arată o analiză realizată de Center for European Policy Analysis (CEPA).

Potrivit CEPA, prezența chineză în România din istoria recentă a fost aproape exclusiv legată de proiecte de infrastructură și energie ca parte a Inițiativei Belt and Road, printre care căi ferate de mare viteză, tehnologii 5G prin Huawei, managementul portului Constanța, centrale nucleare la Cernavodă și centrale electrice convenționale la Tarnița și Turceni-Rovinari.

Mai mult. Beijingul preferă proiecte obținute prin negocieri directe cu actorii politici relevanți și înțelege limitele influenței pe care le poate exercita în țara noastră în contextul apropierii României de SUA, UE și NATO. Deocamdată, misiunea chinezilor este de a menține o influență în România și să fie văzuți într-o lumină pozitivă care să-i permită în viitor să-și înrădăcineze influența.

Propaganda chineză

Conform raportului CEPA, China folosește propaganda în România ca parte a efortului său mai larg de a submina democrația liberală occidentală și de a se prezenta ca o alternativă viabilă. În special, o parte din propaganda chineză pare să vizeze mai degrabă elitele partidului chinez decât publicul românesc.

Deocamdată, obiectivul Beijingului nu este de a submina direct statul sau să semene discordie, iar acțiunile sale sunt transparente, iar în unele cercuri relația dintre China și România este văzută ca una specială. Sursa citată mai notează că Beijingul se folosește de institutele Confucius din România pentru a crea un mic grup de elite care sunt familiarizate cu limba și cultura sa, dar care sunt în esență apolitice și manifestă puțină preocupare pentru drepturile omului și democrație în China.

„Majoritatea operațiunilor de propagandă ale Chinei în România se încadrează într-o narațiune mai amplă, colportată atât la nivel local, cât și global, conform căreia sistemul occidental de democrație și valori liberale este putred, ineficient și ipocrit. Această narațiune măreață se aliniază în mod natural cu narațiunile altor inamici ai democrației liberale, cum ar fi Rusia lui Putin sau mișcarea globală de extremă dreapta”, mai transmite CEPA.

China și relația cu PSD

În datele raportului se mai arată că guvernul chinez a încercat să mențină relații bune cu politicieni români, în special cu cei din PSD, mai ales cu membrii desprinși din Partidul Comunist Român (PCR). Partidul Comunist Chinez a încercat să cultive politicieni cunoscuți, inclusiv foștii prim-miniștri Adrian Năstase, Victor Ponta și Viorica Dăncilă, toți membri ai PSD, și Emil Boc, în prezent membru PNL; foștii miniștri de Externe Theodor Meleșcanu și Adrian Severin, ambii PSD; și europarlamentarul Maria Grapini, fost membru al PSD.

Cel mai transparent canal de influență al Beijingului este pagina de Facebook a Ambasadei Chinei la București, care se concentrează pe subiecte importante pentru China, cum ar fi statutul Taiwanului, ajutorul COVID-19 sau proiectele din cadrul Inițiativei Belt and Road. Comentariile negative sunt îndepărtate cu promptitudine, chiar și atunci când sunt scrise politicos.

Cea mai mare influență a Chinei a fost în guvernul Ponta

CEPA mai scrie că apogeul influenței politice a Chinei în România a avut loc între 2012 și 2015, adică în perioada în care Victor Ponta a fost premierul României. Cu toate astea, toate marile proiecte negociate în timpul guvernărilor Ponta și mai apoi Dăncilă au fost abandonate sau suspendate în contextul valului politic pro-occidental de la București și al parteneriatului cu SUA. Exemplu în acest sens reprezintă centralele electrice și planurile de infrastructură care au fost anulate de legislația care blochează implicit participarea chineză la licitațiile publice sau de deciziile românești de a căuta soluții alternative. Totodată, țara noastră s-a alăturat tendinței adoptate și de alte țări de a bloca vânzarea de infrastructură 5G de către Huawei în țară.

„În această etapă, încercările Chinei de a-și proiecta influența în România vizează în primul rând elitele. Prin intermediul institutelor Confucius, noile generații de persoane cu un nivel de educație ridicat sunt convinse să se concentreze mai degrabă asupra aspectelor economice ale relației sino-române decât asupra amenințării pe care modelul politic chinezesc o reprezintă pentru democrație”, mai arată raportul.

Publicul român, pradă ușoară pentru propaganda chineză

Datorită analfabetismului mediatic și obiceiurilor proaste de consum mediatic, publicul românesc este considerat de către CEPA drept o pradă ușoară pentru propagandă și manipulare, iar absența relativă a unui răspuns coordonat, condus de stat, sporește această vulnerabilitate.

Sursa citată mai arată că alte potențiale ținte ușoare includ politicienii români corupți, actorii decizionali nemulțumiți de birocrația finanțării prin UE, ori grupuri de „extremă dreapta”/ultraconservatoare.

În concluzii CEPA arată că România nu acordă prioritate relației cu China și că războiul din Ucraina va determina decidenții de la București să reconsidere aliații României.

„Deși China poate promite o dezvoltare economică progresivă, nu poate oferi protecție sau sprijin împotriva războaielor și crizelor economice. Occidentul poate. Astfel, politicienii și factorii de influență care ar putea fi altfel favorabili regimurilor autoritare au puțin spațiu pentru angajament. Acestea fiind spuse, după război, dezvoltarea va înlocui gestionarea crizelor, iar China ar putea decide să se reangajeze cu România și cu Europa Centrală și de Est în general”, conchide raportul CEPA.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#influenta china, #lobby politic, #Victor Ponta, #Viorica Dancila , #stiri politice