Inflația a urcat la aproape 16%. Analist economic: "Scumpirile vor continua și în 2023, chiar autoritățile amplifică creșterile de prețuri prin decizii fiscale eronate". Cele mai sumbre previziuni

Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 23:51
3882 citiri
Inflația a urcat la aproape 16%. Analist economic: "Scumpirile vor continua și în 2023, chiar autoritățile amplifică creșterile de prețuri prin decizii fiscale eronate". Cele mai sumbre previziuni
Inflația a urcat la aproape 16%, potrivit INS FOTO: Unsplash.com

Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, este 15,9%, a anunțat INS.

Produsele de morărit și panificație s-au scumpit față de septembrie 2021 cu 25%, pâinea cu 26%, legumele cu 21%, din care cartofii cu 42%, uleiul comestibil cu 46%, carnea și produsele din carne cu 14%, peștele și produsele din pește cu 18%, laptele și produsele lactate cu 23%, untul cu 34%, combustibilii cu 28%, energia electrică cu 24%, iar gazele cu 70%.

Pentru Ziare.com, Adrian Negrescu, analist economic, a explicat ce greșeli continuă să facă autoritățile. Spune că prin deciziile financiare și fiscale total eronate, oficialii nu fac altceva decât să pună gaze pe foc, iar scumpirile să fie amplificate.

Scade puterea de cumpărare a românilor

"Iureșul scumpirilor va continua atâta timp cât nu vom reuși să stăvilim creșterea prețurilor din sectorul de energie, a căror impact este unul devastator.

Bâlbâiala autorităților face ca economia să înregistreze un puternic recul ca urmare a efectelor inflației galopante, iar puterea de cumpărare a românilor să scadă pe zi ce trece", a explicat analistul economic.

Autoritățile nu au stopat creșterea prețurilor

"Autoritățile sunt principalele vinovate pentru această situație, în condițiile în care controlează aproape total producția de energie și gaze din România.

Dacă ar fi stopat creșterea prețurilor la producătorii de stat (!!), n-am fi ajuns în această situație. Însă guvernanții s-au bucurat și chiar s-au lăudat cu încasările suplimentare la buget, generate de creșterile de prețuri", a declarat Adrian Negrescu.

Ne-am tăiat singuri craca de sub picioare

"A fost o bucurie de scurtă durată pentru că, din punct de vedere economic, ne-am tăiat singuri craca de sub picioare, iar din trimestrul III se văd deja principalele efecte negative. Industria stagnează, trendul consumului a scăzut drastic, economia va suferi o aterizare dură.

Nu este exclus ca în T4 să avem deja scădere economică, iar T1 2023 să consemneze intrarea în recesiune tehnică", a punctat specialistul.

Creșterile de prețuri vor continua și în 2023

"Creșterile de prețuri, din păcate, vor continua și în 2023, urmând ca inflația să se situeze în continuare la un nivel de 2 cifre. Mai simplu spus, nu vom scăpa așa ușor de scumpiri, iar nivelul de trai va continua să se deterioreze.

Victimele inflației sunt în principal familiile cu copii, pensionarii și cei cu salariu minim pe economie, adică aproape jumătate din populația țării. Pentru ei, inflația este percepută mult mai dur și se situează, mai ales în zona alimentelor de bază, undeva la 35-40%", explică Adrian Negrescu.

Se amplifică creșterile de prețuri prin decizii fiscale eronate

"Sunt victimele de serviciu ale lăcomiei statului, disperat să adune cât mai mulți bani la buget, sunt victimele lipsei reformelor și măsurilor necesare pentru a tempera acest val de inflație despre care avertizam că va veni încă din anii pandemiei.

În loc să luăm măsuri concrete pentru a stăvili inflația, nu facem altceva decât să punem gaz pe focul ei, să amplificăm creșterile de prețuri cu decizii financiare și fiscale total eronate", a explicat analistul economic Adrian Negrescu.

"Scapă cine poate"

"Nu cred că mai este român care să creadă în mesajele liniștitoare ale politicienilor, în optimismul lor ireal, în soluțiile aberante pe care le propun mai ales în zona de energie.

În aceste condiții, expresia "scapă cine poate" cred că va deveni lait motivul anului 2023", a concluzionat Adrian Negrescu.

Ce mai arată statisticile

Rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, au susţinut reprezentanţii Băncii Naţionale a României.

"Determinante pentru înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice - inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică - precum şi de preţurile alimentelor, sub influenţa creşterii ample a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară.

Impactul acestor factori va fi doar parţial contrabalansat de efecte de bază dezinflaţioniste anticipate a se manifesta în perspectivă apropiată inclusiv pe segmentul combustibililor”, se menţiona în comunicatul băncii centrale transmis după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#inflatie, #rata inflatie, #scumpiri, #cresteri preturi, #alimente, #gaze , #inflatie