Țara europeană unde inflația a ajuns la nivelul maxim din ultimii 40 de ani. Peste un milion de români trăiesc acolo

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 11:23
10703 citiri
Țara europeană unde inflația a ajuns la nivelul maxim din ultimii 40 de ani. Peste un milion de români trăiesc acolo
Cărucior gol în supermarket FOTO: pixabay.com

Cea mai mare creștere a prețurilor alimentelor din 1980 a împins inflația la două cifre luna trecută, egalându-se cu cel mai mare nivel de 40 de ani din iulie.

Este o nouă lovitură pentru Marea Britanie, spun analiștii.

Oficiul Naţional de Statistică al Marii Britanii a transmis că indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 10,1% în termeni anuali în septembrie. Un sondaj al economiștilor Reuters a indicat o valoare de 10,0%, după o creștere de 9,9% în august.

Lira a scăzut sub 1,13 USD la știri și a fost ultima scădere cu 0,2% în acea zi.

Cifrele au reflectat mediul dificil pentru gospodăriile britanice, în special pentru cele cu cele mai mici venituri, care se confruntă cu o nouă incertitudine cu privire la amploarea sprijinului financiar disponibil pentru acestea după recentele schimbări de viteză ale guvernului.

Banca Angliei va fi presată să-și intensifice campania de majorare a ratei dobânzii luna viitoare, în lumina datelor de miercuri.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice pe termen scurt, care sunt sensibile la modificările așteptărilor privind rata dobânzii, au crescut puternic la tranzacționarea timpurie.

Prețurile la produsele alimentare și la băuturile nealcoolice au fost cel mai mare motor al inflației în septembrie, deoarece au crescut cu 14,5%, cea mai mare creștere din aprilie 1980, conform estimărilor istorice modelate ale IPC.

Pe de altă parte, Paul Dales, economist șef al companiei de consultanță Capital Economics, a subliniat o creștere a inflației de bază, o măsură care exclude prețurile volatile la alimente și energie, care au atins un nou maxim din ultimii 30 de ani de 6,5%.

Cifra inflației din septembrie este folosită ca punct de referință pentru indexarea „triple lock” a pensiilor de stat – dar pensionarii nu au primit încă un răspuns clar din partea guvernului despre dacă vor crește în conformitate cu prețurile anul viitor.

Sprijinul guvernului pentru facturile la energie pentru gospodării și afaceri este, de asemenea, incert după ce noul ministru de finanțe Jeremy Hunt a limitat sfera programului la șase luni, față de doi ani înainte.

Multe gospodării se confruntă cu costuri în creștere ca urmare directă a consecințelor pieței financiare din agenda de creștere economică a primului ministru Liz Truss, pe care Hunt a inversat-o în mare măsură luni într-o încercare de a restabili încrederea zdrobită a investitorilor în Marea Britanie.

Chiar și fără recentele tulburări politice și financiare, Marea Britanie a fost puternic lovită de creșterea prețurilor la gaze naturale în Europa cauzată de invazia Ucrainei de către Rusia, care a adăugat blocajelor în lanțul de aprovizionare post-COVID și penuria de forță de muncă, creând o presiune intensă asupra standardelor de trai.

Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Un tânăr britanic a fost inculpat pentru presupuse activităţi ostile statului, după ce ar fi fost recrutat de Rusia. Se presupune că acesta ar fi recrutat și alte persoane care să dea foc...
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
#inflatie, #Marea Britanie, #criza economica, #preturi alimente , #stiri externe