Experți: inflația a ajuns la apogeu. Când vor începe să scadă prețurile

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 09:54
2503 citiri
Experți: inflația a ajuns la apogeu. Când vor începe să scadă prețurile
Inflația globală a atins un nivel record de 12,1% în octombrie FOTO Pixabay

Este posibil ca inflația mondială să fi atins un nivel maxim, sugerează principalii indicatori de date, iar prețurile ar urma să scadă, potrivit ft.com.

Principalii indicatori de date sugerează că inflația globală galopantă din acest an a atins un nivel maxim și că ritmul de creștere a prețurilor va încetini în lunile următoare.

Potrivit economiștilor, cifrele sugerează că presiunile asupra prețurilor din lanțurile de aprovizionare globale se atenuează, ceea ce face probabil ca inflația globală să scadă de la ratele istorice ridicate din ultimele luni, scrie sursa citată.

"Inflația este probabil la apogeu", a declarat Mark Zandi, economist-șef la Moody's Analytics. Scăderea presiunilor asupra prețurilor și blocajele în aprovizionarea cu bunuri "prefigurează viitoarea moderare a prețurilor de consum", a spus el.

Inflația globală a atins un nivel record de 12,1% în octombrie, potrivit estimărilor Moody's; acesta va fi "punctul culminant" pentru prețurile de consum, a spus Zandi.

Potrivit Capital Economics, inflația a atins deja un nivel maxim pe piețele emergente, prețurile de consum scăzând în Brazilia, Thailanda și Chile, în timp ce datele recente arată o slăbire a presiunilor asupra prețurilor în economiile dezvoltate.

În Germania, prețurile la poarta fabricii au scăzut cu 4,2% în octombrie față de luna precedentă - cea mai mare scădere lunară din 1948 în prezent. În SUA și în Marea Britanie, inflația anuală a prețurilor de producție a încetinit din vară.

Aproape toate economiile de top din grupul G20 care și-au publicat indicii prețurilor de producție din octombrie au raportat un ritm de creștere anuală mai lent decât în luna precedentă, inclusiv Spania, Mexic, Portugalia și Polonia.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#inflatie, #crestere preturi, #scaderi preturi , #inflatie
Comentarii
Poza Karlos
Karlos
rank 1
Experți: inflația a ajuns la apogeuCând vor începe să scadă prețuri