Inflația în creștere: cum poți să te aperi de devalorizarea banilor

Advertorial
Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 14:01
7665 citiri
Inflația în creștere: cum poți să te aperi de devalorizarea banilor
FOTO: freepik.com

Rata inflatiei in 2022 a ajuns la 14,5% în luna mai, față de 13,76% în aprilie, astfel că nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ne aflăm într-o perioadă economică în declin. Creșterea prețurilor la produse alimentare și carburant, în contextul păstrării nivelului salarial, îndeamnă românii să caute diverse metode de a economisi și de a obține un venit în plus care să-i ajute să-și mențină același stil de viață. Iată câteva metode eficiente care te ajută să eviți devalorizarea banilor.

1. Depozitele și conturile de economii

Datorită nevoii de lichiditate, majoritatea instituțiilor financiare au aplicat o majorare a dobânzilor la depozite și conturi de economii pentru a încuraja persoanele fizice să-și depoziteze economiile pe o anumită perioadă de timp în schimbul dobânzilor. Astfel, dacă ai o anumită sumă de bani pe care nu plănuiești să o cheltuiești în următoarea perioadă, poți să optezi fie pentru depunerea ei într-un depozit la termen, fie pentru un cont de economii.

Este cunoscut faptul că depozitele la termen au o dobândă mai mare față de conturile de economii, aceasta ajungând chiar și la 10% la unele instituții financiare, însă, totodată, pentru a te asigura că beneficiezi de dobândă, trebuie să alegi cu atenție data scadentă, deoarece dacă nu o respecți și retragi banii mai repede, poți să beneficiezi de o dobândă mai mică.

Spre deosebire de depozitele la termen, conturile de economii îți permit în orice moment accesul la bani, iar dobânda se calculează lunar, în funcție de valoarea pe care o ai în cont.

2. Investițiile în acțiuni

Investițiile la bursă sunt văzute ca oportunități de generare a unui venit în plus, deoarece în perioada inflației, majoritatea companiilor își cresc prețurile la produsele finale sau serviciile oferite către clienți. În acest mod, crește și marja de profit, iar cumpărarea unei acțiuni dintr-o astfel de companie poate fi o mișcare inteligentă.

Dacă plănuiești să cumperi acțiuni, orientează-te spre companiile care beneficiază de flexibilitatea creșterii prețurilor, precum cele care vând produse alimentare sau bunuri de larg consum. Atenție, însă, ca orice altă investiție, investiția la bursă presupune anumite riscuri care sunt de obicei direct proporționale cu randamentul investiției: cu cât randamentul este mai mare, cu atât riscul la care se supune un investitor este mai mare.

Istoricul randamentelor investițiilor la bursă în anii trecuți demonstrează faptul că investițiile în acțiuni reprezintă unul dintre cele mai eficiente refugii din calea inflației.

3. Investițiile în titluri de stat

Investițiile în titluri de stat sunt considerate a fi cele mai sigure, deoarece sunt garantate integral de către statul român. Astfel, nu există riscul pierderii sumei investite, iar încasarea dobânzii este și ea garantată, atât timp cât respecți data scadentă și nu apelezi la o retragere prematură a banilor.

Dobânda se poate retrage anual, perioada fiind specificată pe documentul de achiziție al titlurilor de stat. Pentru aceasta nu sunt percepute impozite și nici comisioane, astfel că beneficiezi integral de dobânda acumulată pe parcursul unui an.

În contextul inflației, fiecare dintre noi resimte creșterile masive de prețuri, astfel că este bine să începem să căutăm metode alternative care să ne ajute să economisim pe termen lung și să generăm un venit suplimentar sigur. Fie că alegi varianta mai ușoară de a depune banii într-un depozit sau un cont de economii, fie că optezi pentru investiții la bursă sau în titluri de stat, aceste metode pot constitui un adevărat ajutor în a ține pasul cu rata inflației.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#inflatie, #inflatie 2022, #rata inflatiei , #inflatie