Lagarde: Decizia Chinei de a-şi redeschide economia va creşte inflaţia în Europa, deoarece ambele concurează pentru mai multă energie

Sambata, 21 Ianuarie 2023, ora 10:49
2957 citiri
Lagarde: Decizia Chinei de a-şi redeschide economia va creşte inflaţia în Europa, deoarece ambele concurează pentru mai multă energie
Christine Lagarde, preşedintele BCE FOTO Hepta

Decizia Chinei de a-şi redeschide economia va creşte inflaţia în Europa, deoarece ambele concurează pentru mai multă energie, a declarat vineri preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Au existat dezbateri ample săptămâna aceasta la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, despre dacă decizia Beijingului de a pune capăt politicii sale zero-Covid va aduce mai multă sau mai puţină inflaţie.

Pe de o parte, unii susţin că, deoarece lanţurile de aprovizionare sunt restabilite, redeschiderea ar putea atenua unele dintre presiunile inflaţioniste cu care s-a confruntat Europa în ultimele luni.

Pe de altă parte, alţii notează că China va consuma mai multă energie şi acest lucru se va adăuga la presiunile inflaţioniste în curs.

Preşedintele Christine Lagarde, şefa Băncii Centrale a zonei euro, se află în a doua categorie.

Redeschiderea Chinei este ”ceva care va fi pozitiv pentru China în mare parte, ceva care va fi pozitiv pentru restul lumii, dar vom avea o presiune inflaţionistă asupra multora dintre noi, pur şi simplu pentru că nivelul de energie care a fost consumat de China anul trecut a fost cu siguranţă mai mic decât ceea ce vor consuma în acest an.

Cantitatea de GNL [gaz natural lichefiat] pe care [ei] o vor cumpăra din restul lumii va fi mai mare decât ceea ce am văzut şi nu există atât de multă capacitate neutilizată în ceea ce priveşte petrolul şi gazele”, a spus Lagarde vineri, în timpul unui panel la Davos, condus de Geoff Cutmore de la CNBC.

”Deci vor exista constrângeri, vor exista mai multe presiuni inflaţioniste din această cerere suplimentară”, a adăugat ea.

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că firmele europene s-ar putea confrunta cu costuri mai mari atunci când caută să achiziţioneze gaze naturale în acest an, deoarece va exista mai multă concurenţă pentru această marfă.

Inflaţia a fost una dintre cele mai mari provocări pentru cetăţenii europeni în ultimul an, în principal cauzată de facturile mai mari ale energiei.

BCE a majorat dobânzile de patru ori pe parcursul anului 2022, ducând dobânda depozitelor la 2%.

Banca centrală a declarat în decembrie că va creşte în continuare dobânzile în 2023, pentru a combate inflaţia ridicată.

Datele recente au arătat o încetinire a inflaţiei totale, chiar dacă aceasta rămâne cu mult peste ţinta de 2% a BCE.

Inflaţia din decembrie a ajuns la 9,2% în zona euro, potrivit cifrelor preliminare. Aceasta a fost a doua ăncetinire lunară consecutivă a creşterilor de preţuri în zona euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#inflatie, #China, #economie China, #Concurenta energie electrica, #Gaz natural lichefiat , #inflatie