Explozia prețurilor va continua în 2022. Banca Centrală Europeană își modifică în sus estimările legate de inflație

Joi, 24 Martie 2022, ora 14:36
2241 citiri
Explozia prețurilor va continua în 2022. Banca Centrală Europeană își modifică în sus estimările legate de inflație
Inflația exclusiv alimente și produse energetice este proiectată să atingă, în medie, 2,6% în 2022, 1,8% în 2023 și 1,9% în 2024, niveluri de asemenea mai ridicate comparativ cu proiecțiile din decembrie.

Experții Băncii Centrale Europene – BCE se așteaptă la noi majorări de prețuri în perioada următoare, care se vor adăuga la rata anuală a inflației din prezent ce a depășit toate estimările.

BCE și-a revizuit în sus, în buletinul economic din februarie, prognozele legate de inflația anuală pentru 2022, concomitent cu o modificare în jos a estimărilor privind evoluția economiei europene.

Prețurile din zona energiei continuă să fie principalul factor care alimentează inflația, la care se adaugă majorările de prețuri apărute pe piețele de mărfuri după declanșarea războiului din Ucraina și impunerea de restricții Rusiei de către UE.

Energia, principala cauză a scumpirilor

Astfel, proiecțiile macroeconomice ale experților BCE din luna martie 2022 arată că rata anuală a inflației se va situa în zona euro la 5,1% în 2022, 2,1% în 2023 și 1,9% în 2024 – niveluri semnificativ superioare celor prevăzute în proiecțiile precedente din luna decembrie, în special pentru anul 2022.

Inflația exclusiv alimente și produse energetice este proiectată să atingă, în medie, 2,6% în 2022, 1,8% în 2023 și 1,9% în 2024, niveluri de asemenea mai ridicate comparativ cu proiecțiile din decembrie.

În eventualitatea materializării unui scenariu nefavorabil legat de evoluția conflictului din Ucraina și de restricții mai aspre impuse Rusiei, inflația ar fi cu 0,8 puncte procentuale mai ridicată în 2022.

Inflația s-a accelerat la 5,8% în luna februarie 2022, față de 5,1% în ianuarie, anticipându-se intensificarea în continuare a acesteia pe termen scurt.

Dinamica prețurilor produselor energetice, care a atins 31,7% în luna februarie, constituie în continuare motivul principal al acestei rate în ansamblu înalte a inflației și alimentează creșterea prețurilor în multe alte sectoare.

Avans PIB mai modest

Și prețurile alimentelor s-au majorat, pe seama unor factori sezonieri, a costurilor ridicate de transport și a scumpirii îngrășămintelor.

Scumpirile s-au generalizat, iar specialiștii BCE vorbesc acum de țintirea unei inflații pentru zona euro de 2% pe termen mediu, fiind exclus ca acest lucru să se mai întâmple în 2022.

Indicatorii de piață sugerează că prețurile produselor energetice vor rămâne ridicate pe o perioadă mai îndelungată decât s-a anticipat, dar se vor modera pe parcursul orizontului de proiecție.

Economia zonei euro este anticipată în continuare să înregistreze o creștere robustă în 2022, dar ritmul acesteia va fi mai lent decât cel preconizat înainte de izbucnirea războiului.

Proiecțiile macroeconomice ale experților BCE din luna martie preconizează că ritmul anual de creștere a PIB real se va situa la 5,4% în 2021, 3,7% în 2022, 2,8% în 2023 și 1,6% în 2024.

Comparativ cu proiecțiile din luna decembrie, perspectivele au fost revizuite în sens descendent pentru anii 2022 și 2023.

Trei scenarii

Proiecțiile de bază pornesc de la ipoteza conform căreia perturbările actuale la nivelul ofertei de produse energetice și efectele negative asupra încrederii legate de conflict sunt temporare, iar lanțurile globale de aprovizionare nu sunt afectate semnificativ.

Într-un scenariu nefavorabil, care presupune impunerea unor sancțiuni mai stricte asupra Rusiei, conducând la unele perturbări la nivelul lanțurilor globale de valoare adăugată, costuri mai ridicate ale produselor energetice și unele scăderi temporare ale producției în zona euro, precum și perturbări financiare suplimentare și incertitudini mai persistente, creșterea PIB în zona euro ar fi cu 1,2 puncte procentuale mai scăzută față de proiecția de bază în 2022.

Un scenariu sever (care include, pe lângă elementele din scenariul nefavorabil, o reacție mai puternică a prețurilor produselor energetice la reducerile mai severe ale ofertei și o reevaluare mai accentuată pe piețele financiare) ar implica o creștere a PIB în 2022 și 2023 cu 1,4 puncte procentuale și, respectiv, 0,5 puncte procentuale sub nivelul proiecției de bază, precum și efecte relativ modeste de recuperare a decalajelor în anul 2024.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#inflatie zona euro , #inflatie