Cum ne va lovi de Paște lăcomia supermarketurilor: ”Nu exclud să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani”

Duminica, 19 Martie 2023, ora 03:00
8535 citiri
Cum ne va lovi de Paște lăcomia supermarketurilor: ”Nu exclud să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani”
Oameni în supermarket FOTO Hepta

Rata anuală a inflației a crescut la 15,5% în februarie 2023, de la 15,1% în ianuarie 2023, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,35%, lucru pe care românii îl simt de fiecare dată când achită cumpărăturile.

În doar o lună, în intervalul menționat, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,85%. Cel mai mult s-au scumpit legumele şi conservele de legume, cu 6,35%, fructele proaspete, cu 4,88%, cartofii, cu 4,61%, peştele proaspăt, cu 2,78%, brânza, cu 2,26%. Majorări de preţuri au mai înregistrat ouăle, cu 1,33%, zahărul - 1,23%, laptele - 1,01%, carnea de pasăre - 1,2%, produsele de morărit şi panificaţie - 1,13%, dar şi berea, cu 1,63%.

Prognoza BNR - inflație de 7% la sfârșitul anului 2023

BNR a revizuit în scădere puternică prognoza privind rata anuală a inflaţiei la sfârşitul anului 2023, de la 11,2% până la 7%, iar pentru 2024 noua prognoză indică o inflaţie anuală de 4,2%.

“Datele sunt bazate pe informaţiile din prezent şi cu politicile care ştim că vor fi urmate, nu sunt nerealiste. Însă, au un anumit grad de risc. Nu ştim ce se va întâmpla cu războiul de la graniţă, nu ştim ce se va întâmpla cu preţurile produselor de bază. Este o prognoză foarte temperată. Nu ne-am aventurat să spunem: doborâm inflaţia. Suntem extrem de temperaţi”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei din februarie 2023.

Consultant economic: ”Probabil în toamnă vom avea o inflație de 8-9%”

O analiză a consultantul economic Adrian Negrescu, pentru Ziare.com, susține de asemenea prognoza BNR cu privire la scăderea inflației spre finalul anului 2023, declarând că un procent realist ar fi 8-9%.

De asemenea, notează că principala cauză a majorării prețurilor din România este reprezentată de ”problema energiei și gazelor”.

”Inflația va continua să crească în România cu rate de peste 10% în lunile următoare și abia din a doua parte a anului, probabil din toamna acestui an, să ajungem la o inflație de 8-9%. Depinde însă de modul în care autoritățile vor gestiona problema energiei și a gazelor, fiind principalele cauze ale creșterilor de prețuri din România.

În momentul de față avem prețuri plafonate la energie și gaze, prețuri care sunt mai mari decât cele din piața liberă. Noi am plafonat prețul gazelor la 0,31 de lei pe kilowatt/ oră în condițiile în care în piață prețurile sunt pe la 0,24. Deci cred că o flexibilizare a acestui mecanism de plafonare în sensul scăderii costurilor cu energia și gazele ar ajuta atât românii, cât și firmele care sunt nevoie să plătească sume mai mari pentru aceste principale utilități care duc la scumpirile din economie. Dacă vom menține aceste praguri de preț, inflația va continua să crească”, explică Adrian Negrescu.

Prețurile de Paște, cele mai mari din ultimii 30 de ani

Adrian Negrescu nu exclude ca, de Paște, prețurile alimentelor să ajungă la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani. Pe lângă motivul menționat anterior, privind piața energiei și gazelor, mai există un motiv ce poate duce la acest fenomen, și anume ”dorința supermarketurilor de a specula vânzările în creștere cu ocazia sărbătorilor”.

”Prețurile produselor alimentare se vor afla în prim plan în perioada următoare și nu exclud ca de Paște să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani, din România. Este vorba despre dorința supermarketurilor de a specula vânzările în creștere cu ocazia sărbătorilor.

Inflația se va diminua semnificativ din a doua parte a anului măcar din prima efectului de bază. Anul trecut prețurile au crescut cel mai mult în toamna lui 2022, astfel că în toamna lui 2023 nu vom mai putea înregistra creșteri de peste 20-30% cât am văzut atunci. Prețurile se vor tempera, dar vor continua să crească. Puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă pe tot parcursul acestui an, iar presiunea pe consum, principalul motor al economiei, se va accentua. Abia din 2024, în cazul în care toate stelele se vor alinia din punct de vedere economic, să ne așteptăm la o reducere semnificativă a inflației și la o revenire a consumului”, mai explică Adrian Negrescu.

Prețul plafonat la gaze, menținut ”în mod inexplicabil”

Asociația Energia Inteligentă a semnalat încă de acum două luni efectele nefaste ale menținerii valorii prețului plafonat la gaze la un nivel de 0,31 lei/ kWh de mai bine de un an.

”În aprilie 2022 prin OUG 27 s-a plafonat prețul de vânzare a gazelor naturale către furnizorii care furnizează gaze la populație la un nivel de 0,15 lei/kWh, fără TVA. Cu toate acestea prețul plafonat la populație în mod inexplicabil se menține la un nivel aproape dublu – 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, fapt ce face ca toți furnizorii mari de gaze pentru populație să mențină oferte de prețuri ridicate.

Gazele achiziționate de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an este plafonat la 0,15 lei/kWh la producători, adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus.

În aceste condiții în mod inexplicabil, menținem de peste 1 an de zile și pentru următorii 2 ani de zile, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult).

Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicarea a ofertelor de preț al gazelor pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea prețului la gaze pentru populație”, nota Asociația Energia Inteligentă.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#inflatie Romania, #majorare preturi, #paste, #preturi alimente , #inflatie