Care ar fi "singura soluție" de-a opri devalorizarea accelerată a leului. "Înainte să zicem că BNR este vinovată, să facem încă un pas în spate"

Marti, 15 Februarie 2022, ora 16:10 6569 citiri
Cetățeanul vede primele semne clare ale inflației la raft, când alimentele se scumpesc brusc FOTO Pexels

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, explică mecanismul inflației care afectează în această perioadă România și sugerează că ar fi o "singură soluție" pentru a opri devalorizarea accelerată a monedei naționale.

Năsui prezintă pe Facebook un grafic din care reiese că inflația a crescut în România de la 2% în decembrie 2020 la 8,4% în ianuarie 2022.

Fostul ministru explică succint și plastic cum se traduce pentru cetățeni devalorizarea leului.

"În ultimii 17 ani, statul ne-a luat jumătate din puterea de cumpărare. Leul și-a pierdut jumătate din valoare. Adică 1 leu din 2005 valorează acum doar 50 de bani.

În ultimii 10 ani, leul a pierdut 24% din valoarea sa. Adică 1 leu din 2012 mai valorează acum 76 de bani.

Iar în ultimul an, leul a pierdut 7.7% din valoarea sa. Adică un leu de anul trecut mai valorează acum 92 de bani.

România nu a mai avut o inflație atât de mare în ultimii 10 ani. Nici măcar în epoca Dragnea, când a fost un scandal întreg legat de explozia inflației nu am ajuns la cifrele de acum. Ca să avem un reper, inflația maximă atinsă în epoca Dragnea a fost de 5.41%, acum inflația este la 8.4%.

Mai grav, îndrăznesc să fac un pronostic: inflația va mai crește încă peste 10% în următoarele luni. Nu îndrăznesc să spun până unde va ajunge. Sper, însă, că nu va depăși și 15%.

De unde vine creșterea prețurilor? Din mărirea masei monetare, adică a cantității de lei în circulație. Din folosirea nesăbuită a tiparniței (nu mai e tipărire efectivă, majoritatea banilor actuali sunt digitali).

Cu cât statul mărește mai mult numărul de lei în circulație cu atât scade mai tare valoarea unui leu. Fix asta s-a întâmplat și asta se întâmplă și acum.

Înainte să zicem că BNR este vinovată, să luăm încă un pas în spate și să ne uităm la motivele pentru care face asta. BNR acomodează guvernul ca să facă față deficitului, adică cheltuielilor peste venituri. De aceea cresc prețurile.

Singura soluție ca să oprim această spirală a devalorizării constante a leului este reducerea cheltuielilor statului. Toate creșterile de pensii speciale, toate PNDL-urile, toate sinecurile, toate instituțiile și agențiile pe care le tot creează guvernul se plătesc din banii noștri trebuie să dispară. Atâta timp cât românii trebuie să țină în spinare toate cheltuielile enorme ale statului nu se vom putea dezvolta", arată Claudiu Năsui pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com