Miliarde de dolari câștigate din tranzacționarea inflației! Cine profită de pe urma sărăcirii majorității populației

Marti, 22 Februarie 2022, ora 16:40
4205 citiri
Miliarde de dolari câștigate din tranzacționarea inflației! Cine profită de pe urma sărăcirii majorității populației
Prețurile instrumentelor derivate au atins un maxim istoric în noiembrie și se tranzacționează în continuare la peste dublul mediei istorice.

Inflația peste un anumit nivel este considerată de aproape toată lumea ca fiind un fenomen toxic pentru economii și populație, pentru că limitează dezvoltarea economică reală și scade nivelul de trai.

Există însă un mic grup de traderi pe bursă foarte specializați care au adus în ultimul an, de pe urma inflației, câștiguri de miliarde de dolari pentru băncile sau fondurile speculative pentru care lucrează.

Peste 2 miliarde făcute doar de cele mai mari bănci

Astfel, cele mai mari bănci de pe Wall Street au realizat în total profituri de aproximativ 2,3 miliarde de dolari din specularea inflației în 2021, mai mult decât dublu față de ceea ce au câștigat în 2019, potrivit datelor de la Vali Analytics Ltd. -- un impuls binevenit pe măsură ce alte tipuri de tranzacționare cu venit fix s-au epuizat, scrie Bloomberg.

Doar la JPMorgan Chase & Co. din New York, șeful global al ratelor neliniare a contribuit la generarea de aproximativ 300 de milioane de dolari din tranzacțiile cu inflație anul trecut, în timp ce comercianții de la Barclays Plc și Morgan Stanley au profitat și ei, arată sursa citată.

Iar tranzacționarea zilnică medie cu obligațiuni guvernamentale și instrumente derivate legate de inflație a crescut cu 30% față de acum un an și mai mult decât dublul nivelului din 2019, potrivit datelor de la Tradeweb Markets Inc. din Londra.

O modalitate prin care un trader ar putea câștiga bani din inflație în zilele noastre este utilizând un derivat cunoscut sub numele de swap de inflație cu cupon zero.

Derivatele, preț record pe bursă

Posesorul plătește o rată fixă unui vânzător și, în schimb, primește o rată a dobânzii variabilă legată de un indicator de referință, cum ar fi IPC (indicele prețurilor de consum) din SUA, după o anumită perioadă de timp.

Un investitor care a cumpărat un swap pe 12 luni în urmă cu un an ar primi astăzi un câștig de peste 5%, explică specialiștii.

Traderii pe bursă cumpără și vând, de asemenea, valorile mobiliare pentru a exploata variațiile de preț și pentru a înregistra profituri pe termen scurt.

Prețurile instrumentelor derivate au atins un maxim istoric în noiembrie și se tranzacționează în continuare la peste dublul mediei istorice.

Au sărit cel mai mult în data 10 februarie, depășind maximul ultimului deceniu, când Departamentul Muncii din SUA a publicat cifrele neașteptat de ridicate ale inflației, arată datele Bloomberg.

Iar fondurile speculative precum Brevan Howard Asset Management și Citadel, care folosesc banii împrumuți pentru a umfla potențialele câștiguri, sunt în spatele unei mari creșteri recente și se tranzacționează la niveluri nemaivăzute de înainte de criza financiară din 2008, potrivit sursei citate.

Purtătorii de cuvânt ai fondurilor au refuzat să comenteze.

Speculațiile vin cu riscuri imense

”Dacă sunt bani de făcut, fondurile speculative precum ale noastre și toți ceilalți vor urmări oportunitatea”, a spus reprezentantul unui fond speculativ care are 8 miliarde de dolari în administrare.

”Și oportunitatea inflației a existat cu siguranță. Dar oportunitatea înseamnă că poți pierde și bani.”, a adăugat el, conform sursei citate.

Asta pentru că există și riscuri imense. Piața inflației lirei sterline este cunoscută sub denumirea de ”producătorul de văduve”, reflectând pericolul la care se suspun speculanții de a rămâne prinși în pierderi uriașe atunci când nu pot ține pasul cu mulți factori dezordonați care conduc prețurile din lumea reală.

Piața din Marea Britanie este atât de mică și specializată, încât depinde de doar câțiva oameni care pot aduce evoluții semnificative dacă își schimbă locul de muncă.

Nu este o piață pentru cei slabi de inimă și nu toată lumea are dreptate tot timpul.

Dar, pentru cei care pot face față acestor provocări, inflația a devenit în sfârșit o mină de aur, deoarece costurile în creștere ale energiei și lanțurile de aprovizionare strânse duc la creșterea costurilor pentru aproape orice, mai scrie Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#inflatie Marea Britanie , #inflatie