Infecții virale pe care le poți avea fără să știi

Advertorial
Luni, 12 Iunie 2023, ora 17:44
4087 citiri
Infecții virale pe care le poți avea fără să știi
FOTO: shutterstock.com

Virusurile sunt o amenințare continuă la adresa sănătății noastre. Caracteristica infecțiilor virale este că poți fi contaminat fără să știi, de multe ori simptomele fiind subtile, fără o manifestare specifică. Într-o astfel de situație, pe de o parte, boala provocată de virus evoluează, pe de alta, vei transmite infecția celor din jurul tău. Acest pericol dublu poate fi înlăturat știind care sunt situațiile în care poți fi infectat, luând măsuri de protecție adecvate și prin testare periodică, atunci când există suspiciunea unei posibile expuneri la infecție.

Virusul imunodeficienței umane

Virusul imunodeficienței umane (HIV) este prezent în organismul persoanelor infectate chiar și atunci când acestea nu prezintă simptome. Contaminarea se poate face pe cale sanguină, prin contact intim neprotejat sau de la mamă la făt, în timpul sarcinii sau la naștere. Virusul se poate transmite și prin utilizarea unor instrumente nesterilizate care ajung în contact cu fluide corporale. Simptomele inițiale ale infecției seamănă cu cele ale unei răceli banale. Ulterior acestea se pot diminua, fără ca evoluția virală în organism să înceteze. Virusul se multiplică, afecțiunea provocată evoluează în mai multe etape, iar în final pacienții sunt diagnosticați cu o patologie complexă care poartă numele de SIDA.

Testarea persoanelor cu risc și a celor care suspectează o posibilă infecție ajută la identificarea anticorpilor specifici și permite instituirea unui tratament adecvat care oferă celor infectați o viață normală. Astfel, scade concentrația virală din sânge și se reduce substanțial riscul de a îmbolnăvi alte persoane.

Forma cronică de hepatită B

Virusul hepatitei B care provoacă forma cronică a bolii este principala cauză care duce la cancer hepatic și la alte afecțiuni grave și incurabile ale ficatului. Riscul este foarte mare la persoanele tinere.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitei B nu știu că sunt infectate, boala fiind asimptomatică mulți ani. Deși semnele infecției nu există, boala se transmite celor din jur, cei mai expuși fiind copiii. Una din patru persoane infectate cu virusul hepatitei B în copilărie va face ciroză sau cancer hepatic.

Transmiterea infecției se face prin fluidele corporale, contactul mucoaselor sau tegumentelor lezate, transfuzii cu sânge infectat, contact sexual neprotejat cu persoane infectate, folosirea în comun a unor instrumente contaminate (forfecuțe pentru manichiură, instrumentar chirurgical, dermatologic sau stomatologic incorect sterilizat). Vaccinarea împotriva virusului hepatitei B oferă imunitate pe viață.

Virusul varicelo-zosterian

Infecția cu acest virus provoacă varicelă copiilor. Chiar dacă infecția a fost depășită, virusul varicelo-zosterian rămâne în organism în stare latentă și se poate reactiva atunci când contextul este favorabil. Prin reactivare, apare zona zoster, care este tot o afecțiune virală, de data aceasta localizată pe traseul unui nerv.

Pustulele care apar la suprafața pielii conțin virusul care poate infecta persoanele din jur cărora le provoacă varicelă. Factorii favorizanți care pot duce la reactivarea virusului varicelo-zosterian sunt un sistem imunitar slăbit, boli autoimune dobândite, stresul, alte maladii cronice (diabet, cancer, HIV).

Infecția HPV, virusul papiloma uman

HPV este una dintre cele mai frecvente infecții virale asimptomatice, care determină leziuni, inclusiv cancer, în diferite părți ale organismului uman. Există mai mult de 100 de forme ale virusului HPV. Se estimează că aproape toate persoanele active sexual, bărbați sau femei, vor avea cel puțin o infecție cu un virus HPV în cursul vieții, însă cei mai mulți nu vor ști de aceasta.

Principala cale de transmitere este contactul sexual, chiar și protejat, și orice alt tip de contact direct piele pe piele. Infecția produce negi genitali, leziuni precanceroase și cancer atât la femei, cât și la bărbați.

De cele mai multe ori, sistemul imunitar poate să elimine virusul, dar dacă infecția persistă poate duce la diferite forme de cancer. Infecția care produce cancer poate fi prevenită prin vaccinare.

Testarea periodică, respectarea regulilor de protecție, inclusiv în cazul relațiilor intime, tratamentele antivirale în cazul diagnosticării unor infecții și vaccinarea, acolo unde este posibil, precum și o atitudine responsabilă a celor infectați sunt măsuri care pot bloca transmiterea acestor virusuri extrem de periculoase.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#infectii virale, #infectii, #testari periodice , #sanatate