Femeile și bărbații ar urma să ajungă la același salariu peste o jumătate de secol. Topul țărilor cu cel mai mare progres pe piața muncii

Marti, 07 Martie 2023, ora 18:38
1502 citiri
Femeile și bărbații ar urma să ajungă la același salariu peste o jumătate de secol. Topul țărilor cu cel mai mare progres pe piața muncii
FOTO Arhivă Ziare.com

Inegalităţile dintre femei şi bărbaţi pe piaţa muncii s-au redus uşor anul trecut, dar progresul înregistrat înainte de pandemie nu a fost încă recuperat, potrivit unui raportul PwC, care arată că va fi nevoie de peste o jumătate de secol pentru a reduce decalajul salarial.

”Inegalităţile dintre femei şi bărbaţi pe piaţa muncii s-au redus uşor anul trecut, în principal datorită creşterii ratei de participare a femeilor la forţa de muncă şi a unei scăderi uşoare a şomajului. Totuşi, evoluţia nu a fost suficientă pentru a recupera vârful înregistrat înainte de pandemie”, potrivit raportului PwC "Women in Work Index", care analizează piaţa muncii din 33 de state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Indicele ”Women in Work” realizat de PwC a crescut anul trecut cu 1,1 puncte, ajungând la 65,5 puncte, după ce rata de participare a femeilor pe piaţa forţei de muncă a crescut cu 1,3 puncte procentuale, la 70,8%, iar rata şomajului a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, la 6,4%. Raportul notează însă că o îmbunătăţire similară a fost înregistrată şi de rata de ocupare în rândul bărbaţilor, ceea ce sugerează că, mai degrabă decât orice avans spre egalitatea de gen, creşterea indicelui a fost un semn al unei evoluţii pozitive la nivel macroeconomic şi al redresării pieţei muncii post pandemie.

Luxemburg ocupă primul loc în topul ţărilor cu cel mai mare progres pe piaţa muncii pentru femei, urmat de Noua Zeelandă şi Slovenia.

În schimb, decalajul salarial dintre femei şi bărbaţi a crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungând la 13,8%, iar opt ţări analizate în Index au acum diferenţe de remunerare mai mari decât înainte de pandemie, respectiv Slovenia, Noua Zeelandă, Estonia, Portugalia, Germania, Italia, Israel şi Elveţia.

”Penalizarea maternităţii” este în prezent cel mai important factor care determină diferenţele salariale între femei şi bărbaţi. În ritmul actual, va fi nevoie de peste o jumătate de secol pentru a reduce diferenţele de remunerare între femei şi bărbaţi.

Potrivit datelor OECD, se observă o scădere cu 60% a veniturilor pentru mame în comparaţie cu taţii în primii 10 ani de la naşterea primului copil (măsurată în şase ţări OCDE) şi, în sens mai larg, în soldurile mai mici ale pensiilor şi economiilor pentru pensie ale femeilor la sfârşitul vieţii lor profesionale.

"Angajatorii ar trebui să facă tot ce le stă în putinţă pentru a construi o cultură echilibrată la locul de muncă, în care femeile să se simtă la fel de implicate ca şi bărbaţii, să fie recompensate în mod echitabil şi să aibă un sentiment de autonomie şi de apartenenţă la locul de muncă. Acest lucru va avea un dublul beneficiu: de a crea încredere în întreaga organizaţie şi de a sprijini promovarea femeilor", a declarat Bob Moritz, preşedintele PwC Global.

Indicele Global Empowerment realizat de PwC arată că cei mai importanţi patru factori de valorizare la locul de muncă pentru femei sunt, de asemenea, şi cei mai importanţi patru factori pe care femeile îi iau în considerare atunci când decid să facă schimbări în carieră, respectiv remunerarea echitabilă (72%), realizarea profesională (69%), un loc de muncă unde pot fi cu adevărat ele însele (67%) şi o echipă care se preocupă de bunăstarea lor (61%).

Potrivit analizei PwC, sunt necesare acţiuni politice eficiente pentru a obţine o mai mare egalitate de gen la nivel mondial, precum dezvoltarea serviciilor de îngrijire a copiilor la preţuri accesibile, pentru a contribui la reducerea presiunii asupra mamelor şi a familiilor.

Primele imagini cu Cristian Gațu și femeia care l-a făcut să divorțeze, la 78 de ani: ”Vrei, nu vrei, intri în morișcă” VIDEO
Primele imagini cu Cristian Gațu și femeia care l-a făcut să divorțeze, la 78 de ani: ”Vrei, nu vrei, intri în morișcă” VIDEO
Cristian Gațu (78 de ani), fost mare handbalist al României, este în mijlocul unui scandal mediatic după ce a cerut divorțul de soția sa, iar aceasta îl acuză că trăiește cu așa zisa...
Trupul unei femei, aflat în descompunere, a fost descoperit pe un câmp. Anchetatorii așteaptă concluziile legiștilor
Trupul unei femei, aflat în descompunere, a fost descoperit pe un câmp. Anchetatorii așteaptă concluziile legiștilor
Cadavrul unei femei, în stare avansată de putrefacţie, a fost descoperit pe un teren din Petroşani, iar poliţiştii şi procurorii au deschis o anchetă. Victima nu este identificată, iar...
#inegalitati, #barbati, #femeie, #salariu , #salariu