Industria auto, zdruncinată de războiul din Ucraina. Care este cea mai mare îngrijorare

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 07:56
5404 citiri
Industria auto, zdruncinată de războiul din Ucraina. Care este cea mai mare îngrijorare
Toate sectoarele economiei au avut de suferit din cauza războiului FOTO Unsplash

Invazia Rusiei în Ucraina i-a determinat observatorii din industria auto să îşi reducă previziunile de producţie şi vânzări pentru următorii doi ani, din cauza deficitului de materiale şi piese şi a preţurilor mai mari, precum şi a pierderii acestor pieţe de desfacere, relatează CNBC.

Criza a dus la închiderea de fabrici din Europa de Est şi a provocat creşteri ale preţurilor materiilor prime deja ridicate.

Unele fabrici din Ucraina au încercat să îşi continue activităţile pe fondul invaziei, iar muncitorii au fost nevoiţi să întrerupă lucrul pentru a fugi de atacurile cu rachete.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

În martie, S&P Global Mobility, fosta IHS Markit, şi-a redus estimarea privind producţia auto globală cu 2,6 milioane de vehicule atât în ​​2022, cât şi în 2023, din cauza conflictului.

Cel mai rău scenariu însumează o producţie pierdută de până la 4 milioane de vehicule.

Producţia auto europeană este de aşteptat să scadă cu aproximativ 9% - aproximativ 1 milion de maşini. O parte din acest declin va fi provucat în mod direct de pierderea vânzărilor de maşini în Rusia şi Ucraina, dar aceste ţări împreună formează o cotă mică din piaţa auto globală - aproximativ 2% din total în 2021.

Îngrijorarea mai mare este lipsa de materiale şi piese, care afectează deja producătorii de automobile europeni şi, avertizează raportul, s-ar putea răspândi pe alte pieţe dacă războiul va continua.

Separat, analiştii S&P Global Ratings prognozează, de asemenea, că în 2022 vânzările globale de maşini vor scădea cu 2% faţă de nivelul din 2021.

Acesta este o scădere semnificativă faţă de creşterea cu 4%-6% a vânzărilor pentru 2022, pe care grupul o anticipase ultima dată în octombrie 2021.

Raportul a evidenţiat întreruperi ale aprovizionării cu piese auto critice din regiune, în special cablaje din Ucraina.

De asemenea, producătorii sunt expuşi riscului lipsei unor materii prime - Rusia produce aproximativ 40% din paladiul brut din lume - care este folosit pentru curăţarea eşapamentului vehiculelor.

Regiunea este, de asemenea, un producător de nichel, care este folosit în bateriile vehiculelor electrice.

Chiar şi mineralele şi metalele comune, cum ar fi fierul, sunt afectate. Toate acestea sunt materiale cheie folosite la fabricarea maşinilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#industrie auto, #razboi Ucraina, #piese auto , #stiri auto
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5