Grea lovitură pentru industria auto europeană: Criza conductorilor a afectat vânzările chiar mai mult decât pandemia

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 15:25
3260 citiri
Grea lovitură pentru industria auto europeană: Criza conductorilor a afectat vânzările chiar mai mult decât pandemia
showroom-auto

Vânzările de mașini au înregistrat în luna decembrie în Europa a șasea lună de scădere consecutivă, arătând amploarea crizei cu care se confruntă producătorii de automobile în criza aprovizionării cu cipuri.

Astfel, înmatriculările de mașini de pasageri au scăzut cu peste 22% luna trecută, a anunțat marți Asociația Constructorilor de Automobile Europeni.

2021, cel mai rău an din istorie

Vânzările de mașini noi au scăzut cu peste 2% în UE anul trecut, când producătorii de automobile au avut cel mai rău rezultat de când asociația a început să urmărească piața, adică de la începutul anilor 1990.

După prăbușirea consemnată în 2020, vânzările de mașini în Europa au scăzut în fiecare din ultimele șase luni ale anului trecut, reliefând și mai mult problemele cu care se confruntă producătorii.

În decembrie 2021, înmatriculările de mașini de pasageri în Uniunea Europeană au scăzut cu 22,8%, până la 795.295 de unități.

Majoritatea piețelor din regiune s-au confruntat cu scăderi de două cifre, inclusiv cele patru mari: Italia (-27,5%), Germania (-26,9%), Spania (-18,7%) și Franța (-15,1%), conform datelor ACEA.

De fapt, singurele piețe auto din UE care s-au extins luna trecută au fost Bulgaria, Croația, Letonia și Slovenia.

Vânzări de mașini noi cu aproape 10 milioane de unități mai mici

În general, în 2021, vânzările de mașini noi în UE au scăzut cu 2,4%, până la 9,7 milioane de unități, în ciuda bazei de comparație scăzute record din 2020.

Totalul înmatriculărilor de mașini din UE a fost anul trecut cu încă cu 3,3 milioane de unități sub vânzările dinainte de criză în 2019.

Privind întregul an pentru cele patru piețe majore din UE, doar Germania a înregistrat o scădere (-10,1%) în 2021. În schimb, Italia a înregistrat cea mai mare creștere (+5,5%), urmată de Spania (+1,0%) și Franța ( +0,5%) cu creștere modestă.

Mai mult decât atât, după ce au prezis luni de zile că lipsa de cipuri care perturbă industria globală se va diminua, așteptările producătorilor de automobile s-au deteriorat, în contextul în care sprovizionarea cu suficienți semiconductori va rămâne anevoioasă în acest an, iar pandemia continuă să afecteze încrederea consumatorilor.

”Vânzările de mașini în 2022 se vor dovedi la fel de dificile ca și în 2021”, a spus Peter Fuss, partener al echipei auto la EY, potrivit Bloomberg.

”Avem încă pandemia la nivel mondial, precum și valul de omicron din Europa, care continuă să restrângă considerabil comportamentul consumatorilor.”, a explicat el.

Germania pierde teren

Germania, cea mai mare piață auto din Europa și principalul partener comercial al României, a condus declinul cu o scădere de 27% în decembrie, suferința prin care trece industria auto germană urmând să se reflecte inevitabil și în comenzile către firmele subcontractante din sectorul automotive din țara noastră.

Pe măsură ce se profilează mai multe întreruperi ale aprovizionării, producătorii vor beneficia de prețuri mari la mașini, deoarece disponibilitatea atât a vehiculelor noi, cât și a celor folosite rămâne limitată.

Anul trecut, majoritatea companiilor au mutat cu succes producția către mașini de ultimă generație, cu marje de profit puternice, pentru a compensa volumele mai mici.

”Există o nepotrivire clară între activitatea de pe piață și cererea de bază”, au declarat analiștii de la LMC Automotive într-un raport luna aceasta privind vânzările de mașini din Europa de Vest, scrie sursa citată.

”Prognoza noastră de bază presupune că problemele de aprovizionare din industrie, dominate de penuria de semiconductori, vor continua să perturbe legătura dintre indicatorii cererii și vânzările de vehicule, deși acest impact se va diminua treptat pe măsură ce trecem prin 2022”, se mai spune în raport.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#industria auto Europa , #industria auto