Reputat economist, despre 2023: trei motive să nu ne temem că revine marea criză. Cum vor evolua prețurile până la sfârșitul anului

Joi, 23 Martie 2023, ora 12:10
4901 citiri
Reputat economist, despre 2023: trei motive să nu ne temem că revine marea criză. Cum vor evolua prețurile până la sfârșitul anului
Femeie la cumpărături în mall FOTO Hepta

Indicatorii actuali indică faptul că economia Europei o duce mai bine în primăvara anului 2023 decât ne așteptam anul trecut pe vremea aceasta, iar inflația arată că se duce în sfârșit în jos.

Economistul Zsolt Darvas, Senior Fellow în cadrul think-tank-ului Bruegel de la Bruxelles, se arată optimist cu privire la anul 2023.

Potrivit acestuia, tulburările recente de pe piețele bancare din SUA și Elveția ar urma să fie calmate în curând, iar problemele de acum sunt semnificativ diferite față de 2008.

"Nu mă aștept să apară o nouă criză a sistemului bancar și nici nu văd un risc pentru economia europeană. În 2008, multe bănci dețineau active toxice, precum ipotecile subprime, ceea ce nu se întâmplă acum. În 2008, cadrul de reglementare pentru sectorul bancar era destul de lax. De atunci, însă, reglementările au devenit mult mai stricte, băncile trebuie să aibă mult mai mult capital și mai multă lichiditate decât erau obligate să aibă atunci", spune Zsolt Darvas, într-un interviu amplu acordat publicației Panorama.ro.

Darvas amintește că, spre deosebire de aceeași perioadă a anului 2022, multe instituții și-au revizuit în sus prognozele de creștere economică pentru 2023 și că "nimeni nu mai vorbește acum serios despre riscul unei recesiuni în Europa".

Expertul numește trei motive pentru care Europa a evitat o recesiune:

  • - reducerea consumului de gaz în Uniunea Europeană. "Vorbim de o reducere medie de 25%";
  • - producția industrială a rămas relativ stabilă în ultimul an, chiar dacă și-a redus consumul de gaze cu aproximativ 25%. "E remarcabil!";
  • - rata dobânzii a fost întotdeauna mai mare decât rata inflației.

"În realitate, politicile monetare au rămas acomodative (relaxate, stimulează creșterea economică și consumul, n.r.). Nu simțeam, anul trecut, că politica monetară va avea un impact major asupra rezultatelor economice. Cred că datele de anul acesta, deja mult mai bune decât se aștepta, confirmă asta", mai spune economistul pentru Panorama.ro.

Cel mai probabil, am depășit vârful inflației în mai toate țările UE, mai spune Darvas, care completează că, cel mai probabil, "spre sfârșitul lui 2024, vom ajunge la 3% sau spre 2% pentru inflația de bază".

Pe de altă parte, economistul maghiar Zsolt Darvas nu se arată optimist la capitolul "scăderea prețurilor". În acest segment al discuției, singurul aspect pozitiv, în opinia expertului, este că măcar nu vor mai crește în 2023 sau vor crește cu foarte puțin.

"Trebuie să înțelegem aici diferența dintre doi indicatori: nivelul prețurilor, pe de-o parte, și schimbarea prețurilor, care e inflația, pe de altă parte. Rata inflației poate ajunge la 0, dar nivelul prețurilor poate rămâne foarte mare. Mă tem că aceasta e situația în care ne aflăm. Deși inflația va scădea și se va apropia în cele din urmă de ținta de 2% a Băncii Centrale Europene, per ansamblu, prețurile vor rămâne mari.

Cei care vând bunuri și servicii nu sunt mari fani ai ieftinirilor. Dacă au fixat deja un preț pentru un anumit produs sau serviciu, nu au niciun motiv să scadă acest preț.

Putem să mai adăugăm aici elementul inflației alimentare, pentru că prețurile la alimente pot fi destul de volatile, unele sunt sezoniere. Roșiile sunt mereu mai ieftine vara decât iarna. Dar, cu excepția alimentelor crude și a energiei, mă tem că celelalte prețuri vor rămâne mari", crede Zsolt Darvas, ale cărui explicații pot fi citite pe larg în interviul acordat publicației Panorama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#indicele preturilor consum, #recesiune evitata, #previziuni inflatie , #inflatie