Profetul Mohamed, în centrul unui scandal diplomatic de proporții. Produsele indiene, scoase de pe rafturile magazinelor din Kuweit

Marti, 07 Iunie 2022, ora 00:12
4558 citiri
Profetul Mohamed, în centrul unui scandal diplomatic de proporții. Produsele indiene, scoase de pe rafturile magazinelor din Kuweit
Premierul Indiei, Narendra Modi FOTO The Guardian

Guvernul indian este implicat într-o dispută diplomatică cu statele din Golf, după ce doi purtători de cuvânt ai partidului de guvernământ au fost acuzați că au făcut comentarii islamofobe și jignitoare, insultându-l pe profetul Mohamed.

Partidul de guvernământ Bharatiya Janata (BJP) și-a suspendat purtătorul de cuvânt național, Nupur Sharma, și l-a expulzat pe șeful presei din Delhi, Naveen Kumar Jindal, după ce comentariile lor au devenit virale în Orientul Mijlociu, unde au fost întâmpinate de un cor de furie diplomatică.

Guvernele din Qatar, Kuweit, Iran, Arabia Saudită, Oman, Afganistan și Pakistan au descris comentariile drept „insultătoare”.

Într-o dezbatere televizată de acum 10 zile pe canalul de știri de dreapta al Indiei Times Now 1, Sharma a făcut comentarii peiorative despre închinarea musulmană și despre profetul Mahomed și și-a batjocorit adversarul musulman din dezbatere. În urma unei rumori stârnite de comentarii, Jindal a postat un tweet despre profet – pe care l-a șters de atunci – care a provocat și mai multă furie.

Ambasadorul Indiei în Qatar, Deepak Mittal, a fost convocat și a primit o mustrare oficială „exprimând dezamăgirea statului Qatar și respingerea și condamnarea sa totală față de comentariile controversate făcute de un oficial din partidul de guvernământ din India împotriva profetului Mohamed”.

Qatar a cerut scuze de la guvernul indian, acuzându-l că a provocat „un ciclu de violență și ură”. Lolwah al-Khater, ministrul adjunct de externe al Qatarului, a declarat că India atinge „niveluri periculoase” ale discursului islamofob.

Ministerul de Externe al Kuweitului l-a convocat la rândul său pe ambasadorul indian, Sibi George, pentru a-și exprima „respingerea și condamnarea categorică a declarațiilor jignitoare” făcute de purtătorii de cuvânt al BJP.

Marele muftiu al Omanului, Ahmad bin Hamad al-Khalili, a intervenit cu cuvinte puternice, condamnând „nepolitețea insolentă și obscenă a purtătorului de cuvânt oficial al partidului extremist de guvernământ din India împotriva mesagerului islamului”.

Noul prim-ministru al Pakistanului, Shehbaz Sharif, care a trimis recent mesaje de conciliere omologului său indian, Narendra Modi, a declarat că comentariile sunt un exemplu al modului în care „India sub Modi încalcă libertățile religioase și îi persecută pe musulmani”.

Un supermarket din Kuweit a scos produsele indiene de pe rafturile sale, în semn de protest față de declarațiile recente considerate revoltătoare.

Pe măsură ce cererile de boicotare a mărfurilor indiene au început să câștige teren în Golf, un partener comercial și energetic important pentru India, guvernul BJP a încercat să respingă comentariile drept „elemente marginale” în cadrul partidului și a spus că „în niciun caz nu reflectă punctele de vedere ale guvernului Indiei”.

BJP i-a îndepărtat imediat pe ambii purtători de cuvânt și a spus că „au fost deja luate măsuri puternice împotriva celor care au făcut remarcile jignitoare”.

Cu toate acestea, mulți observatori au subliniat că cei doi nu s-au confruntat cu nicio sancțiune atunci când comentariile lor au fost semnalate pentru prima dată cu peste o săptămână în urmă de musulmani și activiști pentru drepturile civile din India.

Incidentul diplomatic a avut loc în momentul în care vicepreședintele indian, M Venkaiah Naidu, a vizitat Qatarul pentru a aprofunda și mai mult legăturile dintre cele două țări, notează The Guardian.

Un raport al Departamentului de Stat al SUA publicat săptămâna trecută a documentat uciderile, atacurile și intimidarea minorităților religioase din India. Guvernul Indiei a respins raportul, numindu-l „prost informat” și „părtinitor”.

Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică, 21 aprilie, alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP. PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este...
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#India, #state golf, #scandal diplomatic, #profetul mohamed, #islam , #stiri externe