Crește îngrijorarea că India este „ușa din spate” în Europa pentru petrolul rusesc. Ce tactici se folosesc pentru a ascunde originea țițeiului

Luni, 27 Iunie 2022, ora 20:53
18240 citiri
Crește îngrijorarea că India este „ușa din spate” în Europa pentru petrolul rusesc. Ce tactici se folosesc pentru a ascunde originea țițeiului
Complexul rafinariei Jamnagar FOTO Bechtel

Uriașa carenă albastră și roșie a SCF Primorye a intrat în portul Vadinar, în vestul statului indian Gujarat, la începutul acestei luni. Petrolierul de 84.000 de tone, construit în 2009 și care navighează sub pavilion liberian, sosise din portul de la Ust-Luga, o așezare din Rusia, lângă granița cu Estonia.

Până în 2017, rafinăria de petrol Vadinar era controlată de Essar – proprietarul indian al rafinăriei Stanlow din Portul Ellesmere. De atunci, un consorțiu care include firma petrolieră de stat rusă sancționată Rosneft și comerciantul de mărfuri Trafigura, care deține un pachet de 24,5%, au deținut Nayara Energy, care conduce rafinăria.

Sosirea petrolierului a venit în timp ce India intensifica importurile de petrol rusesc. Disponibilitatea națiunii asiatice de a achiziționa țițeiul rusesc cu reduceri de până la 30% a subminat eforturile SUA, Europei și Regatului Unit de a epuiza cuferele de război ale lui Vladimir Putin prin reducerea importurilor. Rusia a încasat 20 de miliarde de dolari din exporturile de petrol în luna mai, revenind la nivelurile de dinaintea invaziei. Acum, există îngrijorări că India este folosită ca o potențială ușă din spate în Europa pentru aprovizionarea cu petrol rusesc, având în vedere creșterea importantă a importurilor, notează The Guardian.

Înainte de invazia Ucrainei, importurile Indiei de petrol rusesc erau neglijabile din cauza costurilor mari de transport. Dar recent, importurile de petrol rusesc în India au crescut. Proprietarul Vadinar, Nayara, a cumpărat petrol rusesc în martie - chiar înainte de introducerea restricțiilor internaționale la exporturile sale - după un interval de un an, cumpărând aproximativ 1,8 milioane de barili de la Trafigura, a raportat Reuters.

Volumele pe care India le cumpără și le exportă sugerează totuși că o parte din țițeiul rusesc rafinat poate fi folosit în cele din urmă în stațiile de alimentare din Europa. Nu este clar unde va fi folosit țițeiul rusesc adus în Vadinar pe SCF Primorye. Proprietarul lui Vadinar a refuzat să comenteze despre transport sau dacă transporta petrol rusesc în Europa.

În mai, India a importat aproximativ 800.000 de barili de petrol pe zi din Rusia, iar agenția de rating Fitch prezice că importurile ar putea crește în curând până la un milion de barili pe zi, sau 20% din totalul importurilor Indiei.

Putin a declarat la summitul de afaceri Brics (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) de săptămâna trecută că „rezervele de petrol rusești către China și India sunt în creștere semnificativă”.

Populația Indiei, de 1,4 miliarde de oameni, îi dă motive guvernului să caute provizii ieftine. Dar este un joc politic periculos. „India merge pe frânghie”, a spus Alan Gelder, vicepreședintele piețelor de rafinare, chimicale și petrol la Wood Mackenzie. „Dacă iei prea mult, nu vrei ca Occidentul să-ți sancționeze restul economiei”.

Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat a declarat că rafinăria Jamnagar a Reliance Industries din Gujarat a primit 27% din petrolul său din Rusia în mai, față de 5% în aprilie. Centrul a spus că aproximativ 20% din mărfurile exportate din Jamnagar au plecat spre canalul Suez, indicând că se îndreptau spre Europa sau SUA. Livrările au fost efectuate în Franța, Italia și Marea Britanie. Cu toate acestea, nu există dovezi că aceste transporturi includ petrol rusesc.

Procesatorii de petrol de stat încearcă să asigure contracte de aprovizionare de șase luni pentru țițeiul rusesc către India, a raportat Bloomberg luna aceasta. Trio-ul de rafinării de stat – Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum și Bharat Petroleum – a refuzat să răspundă la întrebările dacă importau petrol rusesc sau îl exportau în Europa.

Surse din industrie au spus că urmărirea transporturilor de petrol rusesc către Europa prin India se dovedește foarte dificilă. „Veți descoperi că mai multe transporturi de țiței vor ajunge într-un port din diferite țări și vor fi amestecate. Urmărirea unei hidrocarburi este practic imposibilă”.

Există mai multe tactici pe care expeditorii le folosesc pentru a ascunde originea petrolului rusesc. Din punct de vedere financiar, plata în moneda chineză – mai degrabă decât în ​​dolarul standard al industriei – este o opțiune. Volumul de tranzacționare ruble-yuani a crescut cu 1.067% de la invazia Ucrainei din februarie. Transferurile de mărfuri de petrol de la navă la navă au crescut, de asemenea, ceea ce sugerează că petrolul este schimbat de la navele sub pavilion rusesc la alte nave. Un număr tot mai mare de nave s-au ascuns prin oprirea sistemelor lor automate de identificare, pe măsură ce mii de galoane sunt transferați pe valuri.

O a treia opțiune, mai de nișă, pentru a ascunde tranzacțiile rusești este de a elimina utilizarea unei monede și de a tranzacționa petrolul direct cu alte produse, cum ar fi aur, alimente sau arme. Iranul a primit anterior plăți de la partenerii comerciali în aur și nu în dolari.

„Dacă o țară sau un operator petrolier dorește să ascundă sursa țițeiului sau a produselor petroliere, o poate face foarte ușor”, a spus Ajay Parmar, analist al pieței petroliere la ICIS.

Oleg Ustenko, consilierul economic șef al președintelui Volodimir Zelenski a declarat pentru The Guardian: „Facem apel la țările de pretutindeni să-și arate solidaritatea cu Ucraina, respingând petrolul însângerat al Rusiei. Dar să fim clari, companiile britanice și europene de energie, transport maritim și asigurări care îl ajută pe Putin să finalizeze acest pivot către noi piețe din pură lăcomie sunt complice la crimele sale de război.

„Liderii europeni trebuie să ia în serios regimurile de sancțiuni și să interzică nu doar importul de combustibili fosili ruși, ci și să impoziteze puternic comerțul acestora, altfel tragedia care se desfășoară în Ucraina va continua și chiar se va răspândi”.

Pentru premierul indian, Narendra Modi, comerțul cu Rusia rămâne un act de echilibru politic. În timp ce prețul petrolului rămâne ridicat și există presiuni asupra consumatorilor la pompă, riscul unei reacții vestice va fi cântărit în raport cu costul petrolului ieftin.

Sancțiunile occidentale încep să-și facă efectul asupra exporturilor rusești de petrol, care finanţează maşinăria de război. Noua lovitură primită de Kremlin
Sancțiunile occidentale încep să-și facă efectul asupra exporturilor rusești de petrol, care finanţează maşinăria de război. Noua lovitură primită de Kremlin
Exporturile ruseşti de petrol care finanţează maşinăria de război a Kremlinului încetinesc în sfârşit. Rafinăriile din India - al doilea mare client al Moscovei după China, de la...
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic, care a scris cărți despre dictatura lui Adolf Hitler din Germania nazistă, a dezvăluit imaginea președintelui rus ca ”marele protector” al țării sale, mai mult decât...
#India, #razboi Ucraina, #petrol rusesc, #sanctiuni Rusia , #stiri externe
Comentarii
Poza valy9
valy9
rank 1
adica iuropa are o usa pe la spate