Cum a apărut online bătaia din Himalaya între India și China: temeri că Beijingul va provoca "mai multe ciocniri în viitor" VIDEO

Joi, 15 Decembrie 2022, ora 05:26
4541 citiri
Cum a apărut online bătaia din Himalaya între India și China: temeri că Beijingul va provoca "mai multe ciocniri în viitor" VIDEO
Bătaie cu bâte între soldați chinezi și indieni. FOTO: CNN

Imagini video a ceea ce pare a fi o ciocnire violentă neraportată până acum între trupele indiene și chineze la granița din Himalaya a apărut online, ridicând vălul asupra tensiunilor teritoriale de lungă durată dintre cele două puteri asiatice.

Videoclipul, conform unui ofițer militar indian în serviciu, care cunoaște confruntările de la granița dintre China și India, ar fi fost filmat pe 28 septembrie 2021, în statul indian muntos Arunachal Pradesh, la Linia de Control Actual - granița de facto dintre cele două țări.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe al Chinei pentru a comenta videoclipul.

Deși nu este clar cine a filmat sau a postat videoclipul, acesta a început să circule marți, 13 decembrie, pe rețelele de socializare indiene, la doar câteva ore după ce Ministerul indian al Apărării a făcut public că vineri, 9 decembrie, a avut loc o nouă ceartă la graniță, în îndepărtatul sector Tawang din nord-estul Indiei, primul incident raportat în aproape doi ani.

În videoclip – pe care CNN nu l-a putut verifica în mod independent – soldați din ambele țări sunt văzuți pe un teren muntos, înconjurați de dealuri verzi, aparent neatinse de iarnă. Deși sunt separați de sârmă ghimpată, imaginile par să arate cum trupele indiene îi bat pe soldații chinezi cu arme improvizate, inclusiv ceea ce par a fi bețe de lemn și țevi de metal. În câteva cazuri, soldații indieni pot fi văzuți aruncând cu cărămizi sau pietre.

Mulți dintre soldații chinezi, adunați de cealaltă parte a sârmei, par, de asemenea, să aibă în mână bețe lungi sau bâte.

Victorie indiană

În cele din urmă, sârma ghimpată se prăbușește și soldații indieni avansează, ceea ce îi determină pe soldații chinezi să sară peste un zid mic de piatră și să părăsească zona, în aplauzele părții indiene.

O sursa din armata indiană a declarat că agresiunile sunt frecvente din cauza percepțiilor diferite ale celor două părți asupra frontierei.

Mai mulți experți care au vorbit pentru CNN au fost de acord că înregistrarea video nu înfățișează o ciocnire recentă, având în vedere lipsa zăpezii. Cu toate acestea, videoclipul oferă o perspectivă asupra tensiunilor actuale, despre care informațiile sunt, de obicei, foarte restricționate de către autorități.

Deși de-a lungul anilor au avut loc o serie de încăierări, în mare parte neletale, cu privire la poziția frontierei, tensiunile au escaladat brusc în iunie 2020, când luptele corp la corp între cele două părți s-au soldat cu moartea a cel puțin 20 de soldați indieni și patru chinezi.

Experții spun că alte încăierări care au izbucnit de atunci au fost minimalizate de autorități. Dar, spre deosebire de acele incidente aparent minimalizate, încăierarea de vineri a fost raportată de presa indiană. Această acoperire, precum și presiunea din partea opoziției politice interne, ar fi putut împinge guvernul indian să discute incidentul în mod public.

Vorbind, marți, în fața parlamentarilor, ministrul indian al Apărării Rajnath Singh a învinuit trupele chineze că au avut o tentativă de a schimba „unilateral” status quo-ul, încercând să treacă linia de control (LAC), frontiera de facto a celor două țări.

Deși sursa videoclipului recent apărut nu este clară, momentul publicării sale — la scurt timp după ce autoritățile indiene au confirmat confruntarea de vineri din Tawang — a ridicat semne de întrebare.

Videoclipul pare să arate „o victorie indiană", a declarat Ian Hall, director adjunct al Griffith Asia Institute. „Cred că a fost difuzată pentru a întări povestea guvernului indian că apără cu fermitate pretențiile Indiei".

El a adăugat că, având în vedere opacitatea informațiilor despre situația la frontieră, guvernul a fost supus unei presiuni crescânde din partea oponenților săi politici.”

Ministerul de Externe al Chinei nu a recunoscut în mod direct incidentul în cadrul unei conferințe de presă.

Experții regionali spun că negocierea ar fi cea mai bună strategie pentru a rezolva tensiunile, dar un fost oficial indian crede că este probabil ca oficialii din China să încerce să-și consolideze poziția la graniță.

„Dacă ne întoarcem în istorie, chiar la început, vedem cum China a încercat dintotdeauna să arate clar că este singura putere dominantă în regiunea indo-pacifică”, a spus Jayadeva Ranade, înalt funcționar în Guvernului Indiei.

„La fel ca și în cazul Tibetului, China revendică teritorii din provinciile indiene Ladakh și Arunachal”, a adăugat Jayadeva Ranade pentru Radio Free Asia.

Ranade crede că președintele chinez Xi Jinping nu are de gând să cedeze nici în fața Rusiei, în eventuale conflicte la frontieră. Expertul a observat că liderul de la Beijing a întărit în ultima perioadă Comandamentul Teatrului de Vest al armatei chineze, numind în funcții importante de conducere ofițeri cu mare experiență.

„Cred că se pune accent pe această graniță. Și mă aștept să fie un impuls pentru mai multe ciocniri sau încălcări în viitor”, a spus el.

China vede teritoriul disputat ca pe unul pe care l-a pierdut într-un moment în care țara era slabă, iar acum caută să-l recupereze, spune Kalpit Mankikar, membru al Programului de Studii Strategice la Fundația de Cercetare "Observer" din Delhi.

„Acum China încearcă să proiecteze că este puternică, uitați-vă la declarația lui Xi Jinping. A vorbit despre o națiune bogată și o armată puternică”, a adăugat Mankikar. „Așadar, acest lucru s-a întâmplat pe tot parcursul acestui an și Xi s-a întâlnit cu conducerea armatei chineze și aceste întâlniri sunt bine mediatizate”.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#India, #China, #disputa, #granita, #Himalaya, #bataie, #bate , #India