SUA pune sub acuzare 4 responsabili din Belarus, în cazul avionului Ryanair deturnat. Ce rol au avut în arestarea jurnalistului opozant

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 07:28 1806 citiri
Avionul a fost forţat să aterizeze la Minsk FOTO Twitter

Patru responsabili guvernamentali din Belarus sunt acuzaţi de jusiția SUA că au deturnat în 2021 un avion Ryanair pentru a aresta un opozant al regimului Lukasenko care se afla la bord.

Potrivit unui comunicat al procurorului federal din Manhattan, patru oficiali din Belarus sunt acuzaţi de "complot pentru comiterea unui act de piraterie pentru a devia zborul Ryanair 4978" din 23 mai 2021, care zbura de la Atena la Vilnius, spre aeroportul din Minsk "ca răspuns la o presupusă ameninţare cu bombă la bordul avionului".

În detaliu, justiţia americană îi acuză pe "responsabilii guvernamentali belaruşi Leonid Mikalaevich Churo, Oleg Kazyuchits" şi pe alţi doi, cu identităţi incomplete sau necunoscute, "că au legătură directă cu complotul".

Cei patru indivizi locuiesc în Belarus şi sunt daţi "în căutare" de justiţia americană.

La bordul zborului Ryanair se aflau "patru cetăţeni americani şi peste 100 de alţi pasageri", potrivit unui comunicat al procurorului federal din Manhattan, Damian Williams.

Din partea inculpaţilor, Churo şi Kazyuchits sunt directorul şi directorul adjunct ai aviaţiei civile din Belarus. Ceilalţi doi sunt ofiţeri ai serviciului de securitate de stat din Belarus.

La 23 mai 2021, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a stârnit indignarea internaţională prin trimiterea unui avion de luptă pentru a intercepta zborul Ryanair FR4978 din Grecia către Lituania.

Avionul a fost forţat să aterizeze la Minsk, iar autorităţile din Belarus au arestat un jurnalist disident, Roman Protasevici, şi pe prietena lui, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

Mai multe ţări, printre care Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, au anunţat sancţiuni împotriva Belarusului, reaminteşte AFP.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News