Încident grav în Atlanticul de Nord. Un submarin rusesc a acroșat o navă de război britanică

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 12:55
6290 citiri
Încident grav în Atlanticul de Nord. Un submarin rusesc a acroșat o navă de război britanică
Fregata HMS Northumberland / FOTO: royalnavy.mod.uk

Un submarin rusesc, monitorizat de o navă de război britanică aflată în patrulare în Atlanticul de Nord, a lovit un sonar al fregatei HMS Northumberland.

Incidentul a fost confirmat de Ministerul britanic al Apărării abia acum, cu toate că s-a petrecut în urmă cu mai mult de un an.

„La sfârşitul anului 2020, un submarin rus urmărit de HMS Northumberland a intrat în contact cu sonarul său remorcat”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Marea Britanie, scrie CNN.

Ministerul Apărării a precizat că fregata a localizat submarinul cu ajutorul sonarului remorcat - un tub lung prevăzut cu hidrofoane sensibile care ascultă sub apă. Totuși, echipajul a fost nevoit să își anuleze misiunea și să se întoarcă în port pentru reparații după ce cablul, gros cât un tub de scurgere, a fost „târât peste corpul submarinului″.

„A fost foarte tocat și inutilizabil″, a declarat o sursă pentru jurnaliștii britanici. Fostul căpitan de fregată, comandorul Tom Sharpe, a declarat: „Întrebarea este dacă a fost deliberat sau a fost un accident? Detectarea navelor și submarinelor nu este o știință exactă. Ar fi putut fi o trecere de aproape care a mers prost.″

„Marina Regală urmăreşte în mod regulat navele şi submarinele străine pentru a asigura apărarea Regatului Unit”, se arată în comunicat. Potrivit Marinei Regale Britanice, HMS Northumberland a efectuat o „misiune vitală de a proteja apele Marii Britanii” în 2020.

Incidentul s-a petrecut la sfârşitul anului 2020 şi a fost surprins de o echipă de televiziune care filma un documentar, scrie BBC.

Nu au fost precizate daunele suferite de submarin, dar nava britanică a trebuit să se întoarcă în portul din Scoţia pentru a înlocui echipamentul avariat.

Incidentul ar putea reprezinta prima coliziune între navele rusești și cele britanice de la finalul Războiul Rece până în prezent.

În Marea Britanie și în rândul aliaților a fost alertă la cel mai înalt nivel, având în vedere că în prim-plan era un submarin rusesc „vânător-ucigaș″, din cauza faptului că putea avea la bord focoase nucleare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#incident, #atlanticul de nord, #submarin rusesc, #nava britanica , #stiri externe