Combinația letală folosită pentru izolarea unui bloc: butelie cu gaz și bitum incandescent. Cum a fost pedepsit muncitorul vinovat de incendiul devastator

Autor: N.G.
Vineri, 17 Iunie 2022, ora 03:40
5392 citiri
Combinația letală folosită pentru izolarea unui bloc: butelie cu gaz și bitum incandescent. Cum a fost pedepsit muncitorul vinovat de incendiul devastator
Acoperișul blocului a fost distrus aproape în întregime

Un muncitor necalificat, o butelie de gaz și bitum incandescent au fost ”ingredientele” unui dezastru care s-a produs în urmă cu patru ani la acoperișul unui bloc din orașul Teiuș, județul Alba. Modul în care muncitorul a izolat planșeul clădirii a dus la izbucnirea unui incendiu devastator care a distrus acoperișul și a afectat apartamentele de pe două etaje.

Incidentul a avut loc în 1 iunie 2018. Bărbatul (Mihai C.) a fost angajat pentru a izola planșeul aflat deasupra unui apartament, pentru ca apa pluvială să nu mai intre în locuința de la ultimul etaj.

Fără a avea nicio calificare în sensul efectuării lucrării de hidroizolaţie, muncitorul a urcat pe acoperişul blocului şi a efectuat lucrarea de hidroizolare folosind flacăra de la o butelie cu gaz prevăzută cu arzător, pentru a lichefia bitumul solid folosit la hidroizolare.

Anterior topirii bitumului, a decupat cu un flex bitumul vechi din zona gurii de aerisire a blocului până la placa de beton, după care a acoperit zona decupată cu bitumul topit folosindu-se de butelia cu arzător cu gaz, bitumul fiind îndreptat cu ajutorul unei mistrii. Peste bitum s-a lipit o foaie de catran izolaţie, carton asfaltat, după care părăsit zona acoperişului ducând acasă butelia cu gaz folosită.

”După circa o oră, în jurul orei 16:55, datorită lucrării de hidroizolaţie realizată necorespunzător şi necalificat prin folosirea flăcării deschise de la butelia de gaz şi a bitumului lichid, s-a aprins bitumul şi materialele de plastic şi fibră de sticlă aflate în pod, producându-se incendierea acoperişului şi scurgerea bitumului topit datorită temperaturii provocate de incendiu în locuinţele de la etajul III. Locatarii blocului au ieşit din locuinţe în faţa blocului datorită pericolului creat de incendiul declanşat la acoperişul blocului.

Incendiul declanşat constituia totodată un pericol potenţial pentru construcţiile din imediata apropiere. În urma incendiului, s-a produs distrugerea acoperişului şi degradarea locuinţelor şi bunurilor aparţinând locatarilor de la etajul 2 şi 3 datorită arderii acoperişului, scurgerii bitumului şi folosirii apei de către pompieri pentru stingerea incendiului”, se precizează în rechizitoriul Parchetului prin care bărbatul a fost trimis în judecată pentru distrugere din culpă.

Acoperişul blocului era construit prin contribuţia proprietarilor de la etajul III. Prejudiciul material cauzat în urma incendierii declanşate din culpă a fost de circa 70.000 lei, respectiv 40.000 de lei pentru distrugerea parțială a acoperișului și 30.000 de lei pentru pagubele din apartamente.

”Faţă modul de acţiune al inculpatului, de gravitatea rezultatului produs, apreciem că nu ar fi suficientă pentru a-l face să conştientizeze pericolul infracţiunii comise o soluţie de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei, iar executarea efectivă a pedepsei închisorii ar fi excesivă în raport de lipsa antecedentelor penale şi a faptului că inculpatul este integrat social”, a precizat instanța de judecată în conținutul hotărârii din 3 iunie 2022.

Așa-zisul meseriaș a recunoscut fapta și astfel a beneficiat de clemență. Judecătoria Aiud l-a condamnat la 6 luni de închisoare pentru distrugere din culpă, cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de 2 ani. Pe lângă alte obligații, bărbatul trebuie să presteze și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile. Instanța a separat partea civilă, care se judecă în continuare într-un alt dosar.

Administratoarea unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal. Primele informații din anchetă
Administratoarea unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal. Primele informații din anchetă
O femeie, administrator al unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal joi seară, 28 martie, de un bărbat. ”La data de 28 martie 2024, în jurul orei 19.10, Poliţia...
O femeie de 93 de ani, din Arad, a murit într-un incendiu. Trupul carbonizat a fost găsit de pompieri după stingerea focului
O femeie de 93 de ani, din Arad, a murit într-un incendiu. Trupul carbonizat a fost găsit de pompieri după stingerea focului
O femeie în vârstă de 93 de ani a decedat, în noaptea de miercuri spre joi, după ce casa sa din localitatea Şiria a fost cuprinsă de un incendiu, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de...
#incendiu, #muncitor, #bloc, #acoperis, #bitum, #butelie, #dezastru , #justitie