Problema unui adolescent care a incendiat un bloc. Nu a conștientizat cât de gravă a fost fapta și a evadat de trei ori "de plictiseală"

Vineri, 17 Martie 2023, ora 04:48
4228 citiri
Problema unui adolescent care a incendiat un bloc. Nu a conștientizat cât de gravă a fost fapta și a evadat de trei ori "de plictiseală"
Adolescentul care a incendiat un bloc din Constanța a evadat de trei ori fără să-i pese de consecințe FOTO Pixabay

Adolescentul în vârstă de 15 ani care a incendiat un bloc, în ajunul Crăciunului din 2021, distrugând nu mai puțin de 94 de apartamente și 37 de mașini a fost condamnat în prin sentință definitivă la internarea într-un centru de detenție pentru minori pentru o perioadă de trei ani și patru luni.

Băiatul a fost găsit vinovat pentru trei capete de acuzare: distrugere, vătămare corporală și evadare.

S-a rezolvat doar latura penală în acest caz, pe rolul instanței Judecătoriei Constanța aflându-se un alt dosar în care victimele încearcă să obțină despăgubiri pentru pagubele consistente suferite din cauza incendiului uriaș provocat intenționat de adolescentul de 15 ani.

Uriașul incendiu a fost provocat de adolescentul de 15 ani pe 16.12.2021, în jurul orei 01.00, la subsolul unui bloc din Constanța. Inițial s-a vorbit despre un incendiu accidental, provocat de doi copii în joacă. Ulterior, în anchetă, Andrei a recunoscut că gestul său a fost intenționat. A găsit în subsolul blocului, unde era și parcarea subterană, două bidoane în care se afla benzină. A aruncat combustibilul pe un autoturism Opel apoi cu un chibrit pe care îl avea la el, a dat foc.

Flăcările s-au extins rapid, intervenția locatarilor și a pompierilor fiind mult întârziată din cauza orei la care s-a produs nenorocirea. Oamenii și-au dat seama mult prea târziu că blocul lor este în pericol și, până s-au dezmeticit, nu mai puțin de 37 de mașini au luat foc. De la subsol, flăcările au cuprins apartamentele de la etajele superioare. 94 de locuințe au fost afectate de foc, fum, funingine și apă.

Adolescentul care a dat foc a fost identificat rapid. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care băiatul, însoțit de un alt copil mai mic, au fugit din parcare. Ulterior au fost găsiți de o patrulă a poliției pe Bulevardul Mamaia.

În anchetă, Andrei a recunoscut tot și a explicat că a știut că în sticlă se află benzină iar incendiul l-a provocat intenționat. Nu a avut însă o explicație cu privire la gestul său cu consecințe devastatoare pentru o sută de oameni.

Băiatul a fost plasat în arest la domiciliu, dar în toată această perioadă nu a conștientizat că pedepsit. A fugit de trei ori din casă, fără știrea mamei sale, fiind prins de tot atâtea ori de polițiștii din Constanța, jucându-se prin parcările magazinelor sau în curtea școlii cu băieții din anturajul său. Pentru fuga din arestul la domiciliu, Andrei a fost acuzat și pentru trei fapte de evadare.

În timpul anchetei mama băiatului, singurul părinte care se ocupă de el, a explicat că Andrei este suferind, fiind diagnosticat cu ani în urmă cu ADHD, fiind internat în mai multe spitale pentru tratament specific. Mama sa a mărturisit că la un moment dat a decis să întrerupă tratamentul medicamentos, considerând că îi face rău copilului. Din cauza bolii sale, Andrei a renunțat să mai meargă la școală. A făcut doar șase clase, iar apoi a rămas acasă, în grija bunicii materne și a mamei. A avut un program haotic, fiind adesea nesupravegheat, motiv pentru care a intrat într-un anturaj periculos, petrecând mult timp pe străzi și consumând băuturi alcoolice și substanțe etnobotanice, se arată în motivarea instanței.

”Referitor la faptele de evadare, inculpatul a relatat consilierului de probațiune că se plictisea acasă și a plecat fără știrea mamei. În final, prin raport s-a apreciat că factorii care au favorizat săvârșirea infracțiunilor au fost lipsa de supraveghere atentă și permanentă a minorului, mai ales pe fondul tulburărilor comportamentale diagnosticate, organizarea programului într-un mod neconstructiv alături de persoane cu comportament delincvențional, vagabondajul, capacitatea slabă de analiză și conștientizare a faptelor sale pe fondul lipsei de educație dar și a problemelor medicale”, au motivat judecătorii constănțeni decizia de internare a băiatului într-un centru de detenție.

”Riscul de săvârșire a unor noi infracțiuni fiind apreciat ca fiind unul mare, motiv pentru care s-a propus aplicarea măsurii educative privative de libertate a internării într-un centru de detenție”, a concluzionat instanța.

Cele aproape o sută de apartamente au fost distruse aproape integral, locatarii raportând pagube însemnate, de la crăpături mari în pereți, până la distrugerea instalațiilor de gaz și de electricitate. În aceeași situație sunt și mașinile incendiate, unele dintre ele din gama de lux (Audi, Toyota, Mercedes, BMW, Mazda CS5 etc).

Tot judecătorii din Constanța se vor pronunța cu privire la valoarea pagubelor și modul în care acestea vor fi plătite victimelor.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Un incendiu violent a cuprins luni, 22 aprilie, o fostă moară dintr-o localitate din judeţul Botoşani. Pompierii încearcă să stingă focul, echipajele au fost suplimentate. ”Un...
#incendiu, #incendiu bloc constanta, #incendiere, #condamnare, #masini incendiate , #incendiu