SUA se confruntă cu un mega-incendiu de pădure în statul New Mexico, în apropiere de Las Vegas

Duminica, 01 Mai 2022, ora 10:13
1894 citiri
SUA se confruntă cu un mega-incendiu de pădure în statul New Mexico, în apropiere de Las Vegas
incendiul a distrus sute de proprietăţi, a dus la mii de evacuări și acum amenință Las Vegas. FOTO: Pixabay.com

Un incendiu de pădure alimentat de seceta din nordul statului american New Mexico a căpătat sâmbătă proporţiile unui „mega-incendiu” şi există riscul real ca acesta să-şi dubleze dimensiunea, potrivit unui responsabil al echipelor de intervenţie care operează în zonă, citat de Reuters.

Favorizat de vânturile puternice de primăvară în pădurile de munte, incendiul din Calf Canyon este de departe cel mai mare şi mai distructiv dintre cele care fac ravagii în prezent în Statele Unite.

Incendiul se manifestă în prezent 100.000 de acri sau 157 de mile pătrate (1 milă pătrată = 2.59 kilometri pătraţi).

La aproximativ 30 de mile (48 km) est de Santa Fe, incendiul a distrus sute de proprietăţi, a dus la mii de evacuări şi a ajuns sâmbătă la doar câteva mile de oraşul Las Vegas, cu o populaţie de 14.000 de locuitori.

„Se întinde deja pe 100.000 de acri. Şi-ar putea dubla uşor dimensiunea, poate chiar mai mult”, a declarat comandantul operaţiunilor de stingere a focului, Carl Schwope, într-o conferinţă de presă.

Dezastrul s-a extins cu aproximativ 50% în 24 de ore, când o coloana uriaşă de flăcări a fost văzută în noaptea de vineri spre sâmbătă, aruncând limbi de flăcări înaintea sa şi declanşând noi incendii.

Locuitorii din Las Vegas s-au trezit cu bucăţi de lemn carbonizat de mărimea unei monede de 25 de cenţi acoperind oraşul.

2.800 de pompieri luptă cu focul în vestul SUA

„Este un incendiu major şi este peste tot în jurul nostru”, a declarat telefonic Joy Ansley, şefa comitatului San Miguel.

Ea a adăugat că autorităţile întocmesc planuri în cazul în care se va impune evacuarea locuitorilor din Los Angeles.

Pompierii din vestul SUA se confruntă cu un an sumbru în materie de incendii, date ale Ministerului american al Agriculturii arată că 80% din regiune traversează o situaţie de secetă severă.

În scenariul unei creşteri cu două grade Celsius a temperaturii globale, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca incendiile de pădure din vestul SUA să devasteze de două ori mai multă suprafaţă decât astăzi de la jumătatea secolului.

Peste o treime din cei 2.800 de pompieri desfăşuraţi în prezent în SUA se luptă cu focul la Calf Canyon, depunând eforturi ca flăcările să nu pună în pericol Las Vegas, luptând cu „focare punctuale”, care se apropie de localităţile din Valea Mora.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
#incendiu padure, #SUA, #Las Vegas, #evacuari , #SUA
Comentarii