UPDATE Incendiile provocate și îngroparea deșeurilor vor fi pedepsite cu închisoarea. La cât ajung amenzile

Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 15:20
3531 citiri
UPDATE Incendiile provocate și îngroparea deșeurilor vor fi pedepsite cu închisoarea. La cât ajung amenzile
Imagine de la un incendiu de vegetație FOTO Pixabay

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri, 6 aprilie, că în şedinţa de Guvern va fi adoptată o Ordonanţă de urgenţă care se referă la măsuri pentru combaterea episoadelor repetate de incendii, inclusiv în proximitatea Capitalei, astfel încât acestea vor fi incluse în categoria infracţiunilor.

UPDATE 15.15 Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor şi pedepsirea lor cu închisoare de la 3 la 5 ani, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Prima ordonanţă de urgenţă se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deşeurilor. Decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor.

Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis Guvernul să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. (...) Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane. (...) Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta.

Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat", a declarat Barna Tanczos, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Au fost majorate amenzile pentru abandonarea deşeurilor

"Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei pentru deşeurile abandonate, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, amendă contravenţională", a precizat Barna Tanczos.

Știrea inițială

Premierul a anunţat că Guvernul va discuta trei acte normative venite de la Ministerului Mediului, care se referă la măsuri pentru combaterea episoadelor repetate de incendii, inclusiv în proximitatea Capitalei.

”Sunt trei acte normative pe care Ministerul Mediului le-a înaintat spre analiză şi aprobare. Primul dintre ele se referă la măsuri astfel încât să putem să combatem episoadele repetate ale incendiilor necontrolate, inclusiv în proximitatea Capitalei, şi acestea trebuie oprite. Astfel, prin ordonanţă de urgenţă, includem aceste fapte la categoria infracţiunilor”, a spus şeful Executivului.

Ciucă a menţionat că cel de-al doilea act normativ se referă la o campanie de împădurire.

”Discutăm de împădurirea a 25.000 de hectare până la finele anului 2023 şi în perioada 2024 - 2026 aprobăm împădurirea a 30.000 de hectare”, a explicat premieru.

Al treilea act normativ vizează măsuri pentru îmbunătăţirea supravegherii calităţii aerului şi astfel, printr-un program de 57 de milioane de lei, se vor extinde capacităţile de monitorizare pe care Ministerul Mediului le gestionează, a mai spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#incendii, #provocat, #infractiune, #Ordonanta de Urgenta, #nicolae ciuca , #stiri mediu