Record al numărului de incendii de pădure în România. Peste 7.000 de angajați Romsilva au fost scoși pe teren pentru a patrula

Vineri, 25 Martie 2022, ora 18:05
1721 citiri
Record al numărului de incendii de pădure în România. Peste 7.000 de angajați Romsilva au fost scoși pe teren pentru a patrula
Riscul producerii de incendii este uriaș, a anunțat ministrul Mediului FOTO Pixabay

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat vineri, 25 martie, că în acest an se înregistrează un record al numărului incendiilor de pădure, astfel că este nevoie de mobilizarea personalului silvic pentru prevenirea acestora şi intervenţia rapidă.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a analizat situaţia incendiilor de pădure, în cadrul unei videoconferinţe la care au participat directorul general al Romsilva, George Mierliţă, şi directorii direcţiilor silvice, reprezentanţii gărzilor forestiere, precum şi responsabilii cu paza pădurilor din cadrul unităţilor teritoriale ale Romsilva.

Potrivit Ministerului Mediului, Tanczos a cerut o mobilizare a personalului silvic pentru a preveni incendiile din fondul forestier, precum şi intervenţia rapidă în cazul producerii acestora, în special în perioada weekendului, într-o colaborare stânsă cu structurile Ministerului de Interne.

"Anul acesta înregistrăm, din păcate, un record al numărului incendiilor de pădure. Toţi cei peste 7.000 de angajaţi ai Romsilva, cu atribuţii în prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure, trebuie să patruleze pe teren în zilele următoare. Transmiteţi un mesaj de responsabilitate către toţi cetăţenii cu care sunteţi în contact. Riscul producerii şi propagării incendiilor este uriaş, datorită lipsei precipitaţiilor şi a intensificării vântului în această perioadă. Este un fenomen de amploare şi este nevoie de o mobilizare exemplară, pentru că există riscul ca incendiile de vegetaţie să se extindă rapid", a transmis Tanczos Barna, în cadrul videoconferinţei.

În primele trei luni ale anului, în fondul forestier de stat administrat de Romsilva s-au înregistrat 240 de incendii, care au afectat circa 1.916 hectare, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au înregistrat 56 de incendii în fondul forestier de stat, suprafaţa afectată în primele trei luni ale anului 2021 fiind de 273 de hectare.

În activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor de pădure sunt implicaţi aproximativ 7.100 de angajaţi ai Romsilva, aceştia efectuând în primele trei luni ale anului 14.652 de acţiuni de patrulare.

Potrivit Ministerului Mediului, încă de anul trecut, pentru prevenirea incendiilor în fondul forestier de stat, Romsilva a adoptat mai multe măsuri, între care instituirea serviciului de permanenţă la nivelul fiecărui ocol silvic din cadrul Romsilva, pentru comunicarea rapidă cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Gărzile Forestiere, actualizarea planurilor de alarmare şi mobilizare a forţelor de intervenţie în caz de incendiu, intensificarea acţiunilor de patrulare şi supraveghere a fondului forestier şi a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor, precum şi a traseelor frecventate de turişti.

De asemenea, pentru prevenirea extinderii incendiilor limitrofe fondului forestier, au fost făcute lucrări de întreţinere a liniilor izolatoare, colnicele şi şanţurile de minim sanitar.

Personalul silvic a intensificat şi campania de informare a turiştilor, a angajaţilor firmelor de exploatare şi a deţinătorilor de terenuri limitrofe pădurilor, pentru a nu arde resturile vegetale şi a nu lăsa focul nesupravegheat, a mai arătat sursa citată.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#incendii padure, #record negativ, #ministrul Mediului, #Tanczos Barna , #incendiu