Cum arată New York-ul din cauza incendiilor uriașe din Canada. Imagini cu iz apocaliptic postate pe rețelele sociale VIDEO

Joi, 08 Iunie 2023, ora 16:15
3037 citiri
Cum arată New York-ul din cauza incendiilor uriașe din Canada. Imagini cu iz apocaliptic postate pe rețelele sociale VIDEO
Aerul din New York a fost declarat periculos pentru populație FOTO Facebook / Silvia Buzori

Zeci de fotografii cu iz apocaliptic au apărut pe rețelele sociale după ce cerul din New York a fost întunecat din cauza fumului provenit de la incendiile de vegetație din Canada. Totodată, indicele de calitate a aerului a ajuns la un nivel periculos pentru populație, scrie presa din SUA.

Cifrele au fost cele mai proaste de când autoritățile americane au început să înregistreze măsurătorile privind calitatea aerului, în 1999.

Fumul a forțat oamenii să stea în casă și a dus la anularea unor evenimente în aer liber și la întârzierea unor zboruri din cauza vizibilității scăzute. Guvernatorul Kathy Hochul a numit "o criză de urgență" înrăutățirea calității aerului din New York, avertizând că aceasta ar putea dura mai multe zile.

"Oamenii trebuie să se pregătească pentru acest lucru pe termen lung", a transmis aceasta.

Canada, unde sute de incendii se declanșaseră încă de miercuri dimineață, a fost, de asemenea, inundată cu ceață. Părți din Quebec și Ontario se aflau sub o avertizare de smog, iar experții au avertizat că aerul din Toronto și din alte părți se va înrăutăți.

Vloggerul american Casey Neistat a publicat un videoclip în care afirmă că nu a văzut niciodată orașul în acestă stare. Totodată, acesta notează se simte înrăutățirea calității aerului. „Cei mai bătrâni, poate își amintesc cum era atunci când mergeai seara într-un bar unde se fumează în interior iar a doua zi îți simți gâtul complet uscat. Exact așa se simte acum în New York”, afirmă acesta.

Canada, devastată de incendii forestiere

Sute de incendii forestiere necontrolate au continuat să ardă pe teritoriul Canadei, ameninţând infrastructura critică, forţând evacuarea locuitorilor din unele zone şi învăluind în fum numeroase regiuni, inclusiv oraşe din Statele Unite, relatează Reuters.

Incendiile forestiere sunt comune în provinciile vestice ale Canadei, însă în acest an flăcările s-au răspândit rapid în estul ţării, acest început de sezon devenind cel mai rău înregistrat vreodată.

Aproximativ 3,8 milioane de hectare au fost deja mistuite, de aproximativ 15 ori mai mult comparativ cu media pe 10 ani, a declarat ministrul care coordonează pregătirea pentru situaţii de urgenţă, Bill Blair.

"În toată ţara, începând de astăzi, există 414 incendii de vegetaţie active, dintre care 239 sunt pe cale să fie scăpate de sub control", a spus el miercuri în cadrul unui briefing.

Uriaşa provincie estică Quebec se numără printre cele mai grav afectate. "Am văzut... efecte continue asupra infrastructurii din Quebec (...), întreruperi de telecomunicaţii şi linii de înaltă tensiune ameninţate de incendiile tot mai mari", a declarat Blair.

Premierul din Quebec, Francois Legault, a declarat anterior că provincia a fost capabilă să lupte cu 40 de incendii. Însă el a precizat reporterilor, că "avem 150 de incendii, aşa că trebuie să ne asigurăm că ne concentrăm asupra locurilor unde problemele sunt cele mai urgente".

Premierul canadian Justin Trudeau a indicat că a discutat telefonic cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, miercuri, pentru a-i mulţumi pentru "sprijinul critic" în combaterea incendiilor. Sute de pompieri americani au sosit deja în Canada şi mai mulţi sunt pe drum.

"Vedem din ce în ce mai multe dintre aceste incendii din cauza schimbării climei. Aceste incendii afectează activitatea de zi cu zi, vieţile şi mijloace de trai şi calitatea aerului nostru", a spus Trudeau într-o declaraţie pe Twitter.

La sud de graniţă, peste o duzină de state din SUA se aflau miercuri sub alertă de calitate scăzută a aerului în contextul în care fumul provenit de la incendiile forestiere s-a răspândit spre sud.

Celebrele Statuia Libertăţii şi "orizontul" din Manhattan au fost învăluite într-o ceaţă galben-portocalie după ce incendiile forestiere din Quebec au cufundat New York-ul, aflat la 800 de kilometri distanţă spre sud, într-o atmosferă îngrijorătoare şi irespirabilă, relatează AFP.

Începând de marţi, autorităţile oraşului şi ale statului au emis mai multe alerte pentru a-i atenţiona pe newyorkezi asupra impactului brusc şi fără precedent al acestor incendii din Canada, a căror intensitate şi frecvenţă au fost asociate cu schimbările climatice. Concentraţia de microparticule PM 2,5 a depăşit de peste zece ori standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Toate zborurile cu plecare sau sosire pe aeroporturile din New York au fost întârziate, un meci de baseball al Yankees împotriva Chicago White Sox a fost amânat până joi, iar actriţa britanică Jodie Comer a invocat "dificultăţi la respiraţie" şi a fost înlocuită după zece minute în piesa ei solo "Prima Facie" de pe Broadway, notează AFP.

La sute de kilometri spre sud, capitala federală Washington s-a confruntat de asemenea cu un miros acru şi un cer acoperit, cu o calitate a aerului "nocivă" pentru persoanele mai vulnerabile. Ca şi în cazul statului Maryland şi New York, şcolile publice şi-au anulat activităţile în aer liber pentru copii.

Pentru 100 de milioane de locuitori, din Chicago, în nord-est, până în Atlanta, în sud, "calitatea aerului din această zonă este afectată în primul rând de incendiile canadiene", potrivit EPA, agenţia pentru protecţia mediului.

Totul va depinde de "direcţia vântului", dar fumul ar putea persista "una până la două săptămâni", potrivit raportului biroului de meteorologie din SUA.

Acest început neobişnuit şi intens al sezonului ar putea prevesti cel mai rău an pentru Canada în ceea ce priveşte distrugerile în urma incendiilor forestiere deoarece vremea călduroasă şi secetoasă este de aşteptat să persiste luni la rând.

"În următorii ani va trebui să reflectăm serios asupra modului în care ne echipăm pentru a face faţă acestei noi realităţi. Ne vom confrunta cu tot mai multe evenimente meteo extreme care ne vor costa mult mai mult", a spus premierul Justin Trudeau în cadrul briefingului.

Aproximativ 520 de pompieri se luptă cu flăcările, alţi 150 din cadrul armatei urmând să li se alăture curând, a declarat Legault. El a precizat că speră ca alţi 500 de pompieri să ajungă în următoarele zile din provincia vecină New Brunswick precum şi din Franţa, SUA, Portugalia, Spania şi Mexic.

Locuitorii oraşelor Chibougamau şi Ouje-Bougoumou din nordul Quebec au primit ordine de evacuare marţi seara, acesta fiind ultimul grup de persoane din provincie. Săptămâna trecută, câteva mii de locuitori din provincie au fost nevoiţi să îşi evacueze casele.

Aproximativ 11.400 de persoane au fost evacuate până în prezent din regiuni îndepărtate din nordul Quebec, iar alte 4.000 vor fi evacuate în curând, a precizat Legault.

În provincia vecină Ontario, cea mai populată din Canada, o deteriorare a calităţii aerului a fost prognozată în această săptămână în mai multe oraşe, inclusiv Ottawa şi Toronto, din cauza fumului.

Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#incendii Canada, #New York, #aer periculos , #Statele Unite