Cum funcționează soba "cu clopote" care rămâne caldă mult timp: "Stăm în mânecă scurtă. Focul îl facem o dată la 2-4 zile"

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 11:33
29086 citiri
Cum funcționează soba "cu clopote" care rămâne caldă mult timp: "Stăm în mânecă scurtă. Focul îl facem o dată la 2-4 zile"
Cum arată "soba cu clopote" FOTO Facebook/ Mutat la țară - viața fără ceas

Într-o perioadă în care toate prețurile au crescut, românii sunt îngrijorați de cheltuielile în plus pe care le aduce iarna, când casele trebuie încălzite.

Subiectul este de interes pe grupurile dedicate celor care locuiesc la casă, unde se dezbate care este cea mai eficientă metodă de încălzire.

Este contextul în care o româncă a relatat că își încălzește casa folosind soba "cu clopote" construită de soțul său. Potrivit femeii, aceasta menține căldura mult timp, după cum a scris pe Facebook.

"Vă prezint soba noastră cu clopote, foarte economică și eficientă, realizată de soțul meu, care nu este sobar, dar se pricepe foarte bine să meşterească lucruri prin casă.

Focul îl facem o dată la 2-4 zile, căldura menținându-se foarte bine chiar și spre final la 20-19 °.

Locuim într-o casă veche din 1986 din pământ, cumpărată acum 2 ani, dar ne-am mutat acum câteva luni, pentru că acum am reușit să o renovăm cât de cât, iar pereții respiră foarte bine, ferestrele sunt din lemn cu geam, căldura risipindu-se mai ușor, dar cu toate acestea sobă este foarte eficientă pentru că se menține caldă multe zile, 2 zile cel puțin stăm în mânecă scurtă, la 28-25°.

(Acest model de final al sobei arată după propriul nostru buget, dar soba se poate face mult mai mare, se poate pune ușa mai mare etc).

Ps: Pentru sceptici există google", a scris femeia pe grupul Mutat la țară - viața fără ceas.

"N-am văzut așa ceva până acum"

Membrii grupului sunt interesați de o astfel de sobă, iar unii nu au auzit de acest model până acum.

"Foarte faină! Felicitări sobarului."

"Designul exterior e foarte fain."

"Deja m-am încălzit doar uitându-mă la poze! Frumoasă și ochioasă, să vă bucurați de ea de la mic la mare!"

"Foarte frumos, felicitări, și eu am în plan una cu cuptor în bucătărie și lejanca în dormitor (pe temei), cum se spune! Foarte eficiente sobele în clopote!"

"Foarte interesant! Trebuie să dați secretul mai departe, mai ales în așa vremuri!"

"Super sobă!"

"N-am văzut așa ceva până acum."

Cum funcționează sobele în clopote

Aceste sobe, deși se proiectează și se construiesc de foarte mulți ani în tările foste sovietice, au ajuns foarte puțin în restul Europei, sau peste ocean, probabil datorită dificultății de traducere a limbii ruse. Igor Kuznetov realizează și oferă gratuit proiectele sale de sobe care functionează după legile naturii.

Ideea esentială este că acestea functionează pe principiul arderii complete a gazelor eliberate din lemn, care se petrece în camera focar și primul clopot, soba încălzindu-se mai intens în partea de jos, iar gazele produse de ardere se mișcă liber de-a lungul traseului format de cele două clopote, pe principiul circulației libere a gazelor (CLG) adică cele fierbinți se ridică la tavan formând „punga cu gaze fierbinți”, iar cele mai reci rămân la partea de jos a clopotului, fiind eliminate pe coș fără a se amestecă cu celelalte, potrivit sobe-eficiente.ro.

Ce caracteristici au sobele cu două clopote

Sobele cu două clopote au următoarele caracteristici:

  • randament între 80 – 95%
  • se încălzesc la partea de jos mai mult decât la partea superioară, realizând astfel cu succes încălzirea și a pardoselii (ceea ce multe sobe tradiționale nu pot face)
  • mențin o constanță în cedarea căldurii pentru 24 ore
  • stochează bine căldura și nu se răcesc chiar dacă a fost uitat deschis opritorul de fum (la sobele cu canale, în acest caz căldura este pur și simplu „suflată” pe coș)
  • nu apar crăpături în zidăria sobei deoarece zidăria fierbinte nu este legată cu cea mai rece
  • nu se acumulează funingine și cenușă pe traseul gazelor cum se întâmplă la sobele cu canale, deoarece arderea combustibilului este realizată corect și complet în focar și primul clopot
  • permit liberă circulație a gazelor, neopunând rezistență în calea acestora.
  • sunt construcții simple și nu necesită întreținere
  • nu poluează aerul înconjurător, arderea fiind curată și completă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#incalzire, #casa, #soba, #economica, #eficienta, #caldura, #temperatura , #proiecte case