Încălzire prin energie geotermală la Breaza. Cât costă extragerea apei calde de la 60 de metri adâncime

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 21:42
7320 citiri
Încălzire prin energie geotermală la Breaza. Cât costă extragerea apei calde de la 60 de metri adâncime
Încălzire prin energie geotermală la Breaza FOTO Primăria Breaza

Speriați de valoarea facturilor la utilități, tot mai mulți reprezentanți ai administrațiilor publice au decis să se îndrepte către sistemele alternative de energie.

În Prahova două dintre cele mai mari clădiri administrative urmează să fie încălzite cu energie geotermală. Este vorba despre imobilul în care funcționează primăria orașului Breaza și parte din campusul Universității Petrol Gaze din Ploiești.

Primăria Orașului Breaza funcționează într-o clădire nouă, a cărei construcție s-a finalizat în anul 2007. Este un imobil uriaș, cu o suprafață utilă de peste 3.200 de metri pătrați, prost compartimentat, a cărui încălzire în timpul sezonului rece este extrem de costisitoare.

În anul 2021, sediul primăriei Breaza a consumat aproximativ 300.000 de KWh, întreținerea lui fiind evident mai mult decât costisitoare, valoarea facturilor la gaze pe un an întreg ridicânduse la aproape 180.000 de lei.

”În ciuda suprafeței foarte mari, clădirea nu este atât de bine compartimentată la interior și are foarte multe spații moarte și inutilizabile, mai ales în zona de acces în primărie unde este un spațiu deschis enorm”, susține Bogdan Novac, primarul orașului Breaza.

Edilul a precizat că, în urma unor studii s-a stabilit că Breaza are resurse de energie geotermală pe care trebuie să le exploateze. Sistem hibrid geotermal nu este atât de complicat precum sună denumirea și poate fi montat în câteva luni.

”Sunt practic niște module care vor fi instalate, nu este o construcție laborioasă, iar costul este de aproximativ 400.000 de euro. Noi am obținut finanțare de 85 la sută de la statul norvegian, diferența fiind asigurată de noi”, a precizat primarul orașului Breaza.

Edilul a precizat că este vorba despre niște ”prăjini” care vor fi introduse în pământ până la adâncimea la care vor fi descoperite apele termale. ”Este făcut un studiul de fezabilitate, altfel nu s-ar fi aprobat finanțarea”, a precizat Bogdan Novac.

De regulă se forează până la adâncimi de 50-60 de metri, iar apa poate avea temperatura de până la 100 de grade Celsius. La Breaza, instalația va fi montată pe spațiul verde din fața sediului primăriei.

Primăria a început deja procedura de achiziție, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 12 decembrie 2022. Autoritățile din Breaza susțin că până la finalul anului 2023 sistemul hibrid geotermal trebuie să funcționeze.

Și la Ploiești, conducerea Universității Petrol Gaze a obținut finanțare pentru montarea unui sistem hibrid care folosește energia geotermală și care urmează să încălzească două corpuri de clădire. În acest caz, valoarea proiectului este de 1.594.670 euro, iar partea de cofinanţare este de 202.300 euro.

Cu o astfel de instalație, reprezentanții UPG susțin că vor obține o reducere a valorii facturilor cu până la 40 la sută. În lunile de iarnă, odată cu majorarea tarifelor la energie, universitatea ploieșteană plătea aproximativ 300.000 de lei pe lună doar la gaze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#incalzire, #ape termale, #Primaria Breaza, #Ploiesti, #factura gaze, #hibrid, #alternative incalzire la gaze , #stiri sociale
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Pân-ajung la apă, n-ar trebui mutate birourile în niște spații adec