Evenimente fără precedent în Arctica. Marea Barents, punctul de pornire al catastrofei cu care s-ar putea confrunta tot Pământul

Joi, 16 Iunie 2022, ora 00:07
7575 citiri
Evenimente fără precedent în Arctica. Marea Barents, punctul de pornire al catastrofei cu care s-ar putea confrunta tot Pământul
Incalzirea in zona Arctica e mult mai accelerata decat se credea FOTO Pixabay

Date noi dezvăluie rate extraordinare de încălzire globală în Arctica, de până la șapte ori mai rapide decât media globală.

Încălzirea are loc nordul Mării Barents, o regiune în care se suspectează că creșterea rapidă a temperaturilor declanșează amplificări ale evenimentelor de vreme extremă în America de Nord, Europa și Asia. Cercetătorii cred că încălzirea în această regiune este un „avertisment timpuriu” în legătură cu ceea ce s-ar putea întâmpla în restul Arcticii, potrivit The Guardian.

Noile cifre arată că temperaturile medii anuale din zonă cresc cu până la 2,7 grade Celsius pe deceniu, cu valori deosebit de mari în lunile de toamnă de până la 4 grade Celsius pe deceniu. Acest lucru face din Marea Barents de Nord și insulele sale locul cu cea mai rapidă încălzire cunoscut de pe Pământ.

În ultimii ani s-au înregistrat temperaturi mult peste medie în Arctica, observatorii experimentați descriind situația ca fiind „nebună”, „ciudată” și „pur și simplu șocantă”. Unii oameni de știință climatologici au avertizat că evenimentele fără precedent ar putea semnala o deteriorare a climei mai rapidă și mai bruscă.

Se știa deja că criza climatică conducea încălzirea în Arctica de trei ori mai rapid decât media globală, dar noile cercetări arată că situația este și mai extremă pe alocuri.

Gheața de mare este bună să reflecte lumina soarelui, dar se topește. Acest lucru permite oceanului mai întunecat de dedesubt să absoarbă mai multă energie. Pierderea gheții de mare înseamnă, de asemenea, că nu mai restrânge capacitatea apelor marine mai calde de a încălzi aerul arctic. Cu cât se pierde mai multă gheață, cu atât se acumulează mai multă căldură, formând o buclă.

„Ne așteptam să vedem o încălzire puternică, dar nu la scara pe care am găsit-o”, a spus Ketil Isaksen, cercetător senior la Institutul Meteorologic Norvegian și cel care a condus lucrările. „Am fost cu toții surprinși. Din ceea ce știm din toate celelalte puncte de observație de pe glob, acestea sunt cele mai mari rate de încălzire pe care le-am observat până acum”.

„Mesajul mai larg este că feedback-ul de topire a gheții de mare este chiar mai mare decât sa arătat anterior”, a spus el. „Acesta este un avertisment timpuriu pentru ceea ce se întâmplă în restul Arcticii dacă această topire continuă și ceea ce este cel mai probabil să se întâmple în următoarele decenii.” Oamenii de știință din lume au declarat în aprilie că sunt necesare reduceri imediate și profunde ale emisiilor de carbon și ale altor gaze cu efect de seră pentru a face față urgenței climatice.

„Acest studiu arată că chiar și cele mai bune modele posibile au subestimat rata de încălzire în Marea Barents”, a spus dr. Ruth Mottram, climatolog la Institutul de Meteorologie Daneză și nu face parte din echipă. „Se pare că o vedem trecerea la un nou regim, deoarece devine mai puțin ca Arctica și mai mult ca Atlanticul de Nord. Este într-adevăr pe margine în acest moment și pare puțin probabil ca gheața de mare să persise în această regiune”.

Cercetarea, publicată în revista Scientific Reports, se bazează pe date de la stațiile meteo automate de pe insulele Svalbard și Franz Josef Land. Până acum, acest lucru nu a trecut prin procesul standard de control.

Rezultatul a fost un set de măsurători de înaltă calitate a temperaturii aerului la suprafață din 1981 până în 2020. Cercetătorii au concluzionat: „Rata de încălzire regională pentru regiunea nordică a Mării Barents este excepțională și corespunde de 2 până la 2,5 ori mediile de încălzire arctică și de 5 până la 7 ori ori mai mare decât media încălzirii globale”.

A existat o corelație foarte puternică în timp între temperatura aerului, pierderea gheții marine și temperatura oceanului. Isaksen a spus că creșterea rapidă a temperaturii va avea un impact foarte mare asupra ecosistemelor: „De exemplu, aici, la Oslo, avem o creștere a temperaturii de 0,4 grade Celsius pe deceniu și oamenii simt cu adevărat că condițiile de zăpadă dispar în timpul iernii. Dar ceea ce se întâmplă în nordul îndepărtat este în afara amplorii”.

Isaksen a spus că noile informații despre ratele de încălzire din zonă ar ajuta cercetările altor oameni de știință asupra modului în care schimbările din Arctica afectează vremea extremă în zonele populate de la latitudini mai joase. Există dovezi că încălzirea rapidă modifică vânturile cu care înconjoară polul și influențează vremea extremă, potrivit The Guardian.

„Pierderea și încălzirea gheții marine în Marea Barents, în special, au fost izolate în lucrările anterioare ca fiind deosebit de relevante pentru schimbările circulației atmosferice pe timp de iarnă care sunt legate de evenimente meteorologice extreme de iarnă”, a spus profesorul Michael Mann, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. „Dacă acest mecanism este valid și există o dezbatere în acest sens, atunci acesta este încă un alt mod în care schimbările climatice ar putea crește anumite tipuri de evenimente meteorologice extreme și care nu este bine surprins de modelele actuale”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Temperatura din Sapporo a depăşit luni, 15 aprilie, pragul de 25 de grade Celsius, doborând astfel recordul de căldură pentru această perioadă a anului în capitala insulei Hokkaido, în...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#incalzire globala, #schimbari climatice, #Arctica, #Arctica incalzire globala, #marea barents , #stiri externe