Fenomen global alarmant anunțat de experții de la Oxford: 90% din populația lumii va fi afectată VIDEO

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 02:00
10396 citiri
Fenomen global alarmant anunțat de experții de la Oxford: 90% din populația lumii va fi afectată VIDEO
Încălzirea globală va aduce fenomene extreme de căldură și secete FOTO: Phys

O echipă internațională coordonată de Universitatea Oxford din Marea Britanie, care a realizat un important studiu publicat în prestigioasa revistă Nature pe 5 ianuarie 2023, a estimat că un fenomen extrem va lovi întregul Pământ în viitor. Peste 90% din populația lumii se va confrunta cu riscuri crescute din cauza impactului căldurii și secetei extreme, în urma încălzirii globale.

Se preconizează că încălzirea globală va intensifica aceste pericole de zece ori la nivel mondial din cauza emisiilor de carbon sporite, se arată într-un studiul publicat în Nature Sustainability, potrivit Phys.

În urma temperaturilor record înregistrate îm 2022, de la Londra la Shanghai, se preconizează o creștere continuă a temperaturilor în întreaga lume. Când sunt evaluate împreună, amenințările legate de căldură și secetă reprezintă un risc semnificativ mai mare pentru societate și ecosisteme decât atunci când oricare dintre amenințări este considerată independent, conform lucrării doctorului Jiabo Yin, cercetător de la Universitatea Wuhan, China și a profesorului Louise Slater de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Singurul loc unde americanii și rușii se înțeleg de minune în lume: Au petrecut Anul Nou împreună VIDEO

Aceste amenințări comune pot avea efecte socio-economice și ecologice severe, care ar putea agrava inegalitățile socio-economice, deoarece se estimează că vor avea efecte mai severe în viitor asupra oamenilor săraci și zonelor rurale.

Potrivit cercetării, „se preconizează că frecvența pericolelor de vreme extremă se va intensifica de zece ori la nivel global datorită efectelor combinate ale încălzirii și scăderii stocării apei terestre, în scenariul cu cele mai mari emisii.

Se estimează că peste 90% din populația mondială va fi expusă la riscuri agravate în creștere în climatul viitor, chiar și în scenariul cu cele mai scăzute emisii.”

„Folosind simulări dintr-un model mai mare și un nou set de date privind bugetul de carbon generat în lume, cuantificăm răspunsul productivității ecosistemului la factorii de stres la căldură și apă la scară globală”, a spus dr. Yin.

Ucraina urcă în topul celor mai puternice armate din lume. România, o forță în estul Europei. Pe ce loc sunt SUA, Rusia și China

El susține că acest lucru arată impactul devastator al amenințării compuse asupra lumii naturale și asupra economiilor internaționale.

„Înțelegerea riscurilor agravate pe un Pământ care se încălzește este esențială pentru implementarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) ale ONU, în special SDG13, care are ca scop combaterea schimbărilor climatice și a impactului acestora. Prin combinarea dinamicii atmosferice și a hidrologiei, explorăm rolul resurselor de apă și energie în producerea acestor extreme”.

Timpul trece mai repede, din cauza topirii gheții polare. Studiul care arată că încălzirea globală ar modifica rotaţia Pământului
Timpul trece mai repede, din cauza topirii gheții polare. Studiul care arată că încălzirea globală ar modifica rotaţia Pământului
Încălzirea globală are un impact nu doar asupra vremii, ci şi asupra trecerii timpului. Un studiu publicat miercuri în revista ştiinţifică Nature arată că topirea accelerată a gheţii...
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
#incalzire globala, #schimbari climatice, #emisii carbon, #caldura extrema, #seceta extrema, #clima extrema Terra , #fenomen