România va avea temperaturi de peste 50 de grade Celsius: "Ce observăm acum va fi noul normal în viitor”

Joi, 21 Iulie 2022, ora 15:32
12638 citiri
România va avea temperaturi de peste 50 de grade Celsius: "Ce observăm acum va fi noul normal în viitor”
Soare arzător FOTO / pexels.com

În Europa s-au înregistrat în această vară recorduri istorice de temperatură. În Spania, Portugalia, Maroc și Algeria s-au înregistrat peste 40 de grade.

Marea Britanie a atins marți, 19 iulie, cea mai ridicată temperatură din istorie: 39,1 grade Celsius, potrivit datelor provizorii de la Biroul de Meteorologie.

Canicula care s-a abătut timp de zece zile asupra Spaniei a provocat moartea ''a peste 500 de persoane'', a afirmat miercuri, 20 iulie, prim-ministrul Pedro Sanchez.

Și în România, în perioada 21 – 24 iulie sunt prognozate temperaturi ce pot ajunge la 40 de grade.

Este contexul în care jurnalistul Vitalie Cojocari a făcut un interviu cu Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice, condiții meteo extreme, are studii postdoctorale la Universitatea din Manchester, despre cum vor fi verile în România în viitor, după cum a scris pe pagina sa de pe Facebook:

"Canicula pe care o știm astăzi (potrivit meteorologilor începe de la 35 de grade) va părea un vânticel de primăvară în câțiva ani.

Ce ziceți de temperaturi de 50 de grade Celsius la umbră în România?

Am făcut în direct la Euronews un interviu cu Bogdan Antonescu. Este specialist în schimbări climatice, condiții meteo extreme, are studii postdoctorale la Universitatea din Manchester.

L-am întrebat inclusiv pentru scepticii încălzirii globale, pentru cei care nu cred că poluăm, că astfel încălzim atmosfera, implicit ne distrugem pe noi, dacă ne poate spune cum vor fi verile în câțiva ani?"

Cum vor fi verile în România peste câțiva ani

”Verile vor fi din ce în ce mai lungi. Există studii care arată că în emisfera Nordică vara se va prelungi până la o jumătate din an.

Sezonul de iarnă va fi mai redus și vom avea mai puține precipitații. Asta va duce la o reducere a rezervei de apă.

Vom avea temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Există scenarii care arată că în România putem atinge valori de peste 50 de grade Celsius în perioada anilor 2050 – 2100.

Ceea ce observăm acum este ceea ce în viitor va fi noul normal”.

Asta mi-a spus Bogdan Antonescu.

Când te uiți cum se topește asfaltul, când vezi că nu mai poți respira de căldură, când oamenii fac plajă în Marea Nordului ca la Mediterană, te ia cu... friguri.

Bogdan Antonescu spune că tot ce s-a întâmplat în Marea Britanie sau în partea de Vest a Europei nu este un fenomen obișnuit, de vară. Temperatura medie globală a crescut față de perioada preindustrială cu peste un grad Celsius. Valurile de căldură sunt mai frecvente, mult mai intense, mai lungi decât erau cu 100 de ani în urmă.

Spusele îi sunt întărite de un reportaj făcut de colega mea, Ioana Nicolescu. A fost pe ”Lacul Amara” din Buzău.

Am folosit ghilimele pentru că din Rezervația Naturală, celebrul lac, cunoscut pe vremuri de localnici ca un loc plin de apă, cu mult pește, a rămas acum... deșert.

Lacul primea apă printr-un canal din râul Buzău. Apa s-a împuținat, canalul a secat. Așa că totul a devenit aidoma pustiului Sahara.

Totul pare apocaliptic acolo. O luntre, care pe vremuri se legăna pe valurile lacului, a rămas înfiptă în mâlul uscat de pe ceea ce odată era fundul lacului.

Nu este un eveniment singular. România se deșertifică, iar acesta este un fenomen grav pe care îl observăm de câțiva ani", a scris Vitalie Cojocari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#incalzire globala, #consecinte, #canicula Romania, #temperaturi extreme , #incalzirea globala