Temperaturi extreme în Asia de Sud: zeci de morți după ce termometrele au arătat peste 50 de grade. Efectele devastatoare ale încălzirii globale

Joi, 26 Mai 2022, ora 17:06
3267 citiri
Temperaturi extreme în Asia de Sud: zeci de morți după ce termometrele au arătat peste 50 de grade. Efectele devastatoare ale încălzirii globale
Oamenii de știință avertizează că valurile de caniculă extremă vor fi din ce în ce mai dese FOTO Pixabay

India și Pakistan s-au confruntat, în ultimele luni, cu mai multe valuri de temperaturi extrem de ridicate, potrivit AP.

În cele două țări, temperaturile au depășit constant 45 de grade Celsius în ultimele săptămâni. În unele orașe din Pakistan, temperaturile au crescut chiar la peste 50 de grade Celsius.

Temperaturile vor atinge valori extreme din ce în ce mai des

Potrivit oamenilor de știință care au studiat date istorice despre vreme, astfel de valuri de căldură prelungite care afectează o zonă vastă au avut loc anterior doar o dată la 100 de ani. Dar acum, din cauza creșterii globale a temperaturii, probabilitatea apariției lor a crescut semnificativ.

”Dacă temperaturile globale sunt cu 2 grade Celsius mai mari decât media preindustrială, astfel de valuri de căldură pot apărea la fiecare cinci ani”, a declarat Arpita Mondal, climatolog la Institutul Indian de Tehnologie din Mumbai.

Un alt studiu făcut de oamenii de știință de la Serviciul Meteorologic Britanic, astfel de valuri de căldură și temperatura extrem de ridicată care le însoțește se pot repeta la fiecare trei ani.

Consecințele căldurii anormale în Asia de Sud

În India și Pakistan, căldura anormală din ultimele luni a fost cea mai puternică din istorie, de când se fac măsurători. Din cauza temperaturii ridicate din Pakistan, ghețarul s-a topit, ceea ce a dus la inundații. În India, căldura a distrus recolta de grâu, interzicând exportul în alte țări care suferă de penuria alimentară cauzată de războiul din Ucraina. Tot în India, cererea de energie electrică a crescut, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a rezervelor de cărbune la centralele electrice.

Cel puțin 90 de persoane au murit în cele două țări din cauza căldurii, dar bilanțul ar putea fi mai mare, potrivit Associated Press. Copiii și adulții în vârstă suferă cel mai mult din cauza temperaturilor anormal de ridicate.

Oamenii de știință consideră că sunt necesare nu doar reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ci și încercarea de a se adapta la noua realitate.

Proiect de protecție termică

Unul dintre orașele Indiei, Ahmedabad, în care locuiesc 8,4 milioane de locuitori, a dezvoltat deja primul plan al Asiei de Sud împotriva căldurii anormale. Orașul încearcă să „răcească” acoperișurile caselor cu diverse materiale care absorb căldura, construind acoperișuri care să reflecte razele soarelui și să reducă astfel temperatura din camere.

Guvernul indian lucrează cu alte orașe din 23 de state afectate pentru a dezvolta astfel de planuri.

Potrivit oamenilor de știință, din cauza temperaturilor extrem de ridicate, în regiunile afectate oamenii nu dorm suficient de bine.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#incalzire globala efecte, #India, #Pakistan , #incalzire globala