Ce trebuie să știi despre curățarea și îngrijirea încălțămintei

Advertorial
Vineri, 06 Mai 2022, ora 17:57
3801 citiri
Ce trebuie să știi despre curățarea și îngrijirea încălțămintei
FOTO: Shutterstock.com

Cel mai probabil și tu ai o pereche de încălțăminte preferată pe care ai vrea să o porți în fiecare zi. Ca acest lucru să fie posibil, este nevoie să acorzi o atenție deosebită curățării și îngrijirii pantofilor, fie că este vorba despre adidași, cizme sau o pereche de tocuri stiletto.

În funcție de material, funcționalitate și culoare, există mai multe variante de a îngriji și păstra încălțămintea. Iată mai jos care sunt unele dintre cele mai utile sfaturi pe care le poți urma, astfel încât să poți să te bucuri de perechile favorite de pantofi timp îndelungat.

Cum cureți încălțămintea în funcție de material

Majoritatea oamenilor se gândesc să bage încălțămintea în mașina de spălat atunci când vine vorba despre curățare. Cu toate acestea, există variante mult mai eficiente care te vor ajuta să eviți deteriorarea lor. Iată ce poți face în funcție de material:

Pantofi din piele naturală întoarsă

Încălțămintea din piele întoarsă este elegantă și delicată, motiv pentru care materialul necesită o grijă aparte. Una dintre cele mai indicate variante la care poți apela este o curățătorie pentru încălțăminte - astfel, șansele de a păta sau strica aspectul catifelat al materialului vor scădea considerabil.

Pantofi din piele naturală netedă

Pielea netedă folosită pentru încălțăminte poate fi, de asemenea, un material pretențios. Aceasta necesită curățarea după fiecare purtare cu ajutorul unei lavete umede îmbibate în puțină apă cu săpun. Ai grijă să storci foarte bine bucata de material, pentru a evita pătarea pantofilor. În ceea ce privește uscarea, nu expune încălțămintea sub razele directe ale soarelui, deoarece sunt șanse mari ca aceasta să se crape.

Pantofi din lac

Încălțămintea lăcuită se curăță rapid cu ajutorul unei lavete din piele de căprioară sau o perie pentru pantofi cu peri moi. În cazul în care prezintă zgârieturi superficiale, acestea pot fi îndepărtate sau ameliorate cu ajutorul unei radiere. Este de preferat (în acest caz) să folosești o gumă de șters albă, ca să previi apariția petelor.

Pantofi sport din pânză sau materiale sintetice

Acest tip de încălțăminte este, din fericire, mai puțin pretențioasă decât altele, dar și mult mai ușor de murdărit. Pânza sau combinațiile de țesături sintetice este recomandat să fie curățate cu ajutorul unei perii și a unei soluții lichide (sau spumă) special concepute pentru acest tip de produse.

Procesul se realizează prin mișcări circulare nu foarte apăsate, care vor scoate murdăria la suprafață. În cazul petelor dificile, poți încercă să aplici puțin bicarbonat amestecat cu oțet sau acetonă (valabil doar pentru materialele de culoare albă).

Cum hidratezi încălțămintea

Este foarte posibil să fi observat de foarte multe ori anumite urme sau cute care se formează pe pantofii de piele. Cel mai adesea, acestea apar în partea superioară degetelor sau în spate, la călcâi. Motivul este elasticitatea materialului, care se mulează după calapodul piciorului tău, dar și deshidratarea pe care o suferă pielea atunci când este expusă la lumină și căldură.

Ca să remediezi acest aspect, este necesar să folosești soluții special destinate hidratării produselor din piele, fie ea netedă sau întoarsă. De asemenea, există și ceară specială pentru încălțămintea din piele, pe care o poți folosi o dată la două - trei purtări.

Cum depozitezi corect încălțămintea

Modul în care alegi să îți păstrezi perechile favorite de pantofi va determina în mod direct durata de viață a acestora. Optează pentru depozitarea lor în cutiile în care au fost ambalate inițial și, dacă este posibil, folosește bucăți de hârtie băgate în interior. Acestea vor contribui la păstrarea formei încălțămintei până la sezonul în care le vei folosi din nou.

Nu depozita produsele în locuri cu umezeală crescută sau căldură excesivă, deoarece este posibil să apară petele de mucegai. Ca sfat general, asigură-te că acestea sunt spălate, uscate și ceruite în prealabil. Mai mult, este indicat ca șireturile și tălpile să fie, de asemenea, curate.

Urmează aceste reguli simple atunci când îți îngrijești încălțămintea și asigură-te că o cureți corespunzător după fiecare purtare. Dacă iei în considerare aceste recomandări, este mult mai posibil să te bucuri de perechile preferate de pantofi timp îndelungat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#incaltaminte, #depozitare incaltaminte , #stiri life style