Nouă hotărâri cu impact major pronunțate de Curtea Supremă în 2021. Ce a hotărât Înalta Curte în cazul anunțurilor false de pe internet

Duminica, 02 Ianuarie 2022, ora 11:00
3911 citiri
Nouă hotărâri cu impact major pronunțate de Curtea Supremă în 2021. Ce a hotărât Înalta Curte în cazul anunțurilor false de pe internet
Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat în 2021 mai multe decizii obligatorii pentru instanțele din toată țara FOTO Pixabay

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat în 2021 mai multe decizii obligatorii pentru instanțele din toată țara. Este vorba despre decizii pronunțate de completurile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală și civilă și de recursuri în interesul legii. Avocanet.ro a făcut o selecție a hotărârilor de acest fel pronunțate în 2021.

1. Dacă-ți faci cont pe o rețea de socializare cu datele altei persoane, poți risca o pedeapsă penală. ICCJ a reținut astfel că persoanele care le creează altora conturi pe rețele de socializare, fără permisiunea celor din urmă, pot risca o pedeapsă penală. Totuși, dacă cineva comite sau nu o infracțiune, depinde de situația concretă, ceea ce înseamnă că simpla creare a contului, folosind datele unei persoane, nu este suficientă pentru a atrage consecințe penale.

2. Cauzele ce vizează drepturile salariale ale personalului militar se judecă de secțiile de conflicte de muncă. În acest mod, ICCJ a rezolvat problema unei practici neunitare ce exista în acest sens, potrivit căreia unele instanțe au stabilit că problema de soluționare a acestor cauze cade în grija secțiilor sau completurilor specializate în materia conflictelor de muncă, în timp ce alte instanțe o repartizau celor specializate în materia contenciosului administrativ.

3. Publicarea pe internet a unor anunțuri fictive trebuie pedepsită ca înșelăciune, nu ca fraudă informatică. Cum frauda informatică este sancționată mai dur, conform legislației penale, această clarificare vine să stabilească, concret, cum trebuie încadrată fapta de publicare a unor anunțuri fictive în mediul online.

4. Suspendarea executării silite, la contestație, se dispune doar până la soluționarea în primă instanță. Altfel spus, nu contează dacă hotărârea de soluționare a contestației ar fi atacată ulterior, întrucât suspendarea nu se mai menține până la soluționarea definitivă a contestației.

5. Difuzarea, fără acord, a unui material pornografic poate fi pedepsită penal chiar dacă a existat consimțământ la înregistrare. Așadar, potrivit unei decizii a ICCJ, dacă a fost făcută fără drept şi fără acordul persoanei care se regăseşte în imagini, o astfel de faptă poate fi încadrată și pedepsită în mod corespunzător, în baza Codului penal în vigoare, ca faptă de violare a vieţii private.

6. În procesele civile, instanța de executare competentă teritorial să soluționeze contestația la executare propriu-zisă formulată de unul dintre debitorii la care se referă titlul executoriu este judecătoria care a încuviințat executarea silită a respectivului titlu executoriu, cu excepția cazurilor în care legea dispune în mod expres altfel.

7. La concursul de infracțiuni, aplicarea pedepsei accesorii presupune stabilirea sa mai întâi pe lângă pedeapsa principală, apoi pe lângă rezultantă. Motivarea ICCJ a avut la bază faptul că o pedeapsă accesorie nu poate fi aplicată direct pe lângă pedeapsa principală rezultantă privativă de libertate deoarece pedepsele reflectă un proces de individualizare în raport cu fiecare infracțiune ce compune concursul de infracțiuni.

8. ICCJ a lămurit și acordarea gradației de merit și majorării de dirigenție acordate cadrelor didactice în contextul creșterilor salariale din ultimii doi ani. Totuși, această decizie nu a fost încă oficializată, urmând ca, abia după publicarea în Monitorul Oficial, împreună cu motivarea, acestea să devină obligatorii pentru toate instanțele din țară.

9. Nu în ultimul rând, ICCJ a mai stabilit și că asistenții medicali principali trebuie reîncadrați automat în funcția aferentă studiilor superioare, cu plata corespunzătoare a salariului, dacă între timp termină facultatea. Prin urmare, oricine profesează ca asistent medical principal și își finalizează, între timp, studiile superioare, trebuie încadrat automat, de drept, în funcția aferentă studiilor respective, reîncadrarea cu pricina nefiind condiționată de alte cerințe.

Avocatnet.ro atrage atentia că hotătârea amintită la punctul 8 nu a fost încă oficializată, deci aceasta nu se aplică momentan. Restul sunt deja obligatorii pentru instanțele din toată țara.

CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi, 23 aprilie, România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Inalta Curte de Casatie si Justitie, #curtea suprema, #sentinte, #hotarari , #justitie