Cum funcționează o imprimantă 3D

Advertorial
Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 17:10
1668 citiri
Cum funcționează o imprimantă 3D
FOTO: unsplash.com

Imprimanta 3D oferă numeroase oportunități prin care oamenii creează întocmai ce obiecte își doresc, chiar la ei în locuință. Cu atât mai mult, imprimanta 3D este utilizată frecvent în foarte multe domenii: de la medicină, la învățământ, domeniul auto, customer support, arhitectură și design etc.

Descoperă cele mai noi colecții de imprimante 3D de la 3dinbox.ro, află cum funcționează o imprimantă 3D și care sunt toate avantajele pe care ți le oferă un astfel de dispozitiv.

Cum funcționează o imprimantă 3D

O imprimantă 3D va crea un obiect tridimensional cu ajutorul unui model digital realizat anterior. Există mai multe tehnologii de imprimante 3D, cât și materiale care sunt utilizate la realizarea obiectelor, de la rășini la diferite filamente: PLA, ABS, TPU etc. De exemplu, imprimanta 3D Creality Ender 3 S1 PRO folosește filamente flexibile, iar un model precum 3D UNIZ Slash Pro UDP utilizează rășini.

Procesul de imprimare este simplu, indiferent de tehnologia pe care o folosește dispozitivul. În principal, obiectele care sunt date către realizare de către computer sunt fabricate strat peste strat, oferind un rezultat asemenea proiectului digital. În funcție de materialul folosit pentru realizarea obiectului, cel din urmă poate avea diferite grade de duritate, dar și o paletă cromatică extinsă.

Pe scurt, procesul de imprimare 3D cuprinde trei etape importante: scanarea - adică o reprezentare digitală într-un program în care se va schița obiectul, proiectarea - crearea în versiune digitală a obiectului dorit și imprimarea - realizarea propriu-zisă a produsului în variantă tridimensională.

Tehnologii de imprimare 3D

Menționat anterior, există mai multe tehnologii de imprimare 3D în funcție de materialele utilizate și nu numai. Fiecare dintre acestea este potrivită pentru anumite activități și printări; unele sunt eficiente pentru obiectele de dimensiuni mai mici, însă bogate în detalii, pe când altele sunt folosite în special la scală largă. Așadar, există:

  • FDM - este potrivită pentru realizarea modelelor de marketing, piese de detaliu, aplicații medicale etc. Este silențioasă, punând la dispoziție o paletă extinsă de modele, culori și materiale utilizare, precum PLA, PC, polipropilenă.
  • SLA - cunoscută și sub denumirea de stereolitografie, este utilizată la realizarea unor piese de geometrii complexe sau foarte detaliate, utilizând rășini și materiale ceramice.
  • 3DP - sau 3D inkjet printing utilizează pulberi de ipsos, amidon sau alte tipuri pentru a crea modele 3D fragile, mai ales din domeniul designului și al arhitecturii.
  • SLS - este o imprimantă „versatilă“ care folosește pulberi plastice și termoplastice, pulberi ceramice, metalice și din sticlă; este un tip des întâlnit în domeniile care necesită obiecte cu geometrii extrem de complexe.
  • DLP - este o tehnologie de imprimare 3D care utilizează fotopolimeri, rășini și polimeri pe bază de ceară; este folosită la crearea bijuteriilor, în tehnica dentară, la realizarea diferitelor tipuri de ambalaje, cât și în alte domenii care necesită obiecte fine și rezistente.

Ce poți realiza cu o imprimantă 3D

Imprimanta 3D îți oferă o libertate foarte mare atunci când vrei să printezi un obiect 3D motiv pentru care este atât de folosită în domeniile de specialitate, cât și pentru hobby-uri. Printre cele mai des întâlnite articole realizate 3D se află produsele dentare, husele de telefon, machetele pentru arhitectură, design, recuzită de teatru, replici etc.

Așadar, acum ai aflat ce tipuri de imprimante 3D există, cum funcționează acestea, beneficiile pe care ți le oferă și, bineînțeles, ce poți crea! Acum, este rândul tău să pornești în această călătorie creativă, însă este important să ai în vedere sfaturile oferite și cerințele tale pentru rezultate pe măsură!

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#imprimanta, #imprimanta 3D, #functionare imprimanta 3d , #tehnologie