Guvernul țintește evaziunea fiscală și veniturile nejustificate. Cum vor fi amendați cei care nu-și declară activitățile comerciale

Sambata, 23 Septembrie 2023, ora 03:57
10760 citiri
Guvernul țintește evaziunea fiscală și veniturile nejustificate. Cum vor fi amendați cei care nu-și declară activitățile comerciale
Conform proiectului de lege, de la 1 iulie 2024, se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită, prin introducerea unei cote de 70%. FOTO: pixabay.com

Un nou impozit de 70% pentru veniturile realizate de persoanele fizice care nu pot justifica sumele în cauză ar putea fi introdus de la 1 iulie 2024, conform ultimului proiect de Lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Totodată, conform noilor măsuri de prevenire și combatere a activităților economice ilicite, activitățile economice desfășurate de persoane fizice sau juridice care nu sunt înregistrate fiscal, precum și lipsa documentelor de proveniență pentru bunuri care se pun la vânzare în scop comercial for fi taxate cu amenzi usturătoare. Deși aplecarea atentă asupra măsurilor de evitare a evaziunii promit mai multă transparență și asumare din partea ANAF, multe țări europene nu reglementează în vreun fel impozite pe venituri nejustificate, acestea făcând din start obiectul unei investigații atente din partea autorităților competente. În țări precum Franța, Marea Britanie sau Germania, deținerea sume mari de bani a căror proveniență nu poate fi dovedită atrage automat după sine o anchetă care poate cataloga fapta drept o infracțiune penală, nu o contravenție, și cu atât mai puțin nu doar un caz de aplicare a unui impozit pe venit.

În prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită este de 16%.

Conform proiectului de lege, de la 1 iulie 2024, se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită, prin introducerea unei cote de 70% cu scopul de a crește conformarea voluntară a contribuabililor, „cu implicații favorabile asupra creșterii încasărilor bugetare”.

Art.LXII - Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere 64 organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.

Până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor pentru a se conforma.

Mai exact, trebuie să-și declare veniturile și să-și plătească obligațiile fiscale aferente acestora, „evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal și a declanșării unor verificări a situației fiscale personale, cu consecința impunerii cu noua cotă de impozitare și a obligațiilor fiscale accesorii aferente”, se mai arată în proiect.

Cum vor fi amendate activitățile comerciale ilicite sau vânzarea de bunuri de proveniență nedovedită legal

Conform ultimului pachet de măsuri fiscal-bugetare, activitatea economică desfășurată de către persoanele care nu sunt înregistrate fiscal în conformitate cu prevederile legale în vigoare, precum și activitatea economică desfășurată cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență sunt interzise

Astfel, efectuarea de activități economice de către persoanele care nu sunt înregistrate fiscal constituie o contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 15.000 lei, dacă este săvârșită de persoane fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 35.000 lei, dacă este săvârșită de persoane juridice.

Bunurile destinate, folosite sau rezultate din contravenția anchetată, precum și sumele de bani și bunurile dobândite prin săvârșirea contravenției se confiscă.

Totodată, este interzisă efectuarea de activități economice cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Acest fapt constituie de asemenea o contravenție, sancționându-se cu o amendă de la 2.000 lei la 15.000 lei dacă este săvârșită de persoane fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 30.000 lei dacă este săvârșită de persoane juridice.

Legea prevede că sunt asimilate bunurilor a căror proveniență nu este dovedită, numerarul și substitutele de numerar pentru care nu sunt prezentate documente legale de proveniență.

În situația în care, într-un interval de 12 luni de la data aplicării ultimei sancțiuni pentru săvârșirea contravenției, inculpatul săvârșește o nouă contravenție similară, amenzile devin mai grave, de la 4.000 lei la 30.000 lei dacă este săvârșită de persoane fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 60.000 lei dacă este săvârșită de persoane juridice, precum și sancțiunea complementară constând în suspendarea activității acestuia, care constă în transport, depozitare și/sau comercializare, după caz, pentru o perioadă de până la 15 de zile.

Gestionarea fiscală a veniturilor nejustificate: contrastul cu legislația din alte țări europene

În Regatul Unit, autoritatea fiscală este Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC). Dacă HMRC descoperă venituri care nu pot fi justificate prin mijloace legale, poate iniția o investigație. În acest context, Evaziunea fiscală este o infracțiune penală (nu o contravenție), iar persoanele găsite vinovate pot fi supuse la amenzi și chiar închisoare.

Desigur, penalitățile pentru venituri neexplicate depind de diverși factori, inclusiv natura și sursa veniturilor și situația contribuabilului.

În Franța, autoritatea fiscală se numește Direction générale des finances publiques (DGFiP). Veniturile nejustificate sau nedeclarate ale francezilor pot duce la controale fiscale și investigații. Evaziunea fiscală în Franța este, de asemenea, o infracțiune penală și poate duce la amenzi și penalități care variază în funcție de situație și cuantumul veniturilor nedeclarate.

În Germania, problemele fiscale sunt gestionate de Biroul Federal de Impozite Centrale (Bundeszentralamt für Steuern) și diverse birouri fiscale locale. Autoritățile fiscale efectuează controale fiscale și investigații în cazurile de venituri suspectate neraportate, iar penalitățile pentru evaziune fiscală în Germania pot include, la fel ca în cazul Regatului Unit, amenzi și închisoare.

Deși sunt reglementate amenzi și penalități în multe alte state europene, nu am întâlnit în procesul de documentare cazuri în care declararea veniturilor fără proveniență clară să fie întâmpinată doar de simpla declarare fiscală și de taxare aferentă fără să atragă cu sine o anchetă a autorităților competente în vederea stabilirii comiterii unei infracțiuni de evaziune fiscală.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#impozite Guvern, #venituri nejustificate, #evaziune fiscala, #evaziune fiscala Romania, #activitate economica , #Modificari fiscal bugetare 2023