“Luați-ne banii!” Cei mai bogați oameni ai lumii au luat o decizie fără precedent

Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 09:19
9307 citiri
“Luați-ne banii!” Cei mai bogați oameni ai lumii au luat o decizie fără precedent
Miliardarii lumii au cerut impozitarea averilor extreme FOTO Pexels

Peste 250 de miliardari şi milionari şi-au reiterat miercuri apelul adresat reprezentanţilor aleşi ai principalelor economii ale lumii să introducă taxe mai mari pentru cei mai bogaţi din societate, transmite CNBC.

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor politici reuniţi la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, Elveţia, bogaţii semnatari au spus că doresc să transmită un mesaj clar: ”Taxaţi bogăţia noastră extremă”.

”Suntem surprinşi că nu aţi reuşit să răspundeţi la o întrebare simplă pe care ne-am pus-o de trei ani: când veţi impozita averea extremă? Solicitarea noastră este simplă: vă rugăm să ne impozitaţi pe noi, cei mai bogaţi din societate. Acest lucru nu va schimba în mod fundamental nivelul nostru de viaţă, nici nu ne va priva copiii şi nici nu va afecta creşterea economică a naţiunilor noastre. Dar va transforma bogăţia privată extremă şi neproductivă într-o investiţie pentru viitorul nostru democratic comun” spune scrisoarea.

Semnatarii scrisorii, intitulată ”Mândri să plătim mai mult”, provin din 17 ţări şi îi includ pe moştenitoarea Disney, Abigail Disney, scenaristul Simon Pegg şi Valerie Rockefeller, o moştenitoare a faimoasei familii din SUA.

Scrisoarea vine la scurt timp după ce Oxfam a declarat că cei mai bogaţi cinci oameni din lume şi-au dublat averea vastă din 2020 şi a avertizat că lumea ar putea avea primul său trilionar într-un deceniu.

În acelaşi timp, organizaţia de caritate a declarat luni că, dacă tendinţele actuale persistă, sărăcia nu va fi eradicată încă 229 de ani.

”Miliardarii îşi folosesc bogăţia extremă pentru a acumula putere şi influenţă politică, subminând simultan democraţia şi economia globală”, a declarat Brian Cox, semnatar al scrisorii Proud to Pay More şi actor care l-a interpretat pe miliardarul fictiv Logan Roy în filmul HBO ”Succession”.

”E timpul să acţionăm. Dacă aleşii noştri refuză să abordeze această concentrare de bani şi putere, consecinţele vor fi grave”, a adăugat Cox.

Un nou sondaj realizat de Survation în numele ”Patriotic Millonaires”, care a fost publicat alături de scrisoarea deschisă, a constatat că unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume susţin impozitele mai mari pe venitul lor.

Sondajul a chestionat peste 2.300 de respondenţi din ţările bogate din G20, care deţin fiecare mai mult de 1 milion de dolari în active investibile, excluzând casele lor.

Aceste active îi plasează printre cei mai bogaţi 5%.

Sondajul a constatat că 74% dintre respondenţi susţin impozite mai mari pe avere pentru a aborda criza costului vieţii şi pentru a îmbunătăţi serviciile publice, în timp ce trei sferturi dintre respondenţi susţin un impozit pe avere de 2% pentru miliardari şi mai mult de jumătate (54%) cred că concentrarea extremă a bogăţiei este o ameninţare la adresa democraţiei.

”De-a lungul istoriei, furcile au fost consecinţa inevitabilă a nemulţumirii extreme, dar astăzi, masele se îndreaptă către populism, care este în creştere în întreaga lume. Se întâmplă aici”, a spus Abigail Disney într-un comunicat.

”Cunoaştem deja soluţia pentru a ne proteja instituţiile şi a ne stabiliza ţara: impozitaţi bogăţia extremă. Ceea ce ne lipseşte este forţa politică de a face asta. Chiar şi milionarii şi miliardarii ca mine spun că este timpul. Elitele care se adună la Davos trebuie să ia această criză în serios”, a adăugat ea.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#impozitare averi, #Forum Davos, #miliardari, #avere, #impozit profit , #impozit profit