Veste buna pentru persoanele fara venituri: Nu mai sunt obligate sa plateasca lunar contributia la sanatate

Marti, 31 Mai 2016, ora 15:36
40457 citiri
Veste buna pentru persoanele fara venituri: Nu mai sunt obligate sa plateasca lunar contributia la sanatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii fara venituri pot rasufla usurati, deoarece nu mai sunt obligati sa plateasca lunar contributia la sanatate (CASS), asa cum prevedea Codul Fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Schimbarea a fost publicata, luni, in Monitorul Oficial, la aproape jumatate de an dupa ce Guvernul a promis ca va rezolva aceasta problema.

Consultantul fiscal Adrian Benta arata, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca persoanele fara venituri care nu sunt coasigurate (adica nu se afla in intretinerea unui membru de familie care este asigurat) sau care nu sunt scutite de plata CASS (asa cum sunt minorii, de exemplu) au acum de ales intre:

  • a plati CASS, lunar, prin depunerea declaratiei de asigurare la Fisc (declaratia 604) - contributia va fi de 5,5% din salariul minim pe economie;
  • a plati CASS doar in momentul in care merg la spital, caz in care contributia de 5% se raporteaza la 7 salarii minime, adica va trebui sa dea 481 de lei.

Adrian Benta arata, insa, ca daca persoanele fizice nu folosesc serviciile de sanatate publica, atunci pot sa nu plateasca deloc contributia.

Rezolvarea a venit dupa aproape 6 luni

Noul Cod Fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, obliga persoanele fara venituri sa depuna la Fisc declaratia 604 si sa plateasca contributia la sanatate. Acest lucru a starnit critici, pe motiv ca acesti oameni nu au surse de venit, asa ca nu ar avea de unde sa plateasca CASS.

Guvernul a promis ca va rezolva problema inca de acum sase luni. Iata ce spunea purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, pe 6 ianuarie 2016: "Facem o analiza pe aceasta tema. Vrem sa eliminam caracterul de obligativitate cat mai repede. (...) Raman la aceasta idee: cei fara venituri pot sa intre in sistem platind contributia aferenta ultimelor sase luni. E bine ca plata CASS sa se faca voluntar, nu obligatoriu, pentru ca e un element de coeziune, de responsabilitate fiscala si sociala. Deci, vrem sa eliminam caracterul imperativ, pentru ca exista situatii care nu se justifica".

Citeste toata declaratia purtatorului de cuvant a Guvernului

Insa avand in vedere ca modificarea a fost facuta dupa aproape 6 luni, e posibil ca unele persoane fara venituri sa fi primit o somatie de la ANAF pentru plata CASS. Guvernul s-a gandit si la aceste cazuri si a aplicat o amnistie fiscala pentru ele. Deci nu mai trebuie sa dea niciun ban, chiar daca au primit o informare ca ar avea de platit CASS pentru perioada ianuarie-mai.

C.P.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#CASS persoane fara venituri, #contributii sanatate persoane fara venituri , #contributii