Venituri si premii: Ghidul ANAF explica modul in care se impoziteaza

Advertorial
Joi, 11 Martie 2021, ora 16:06
21950 citiri
Venituri si premii: Ghidul ANAF explica modul in care se impoziteaza
impozit venituri si premii FOTO: pixabay.com

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a furnizat un set de indicatii extrem de importante pentru cetatenii care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc. Ghidul realizat de angajatii fiscului se adreseaza cetatenilor si rezidentilor care obtin venituri din jocuri de noroc sau sub forma de premiere, precizand cu exactitate si cine trebuie sa depuna declaratia unica.

Desi toate persoanele fizice care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc atat din Romania, cat si din strainatate, au obligatia sa declare veniturile si sa plateasca impozite la buget, exista diferente clare intre aceste doua categorii.

Cu toate acestea, contribuabilii care, pentru acelasi venit si in decursul aceleiasi perioade impozabile, sunt supusi impozitului pe venit, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate.

Veniturile din jocuri de noroc (atat online, cat si offline), se impoziteaza la sursa, dupa urmatoarele praguri:

  • 1% din sumele de pana la 66.750 LEI, inclusiv
  • 667.5 LEI + 16% din ce depaseste 66.750 LEI, pentru sumele cuprinse intre 66.750 LEI si 445.000 LEI
  • 61.187,5 + 25% din ce depaseste 445.000 LEI, pentru sumele mai mari de 445.000 LEI

ANAF a precizat si ca toate sumele incasate, bunurile si serviciile primite, ca urmare a participarii la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma in care se acorda, inclusiv cele de tip jack-pot, intra la categoria veniturilor din jocuri de noroc.

Ca exemplu, unei persoane care castiga un jackpot la pacanele la Baumbet Casino, a carui valoare este de 4.000 de RON, i se va retine, la sursa, un impozit in valoare de 40 RON.

Veniturile sub forma de premii se impun prin retinere la sursa, cu o cota de 10% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu.

In aceasta categorie intra mai multe tipuri de venituri in bani si/sau in natura, ca de exemplu:

  • premii de orice fel acordate oamenilor de cultura, stiinta si arta la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri nationale sau internationale, concursuri pe meserii sau profesii;
  • premii in bani si/sau in natura acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti prevazuti in legislatia in materie, pentru rezultatele obtinute la competitii sportive interne si internationale.

Venitul net din premii este diferenta dintre valoarea efectiva a premiului si suma neimpozabila de 600 lei. Nu se datoreaza contributii sociale si TVA la aceasta categorie de venit.

Specialistii ANAF au dorit sa scoata in evidenta si faptul ca bonusurile salariale acordate angajatilor nu intra in categoria veniturilor din premii, ci urmeaza sa fie asimilate ca venituri de natura salariala.

Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a anunțat că vrea extinderea listei de bunuri cu risc fiscal ridicat monitorizate prin sistemul RO e-Transport și a publicat miercuri, 17...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#ANAF, #impozit, #impozit anaf, #impozit premii, #impozit venituri , #ANAF