USR propune solutii pentru a limita haosul generat de revolutia fiscala: Sa nu ii mai tratam pe antreprenori ca potentiali infractori!

Joi, 08 Februarie 2018, ora 17:45
2749 citiri
USR propune solutii pentru a limita haosul generat de revolutia fiscala: Sa nu ii mai tratam pe antreprenori ca potentiali infractori!
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii USR anunta ca se pregatesc sa depuna o serie de amendamente pentru a limita haosul fiscal instalat de Guvernul PSD-ALDE.

Deputatul Claudiu Nasui spune ca Uniunea Salvati Romania ar dori sa respinga ordonanta 79, dar nu poate face asta pentru ca ar insemna ca mediul privat sa sufere si mai mult.

"Am ajuns in situatia in care suntem fortati sa carpim ce a stricat guvernul. Ne-am dori sa respingem OUG 79, dar nu putem sa facem asta deoarece ar insemna ca mediul privat sa sufere si mai mult. In luna decembrie economia privata a fost practic fortata de guvern sa schimbe repede toate contractele de munca (semnaturi de anexe, inregistrari la ITM, birocratie, costuri, etc.). Daca OUG 79 s-ar respinge, ar trebui ca economia sa treaca din nou prin tot acest calvar pentru a re-modifica salariile brute, de data aceasta scazand salariul brut", a explicat deputatul USR Claudiu Nasui.

Astfel, el prezinta cateva amendamente pe care le va sustine USR:

1) Pentru a rezolva problema angajatilor care lucreaza part-time si incaseaza sume derizorii dupa transferul contributiilor, USR propune eliminarea prevederii neconstitutionale de impozitare la nivelul salariului minim de 8 ore a muncii part-time. Din cauza acestei prevederi, introduse teoretic pentru a combate evaziunea, zeci de mii de oameni care lucrau part-time cu salarii mici au ajuns sa aiba salarii nete negative. In aceste conditii, multi vor incepe sa munceasca la negru sau chiar sa nu mai munceasca deloc.

2) Pentru persoanele scutite de impozit pe venit (IT-isti, cercetatori, angajati sezonieri din HORECA, persoane cu handicap) care pierd 7% din salariu prin aplicarea OUG 79, USR propune revenirea la cota de CASS de 5.5%, astfel incat veniturile nete ale acestor categorii de angajati sa nu fie afectate. Solutia guvernului care a propus o schema de ajutor de stat este una birocratica si greoaie, care va crea mai multe complicatii.

3) Pentru a scapa de aberanta declaratie 600, USR are amendamente prin care ANAF-ul sa nu o mai solicite de la persoanele ale caror venituri au fost deja raportate. Astfel, oamenii platiti pe drepturi de autor, cei care incaseaza dividende sau au chirii sa nu mai fie obligati sa depuna declaratia 600. Propunem ca doar contribuabilii care isi doresc sa plateasca CAS la un nivel mai mare decat nivelul salariului minim din economie sa trebuiasca sa mearga sa depuna efectiv declaratia 600. Pentru restul, ANAF-ul va considera ca au ales sa plateasca CAS-ul la nivelul salariului minim din economie.

4) Pentru a reduce impactul nefast al OUG 79 asupra ONG-urilor, USR are mai multe propuneri. Propunem posibilitatea de a redirectiona 5% din impozitul pe venitul microintreprinderilor catre ONG-uri pe modelul in care se face si acum pentru impozitul pe profit. Concret, sponsorizarile facute de microintreprinderi catre ONG-uri sa poata fi scazute din impozitul pe venitul microintreprinderilor in limita de 5%. De asemenea, propunem cresterea cotei din impozitul pe venitul persoanelor fizice care se poate redirectiona catre ONG-uri de la 2% la 3.5%.

5) Pentru a reduce discrepantele dintre impozitarea salariatilor si PFA-urilor, propunem plafonarea bazei de calcul a contributiilor la 3 salarii medii brute asa cum a fost si pana in 2017 cand a fost scoasa de guvern, desi in campanie nu se spusese nimic despre asta. Inainte de 2017, plafonarea era la nivelul de 5 salarii medii, acum propunem 3 salarii medii deoarece noul salariu mediu, cel post transfer al contributiilor, este mai mare.

6) In ceea ce priveste directiva ATAD care este transpusa prin OUG 79, USR sustine aplicarea ei intr-o forma mai putin stricta, avand in vedere ca Romania este prima tara din Uniunea Europeana care introduce aceste masuri de combatere a planificarii fiscale. Masuri ca cele propuse de guvern pot reduce competivitatea economica a Romaniei, cu rezultate reduse in ce priveste imbunatatirea colectarii.

USR mai scrie ca, anul trecut, coalitia de guvernare nu a pornit doar un razboi impotriva Justitiei, ci si un razboi impotriva mediului de afaceri si antreprenorilor onesti.

"Au fost adoptate masuri nocive precum introducerea split TVA si impozitul pe cifra de afaceri, mutarea contributiilor de la angajator la angajat, supra-impozitarea muncii part-time.

USR a criticat public aceste experimente fiscale si tratarea antreprenorilor ca potentiali infractori, iar in Parlament am incercat sa blocam cu toate mijloacele aceste masuri. Solutia pentru dezvoltarea Romaniei este reducerea birocratiei, respectarea legii si incetarea abuzurilor si sprijinirea initiativei private, singurele cai prin care putem progresa si ne putem insanatosi societatea, nu sanctionarea performantei", mai afirma Nasui.

I.O.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#solutii masuri fiscale Guvern, #USR solutii haos fiscal , #fiscal